Αργεί ο συμψηφισμός για λάθη που επιβάρυναν δυσανάλογα τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μυτιλήνη

Το πιο… βαρύ χαράτσι

13/03/2013 - 14:54

Την ώρα που η τρόικα ζητά να παραμείνει σε ισχύ και το 2013 το έκτακτο τέλος ακινήτων, το οποίο πληρώνουν πανελλαδικώς 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες μέσω των λογαριασμών τής ΔΕΗ, στη Λέσβο καθυστερεί σημαντικά η αντιμετώπιση των λαθών εξ αιτίας των οποίων ορισμένοι δημότες πληρώνουν πιο ακριβά το «χαράτσι».

Την ώρα που η τρόικα ζητά να παραμείνει σε ισχύ και το 2013 το έκτακτο τέλος ακινήτων, το οποίο πληρώνουν πανελλαδικώς 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες μέσω των λογαριασμών τής ΔΕΗ, στη Λέσβο καθυστερεί σημαντικά η αντιμετώπιση των λαθών εξ αιτίας των οποίων ορισμένοι δημότες πληρώνουν πιο ακριβά το «χαράτσι».

Το 2011, το «χαράτσι» καταβλήθηκε σε δύο δόσεις μέσω των λογαριασμών τής ΔΕΗ και σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν απ’ τα αιτήματα για διορθώσεις, είχαν σε επίπεδο Μυτιλήνης καταγραφεί περί τα 400 λάθη. Λάθη που αφορούσαν κυρίως στα τετραγωνικά των ακινήτων, που εμφανίζονταν μεγαλύτερα απ’ ό,τι ήταν πραγματικά, αλλά και στις αντικειμενικές τιμές που ίσχυαν σε κάποιες περιοχές. Με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, βρέθηκε τρόπος να γίνει συμψηφισμός με τους λογαριασμούς, ώστε να μην αδικηθούν οι πολίτες πληρώνοντας μεγαλύτερα ποσά απ’ αυτά που τους αναλογούσαν στο ειδικό τέλος των ακινήτων τους.

Καθυστέρηση
Όπως μας ανέφεραν, και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Κατράνης, αλλά και ο προϊστάμενος του Εμπορικού Καταστήματος Λέσβου τής ΔΕΗ Χρυσόστομος Γουδής, για το 2012 σημειώθηκαν λιγότερα λάθη - απ’ το Δήμο δε μας έδωσαν ακριβή αριθμό - σε σχέση με το 2011. Όσοι πολίτες έκαναν αίτηση διεκδικώντας το δίκιο τους, θα δικαιωθούν ομοίως με συμψηφισμό ή επιστροφή των χρημάτων τους μέσω της ΔΟΥ.

Όμως, έως τώρα, κι ενώ έχουν ήδη πληρώσει τέσσερις απ’ τις πέντε δόσεις για το «χαράτσι» τού 2012, οι δημότες δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Βαγγέλη Μαυραγάνη, ιδιοκτήτη διαμερίσματος στη Χρυσομαλλούσα εμβαδού 120 τετραγωνικών μέτρων. Ο κ. Μαυραγάνης, το 2011, λόγω παλαιότητας του ακινήτου και με τιμή ζώνης στην οδό Οικονόμου Τάξη τα 900 ευρώ, πλήρωσε «χαράτσι» 484 ευρώ.

«Αυθαίρετα, και χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, το ακίνητό μου το 2012 εμφανίζεται στο λογαριασμό τής ΔΕΗ με τιμή ζώνης τα 1.300 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ειδικό τέλος να αυξηθεί στα 605 ευρώ», ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, που σε λίγο θα κληθεί να πληρώσει την πέμπτη και τελευταία δόση, δίχως, παρά τις διαβεβαιώσεις απ’ το Δήμο, να έχει εκδοθεί η βεβαίωση που θα τον στείλει στο γκισέ της Εφορίας για το συμψηφισμό και τη δικαίωσή του.

«Δε θα χάσουν οι πολίτες τα χρήματά τους», σημείωσε ο κ. Κατράνης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτητών που ευνοούνται γιατί γίνονται και λάθη που εμφανίζουν λιγότερα τετραγωνικά απ’ την πραγματική έκταση κάποιων ακινήτων.


Αναδρομικά δημοτικά τέλη για λάθος τετραγωνικά
5.500 ευρώ στο Νοσοκομείο

Μια απ’ τις περιπτώσεις λάθος τετραγωνικών, που εκ των υστέρων όμως αποτυπώθηκαν σωστά, αφορά σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης τα οποία ενοικίαζε. Όταν διαπιστώθηκε πως τα ακίνητα είχαν εμβαδόν μεγαλύτερο απ’ ό,τι εμφανιζόταν, καταλογίστηκε απ’ το Δήμο Λέσβου η διαφορά ΤΑΠ και δημοτικών φόρων, με αποτέλεσμα να ζητά ο Δήμος απ’ το Νοσοκομείο να πληρώσει, αναδρομικά για οφειλές της προηγούμενης πενταετίας, το ποσόν των 5.500 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey