ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ σε τρεις μέρες!

01/07/2012 - 05:56
Το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, παρουσιάστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, και τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, παρουσιάστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, και τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, με το νέο τρόπο έκδοσης αδειών υπάρχει ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και εξαλείφονται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν αδίκως.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, στο εξής η έγκριση δόμησης θα χορηγείται μέσα σε πέντε μέρες από την υποβολή και τον έλεγχο τριών μόνο δικαιολογητικών: α) τοπογραφικό διάγραμμα, β) διάγραμμα κάλυψης και γ) αποδεικτικό καταβολής εισφορών και κρατήσεων.
Σημείωσε δε ο κ. Σηφουνάκης πως η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο μέρες και με την ευθύνη των μελετητών μηχανικών που έχουν συντάξει τις μελέτες και μετά από τον έλεγχο πληρότητας του φακέλου από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου.
«Η άναρχη και ακαλαίσθητη δόμηση - χαρακτηριστικά στοιχεία των ελληνικών πόλεων και της υπαίθρου - είναι μοναδική περίπτωση σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Η ανυπαρξία ή και η καταστρατήγηση ακόμη και θεσμοθετημένων αρχιτεκτονικών μορφολογικών κανόνων, η απουσία ουσιαστικών και έμπρακτων ελέγχων, η συναλλαγή και η αλληλοσυγκρουόμενη πολλές φορές πολυνομία έχουν ως αποτέλεσμα την εικόνα που έχουμε όλοι μας για τις πόλεις μας και το πληγωμένο ελληνικό τοπίο», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί», ενώ τόνισε πως «είναι πρωτίστως ζήτημα θεσμικό, επιταγών του Συντάγματος, που κατοχυρώνει όχι μόνο την ιδιοκτησία αλλά και το καθήκον προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας στην καθημερινή μας ζωή».
Ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε τέλος: «Έχουμε άμεσο καθήκον να δώσουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να διασφαλίσουμε τη διαφάνειά τους, να εγγυηθούμε την εφαρμογή τους. Να θέσουμε με σαφήνεια τους όρους με τους οποίους εγκρίνεται, αδειοδοτείται, εκτελείται και ελέγχεται το οικοδομικό έργο.»
Ο κ. Σηφουνάκης κατέληξε λέγοντας πως «το σχέδιο νόμου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών απαντά σε μια βασική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας: να διασφαλιστεί η νομιμότητα, να μην μπορεί άλλο να αδειοδοτείται και άλλο να κατασκευάζεται, να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, να εξαφανιστεί η συνδιαλλαγή μηχανικών και πολιτών με τα πολεοδομικά γραφεία».

Άλλο η έγκριση, άλλο η άδεια
Με το νέο σχέδιο νόμου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
- θεσμοθετείται η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης, δύο διακριτά στάδια, με στόχο την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών με την ανάληψη της ευθύνης από τους μηχανικούς,
- διαχωρίζονται πλήρως το εγκριτικό από το ελεγκτικό έργο με τη δημιουργία του Σώματος Ελεγκτών Δόμησης,
- εφαρμόζεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση με την ηλεκτρονική υποβολή των σχεδίων και των δικαιολογητικών
- και, τέλος, θεσπίζονται νέα γνωμοδοτικά όργανα αρχιτεκτονικής και πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων ανοικτά στους νέους μηχανικούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey