Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Εκκαθαριστές στην ΑΕΝΑΛ

22/03/2012 - 17:23

Δυο χρόνια μετά την οριστική διακοπή της λειτουργίας των καταστημάτων της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου (ΑΕΝΑΛ), αλλά και αρκετούς μήνες μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να προχωρήσει η διάλυση της εταιρείας, την επόμενη βδομάδα θα ληφθεί απόφαση και για την εκκαθάρισή της.

Δυο χρόνια μετά την οριστική διακοπή της λειτουργίας των καταστημάτων της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου (ΑΕΝΑΛ), αλλά και αρκετούς μήνες μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να προχωρήσει η διάλυση της εταιρείας, την επόμενη βδομάδα θα ληφθεί απόφαση και για την εκκαθάρισή της. Ή αλλιώς, θα οριστούν οι ορκωτοί ελεγκτές, οι οποίοι και θα αποφανθούν τι χρέη άφησε η ΑΕΝΑΛ, τόσο διά των καταστημάτων «Lesvos shop» όσο και διά του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών.

Την προσεχή Τρίτη συνεδριάζει στη Μυτιλήνη, στις 6:30 το απόγευμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο και θα εισηγηθεί ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Κουτλής, αφορά στον ορισμό δύο ορκωτών ελεγκτών για την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου. Η διάλυση του Ν.Π.Ι.Δ. αποφασίστηκε, βάσει και των σχετικών προβλέψεων που όριζε ο νόμος του «Καλλικράτη» για τις αναπτυξιακές εταιρείες των νομαρχιών, μέσα στους πρώτους μήνες τού 2011, και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο.

Έκτοτε, προκειμένου να προχωρήσει η διάλυση και να γίνει η εκκαθάριση της εταιρείας, αναμενόταν υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εκπνοή τού 2011 και περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο θα κινείτο η όλη διαδικασία.

Χάνονται;
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει τον ορισμό εκκαθαριστών, εξουσιοδοτώντας τον περιφερειάρχη να αναζητήσει δύο ορκωτούς ελεγκτές. Η εκκαθάριση δε δύναται να διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια και με την ολοκλήρωσή της θα φανεί με τον πλέον επίσημο τρόπο τι χρέη δημιούργησαν τα καταστήματα «Lesvos shop», τα οποία διαχειριζόταν η ΑΕΝΑΛ, αλλά και τι χρωστά το Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών, όπως και τυχόν άλλες δραστηριότητες της ΑΕΝΑΛ.

Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, περιγράφει τι θα συμβεί στην περίπτωση που η εκκαθάριση κλείσει με θετικό πρόσημο, οπότε και προβλέπεται τα όποια περιουσιακά στοιχεία και κέρδη να περάσουν στη διάδοχη κατάσταση, δηλαδή στην Περιφέρεια. Στο ίδιο πλαίσιο, δε γίνεται καμμία αναφορά στις «κακές κληρονομιές» των χρεών. Υπηρεσιακοί παράγοντες διατυπώνουν την άποψη ότι, σύμφωνα με το νόμο για τις εταιρείες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων (η ΑΕΝΑΛ συστάθηκε το 1997), η ευθύνη της εταιρείας περιορίζεται στο ποσοστό της συμμετοχής που έθεσε η Νομαρχία, οπότε τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια δε «μεταβιβάζονται» στη διάδοχη κατάσταση της Περιφέρειας. Αν είναι έτσι, όσοι έχουν να λαμβάνουν, δε θα μπορούν να διεκδικήσουν απ’ την αυτοδιοίκηση τα οφειλόμενα.

Σημειωτέον ότι η ΑΕΝΑΛ είχε πάρει μέσω δανείων περί το ένα εκατομμύριο ευρώ απ’ τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου.

Στην ίδια συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητήσει ερώτηση της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας» για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, θέματα τουριστικής προβολής, καθώς και ζητήματα που αφορούν σε δράσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Χίου και Σάμου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey