FOLLOW US

Οικονομία

  • Προκηρύσσονται άμεσα απ’ το Υπουργείο Υποδομών, που διαθέτει κατ’ αρχάς μισό εκατομμύριο ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Μουτζούρης
Master plan για λιμάνια Μυτιλήνης - Πλωμαρίου

Αποτίμηση του πρώτου εξάμηνου της θητείας του σε ό,τι αφορά σε ζητήματα των λιμανιών της Λέσβου έκανε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστας Μουτζούρης.

Αποτίμηση του πρώτου εξάμηνου της θητείας του σε ό,τι αφορά σε ζητήματα των λιμανιών της Λέσβου έκανε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος ανακοίνωσε πως επίκειται η διάθεση πίστωσης 500.000 ευρώ και η προκήρυξη απ’ το Υπουργείο Υποδομών των master plans του υφιστάμενου λιμένα Μυτιλήνης, του νέου λιμένα Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ, καθώς και του λιμένα Πλωμαρίου. Οι μελέτες αυτές, που είναι εφικτό να παραδοθούν μέσα σε διάστημα εννέα μηνών απ’ τη συμβασιοποίησή τους, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ωρίμανση και χρηματοδότηση των αντίστοιχων έργων.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στα έργα που θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας, καθ’ υπόδειξη του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, το 2013, σε πέντε λιμάνια του νησιού (Πέτρα, Μήθυμνα, Συκαμνιά, Ντίπι, Θερμή), στα αντίστοιχα που χρηματοδοτήθηκαν στα τέλη τού 2012 σε Πέραμα και Καλλονή, στα προβλήματα που αφορούν στο υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ λιμάνι Σιγρίου, στις ενέργειες που έχουν γίνει απ’ τη Γενική Γραμματεία για πολλές λιμενικές εγκαταστάσεις σε όλη τη Λέσβο, αλλά και στην προοπτική να ανοίξουν μέσα στο 2013 δύο νέες πύλες εισόδου σε Πέτρα και Πλωμάρι, για την οποία ο γενικός γραμματέας εμφανίστηκε απαισιόδοξος, αν και ευχήθηκε να διαψευστεί «και να προλάβουμε».

Νομιμοποίηση…
Ως δημόσια λογοδοσία στη γενέτειρά του της εξάμηνης θητείας του στη θέση του γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής χαρακτήρισε τη χθεσινή συνέντευξη ο κ. Μουτζούρης, επισημαίνοντας πόσο παραγωγική για έναν τόπο με 57 λιμάνια όπως η Λέσβος, μπορεί να είναι η συγκεκριμένη θέση. Με τη βοήθεια του χάρτη του νησιού, ο γενικός γραμματέας και ο συνεργάτης του Θανάσης Πανόπουλος αναφέρθηκαν αναλυτικά σε όλα περίπου τα μεγάλα λιμάνια του νησιού, ξεκινώντας απ’ την προβολή λίστας με την κατάστασή τους σε ό,τι αφορά στη διαδικασία νομιμοποίησης. Διαδικασία την οποία κινούν ο Δήμος Λέσβου και το Λιμενικό Ταμείο, με τη βοήθεια και της Γραμματείας Λιμένων, που παρεμβαίνει όπου χρειαστεί. Ο κ. Μουτζούρης μνημόνευσε, κι όχι μία φορά, την πολύ καλή συνεργασία που έχει με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Κώστα Κορδώνη, αλλά και με το Δήμο Λέσβου και ιδιαίτερα τη συνεργασία του με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Γιάννη Τσακίρη.

Ακόμη ο κ. Μουτζούρης, ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους τον πρόεδρο των Τοπογράφων της Λέσβου, Μιχάλη Χατζέλλη, που κάθε φορά που χρειάστηκε παρέδωσε αποτυπώσεις λιμανιών, στελέχη του Λιμενικού Ταμείου όπως ο κ. Παπουτσάνης, αλλά και το μέλος της Λιμενικής Επιτροπής και πρόεδρο του Σωματείου Λιμενεργατών, Σταμάτη Πετρουζέλλη.

Και για νέο λιμάνι
Το «έλλειμμα» νομιμοποίησης προγενέστερων εγκαταστάσεων (πιο συγκεκριμένα το «μπάζωμα» στην περιοχή όπου βρίσκεται το σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος») είναι αυτό που δυσχεραίνει και την εξέλιξη του έργου του υφιστάμενου λιμένα Μυτιλήνης, για την κατασκευή νέου κρηπιδώματος μήκους 130 μέτρων ώστε να μπορεί να φιλοξενεί ακόμη ένα μεγάλο πλοίο. Το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης.

Τόσο για το υφιστάμενο λιμάνι Μυτιλήνης, όσο και για το καινούργιο, αυτό που σχεδίασε - όπως είπε ο κ. Μουτζούρης - πριν από 12 χρόνια με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής τότε του Νάσου Γιακαλή στην επιλεγείσα θέση τού Καρά Τεπέ, «έχουν εξασφαλιστεί 500.000 ευρώ για την εκπόνηση master plan απ’ το διάδοχο Υπουργείο τού ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο διά της αρμόδιας Διεύθυνσης Λιμενικών και Αεροπορικών Έργων θα τα προκηρύξει».

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρωθούν οι μελέτες στρατηγικού σχεδιασμού για τα δύο λιμάνια της Μυτιλήνης, αλλά και για το λιμάνι Πλωμαρίου, που εμβόλιμα «χώρεσε» στην ίδια πίστωση, μέσα σε εννιά μήνες απ’ την ανάθεσή τους. Προσέθεσε δε ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση των μελετών και θα απαιτηθεί και συμπληρωματική χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι τού Καρά Τεπέ, ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε και στις ενέργειες του κ. Κορδώνη για να δεχθεί Στρατός και ΕΥΠ να διαθέσουν τις εγκαταστάσεις τους προκειμένου να δημιουργηθεί η χερσαία ζώνη.


Από 123.000 ευρώ σε Πέτρα, Μήθυμνα, Συκαμνιά, Ντίπι, Θερμή
Για να βελτιωθούν τα λιμάνια

Για αρκετή ώρα, ο κ. Μουτζούρης περιέγραφε τι έχει γίνει, αλλά και τι σχεδιάζεται να γίνει σε λιμενικές υποδομές ανά τη Λέσβο. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι εκμεταλλευόμενος τη δυνατότητα που του παρέχεται να χρηματοδοτήσει από εθνικούς πόρους, και μάλιστα χωρίς να χρειάζονται εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις από άλλους φορείς, λιμενικά έργα προϋπολογισμού έως 123.000 ευρώ, συνεργάζεται με το Λιμενικό Ταμείο, για να γίνουν βελτιώσεις το 2013 σε πέντε λιμάνια της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα στα λιμάνια Πέτρας, Μήθυμνας, Σκάλας Συκαμνιάς, Ντιπίου και Θερμής. Ο κ. Μουτζούρης ανέφερε αναλυτικά τις εργασίες που θα γίνουν ώστε να γίνουν ασφαλέστερα για αλιείς και σκάφη τα προαναφερόμενα λιμάνια.

Με χρηματοδοτήσεις, όπως είπε, το 2012 δρομολογήθηκαν ανάλογες εργασίες στο Πέραμα και το Πλωμάρι, πάντα σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, που όμως - όπως επεσήμανε - σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερεί να υποβάλει τα αιτήματα που του ζητούνται απ’ τη Γραμματεία.

Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε ακόμη σε παρεμβάσεις/μελέτες/εργασίες/αιτήματα που αφορούν σε λιμάνια, μιλώντας για Τσιχράντα, Κουντουρουδιά, Σκάλα Ερεσού, Σκάλα Καλλονής, Μεσιτζίκι Αγίας Παρασκευής, Άγιο Φωκά και Άγιο Παύλο Αχλαδερής.

Προβληματισμός για Σίγρι
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στο υπό ένταξη λιμάνι Σιγρίου και στα προβλήματα που δυσχεραίνουν την άμεση έναρξη του έργου, τα οποία και είχε αναδείξει προ διμήνου το «Ε». Παρ’ ότι τόνισε τη δυσκολία που υπάρχει στην αντιμετώπισή του, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προσπάθεια που γίνεται απ’ την Περιφέρεια να προχωρήσει το έργο.

Αντιθέτως, απαισιόδοξος δήλωσε στην προοπτική να λειτουργήσουν μέσα στο 2013 οι πύλες εισόδου σε Πέτρα και Πλωμάρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Πανόπουλος, το θέμα της πύλης της Πέτρας, δεδομένων και των ενεργειών που είχαν γίνει με πρωτοβουλία του μέλους του Επιμελητηρίου Γιώργου Εγγλέζου, ήταν σε καλύτερο στάδιο, ενώ για του Πλωμαρίου ξεκίνησαν μόλις απ’ τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τη σύσκεψη που διοργάνωσε, οι ανάλογες ενέργειες.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top