Είδαν… φως!

01/07/2012 - 05:56
Με ειδικό άρθρο στο νόμο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί απ’ το 2008 κι είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμμία δυνατότητα οικοδόμησης σε «τυφλά» οικόπεδα.
Με ειδικό άρθρο στο νόμο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί απ’ το 2008 κι είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμμία δυνατότητα οικοδόμησης σε «τυφλά» οικόπεδα. Με τη ρύθμιση που πέρασε, απλοποιούνται οι διαδικασίες και τα συγκεκριμένα οικόπεδα «βλέπουν φως».

Προσφάτως για το θέμα που είχε αναδείξει πρωτοσέλιδα το «Ε» στα μέσα Φεβρουαρίου κι απασχολούσε εκατοντάδες μικροϊδιοκτήτες γης, το Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ ζήτησε την παρέμβαση του καθ’ ύλην αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, προκειμένου να γίνουν και πάλι οικοδομήσιμα «τυφλά» οικόπεδα, που στο πρόσφατο παρελθόν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να αξιοποιηθούν. Φαίνεται πως όντως υπήρξε παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού, γιατί στον ψηφισθέντα νόμο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας - που απασχόλησε ιδιαίτερα την επικαιρότητα σε ό,τι αφορά στη δόμηση στις εκτάσεις Natura - περιλαμβάνονται διατάξεις (άρθρο 35) για την «Κύρωση δικτύου κοινόχρηστων χώρων οικισμών στερούμενων εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου», με τις οποίες και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί.

Το πρόβλημα

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζουμε πως μέχρι και το 2008 όποιος είχε «τυφλό» οικόπεδο εντός οικισμού, δηλαδή οικόπεδο που δεν είχε «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο χώρο, για να αποκτήσει πρόσβαση σε δημοτικό δρόμο αρκούσε να παραχωρήσει κατά μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου του λωρίδα γης πλάτους τεσσάρων μέτρων. Η παραχώρηση αυτή γινόταν με συμβολαιογραφική πράξη προς τον οικείο δήμο και το οικόπεδο αποκτούσε έτσι τη δυνατότητα να καταστεί οικοδομήσιμο. Μετά, όμως, από την 1828/2008 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε όλη τη χώρα, σε προϋφιστάμενους του 1923 οικισμούς, τα «τυφλά» οικόπεδα έγιναν μη οικοδομήσιμα. Κι αυτό ακόμη και στην περίπτωση που είχαν γίνει οι παραχωρήσεις γης στους δήμους, ενώ στην περίπτωση που είχαν οικοδομηθεί, έχασαν κάθε δυνατότητα να εκδώσουν όποτε και εάν χρειαζόταν άδεια επισκευής. Για το Νομό Λέσβου, απ' την απόφαση δεν επηρεάζονταν οικόπεδα που βρίσκονται σε κηρυγμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς (Πολιχνίτος, Αγιάσος, Βατούσα κ.ά.), ενώ αντιθέτως θίγονταν αμέτρητα οικόπεδα σε παραθαλάσσιους.
Στην παρέμβαση που έγινε προς το Νίκο Σηφουνάκη απ’ τον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, Παναγιώτη Πιττό, γινόταν αναφορά στις παραμέτρους του όλου θέματος σε τοπικό επίπεδο και ζητούνταν ρύθμιση τέτοια ώστε «σε συνεννόηση και συνεργασία και με την αυτοδιοίκηση να αρθεί η αδικία που έχουν υποστεί όσοι είχαν πληρώσει για να δουν τα οικόπεδά τους φως, και εν μία νυκτί είδαν να ξαναγίνονται “ τυφλά”».
Με τη ρύθμιση που πέρασε, υιοθετείται μια σχετικά εύκολη διαδικασία για να καταστούν οικοδομήσιμα «τυφλά» οικόπεδα κι έτσι στην πιο κρίσιμη - όπως είχε επισημάνει το ΤΕΕ - μετά το 1974 περίοδο για την οικοδομή να μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες σε εκατοντάδες οικόπεδα στο Νομό Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey