Διάφορα μικροπροβλήματα ευθύνονται για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού η κατανάλωση μειώθηκε κατά 20%

Φτώχεια... καταραμένη

20/06/2012 - 14:33

Τον Ιούνιο του 2007, ο καύσωνας και η διαρκής χρήση κλιματιστικών έφεραν απανωτά μπλακ-άουτ στην ηλεκτροδότηση της Λέσβου, τώρα όμως, πέντε χρόνια μετά, Ιούνιο μήνα, όταν δεν κάνει ιδιαίτερη ζέστη η κατανάλωση έχει μειωθεί, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο έχουν περιοριστεί λόγω κρίσης τα κλιματιστικά, αλλά συνολικά η ζήτηση ενέργειας.

Πριν πέντε χρόνια, τον Ιούνιο του 2007, ο καύσωνας και η διαρκής χρήση κλιματιστικών για την αντιμετώπισή του έφεραν απανωτά μπλακ-άουτ στην ηλεκτροδότηση της Λέσβου. Τότε, όπως και το Δεκαπενταύγουστο του 2006, η ενεργειακή ζήτηση σε επίπεδο νησιού άγγιξε τα 63 μεγαβάτ κι εκφράζονταν φόβοι πως αν συνεχίζονταν οι ζέστες και οι πολλοί τουρίστες, θα έφτανε και τα 70. Τώρα, πέντε χρόνια μετά, Ιούνιο μήνα, όταν δεν κάνει ιδιαίτερη ζέστη η κατανάλωση έχει μειωθεί στα 35 μεγαβάτ και σπάνια πια, σε καύσωνα, φτάνει στα 45, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο έχουν περιοριστεί λόγω κρίσης τα κλιματιστικά, αλλά συνολικά η ζήτηση ενέργειας.

«Κάποια νοικοκυριά, ειδικά στα χωριά, ούτε καν μαγειρεύουν πλέον με ρεύμα, αλλά χρησιμοποιώντας υγραέριο ή και ξύλα», διαπιστώνει ο διευθυντής του εργοστασίου τής ΔΕΗ, Αντώνης Κατσάνης, ο οποίος, εξηγώντας τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα με τις συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δηλώνει με απόλυτο τρόπο πως δεν οφείλονται σε αυξημένη ζήτηση ενέργειας στην οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί το εργοστάσιο, όπως συνέβαινε παλιά τα καλοκαίρια, αλλά σε διάφορα τυχαία μικροπροβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσάνη, η μέση ζήτηση ενέργειας αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 35 έως 45 μεγαβάτ, ισχύ που ο Αυτόνομος Σταθμός Παραγωγής της Μυτιλήνης μπορεί χωρίς προβλήματα να παραγάγει. «Προχθές», ανέφερε ο διευθυντής της μονάδας, «ενδεικτικά σημειώνω πως υπήρξε ένα πρόβλημα με τη γραμμή που δίνει το ρεύμα απ’ τα αιολικά πάρκα, οπότε χρειάστηκε να βγει εκτός δικτύου και ήταν επόμενο να δημιουργηθούν διακοπές, γιατί χάθηκε απ’ το σύστημα ξαφνικά ενέργεια εννέα με δέκα μεγαβάτ.»

Σταθερά μειωμένη
Όμως, όπως συνέχισε ο κ. Κατσάνης, γενικότερα υπάρχει όλο το προηγούμενο διάστημα μείωση της ζήτησης ενέργειας, που σε σταθερή βάση είναι της τάξης τού 20% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη κατανάλωση. Ο ίδιος εκτιμά πως το σημαντικό αυτό ποσοστό της μείωσης δεν προκύπτει μόνο απ’ τη μη χρήση των κλιματιστικών, ή το μικρό αριθμό τουριστών που έως τώρα φιλοξενεί το νησί συγκριτικά με άλλες χρονιές. Θεωρεί ότι μεγάλο μέρος των νοικοκυριών έχει αλλάξει συνήθειες σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ρεύματος και βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους να κάνει τη δουλειά του, κάνοντας παράλληλα οικονομία στο ρεύμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, φαίνεται στους λογαριασμούς πόσο έχει περιοριστεί η ενεργειακή κατανάλωση, αφού κάποιοι ούτε μαγειρεύουν σε ηλεκτρική κουζίνα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey