Οικονομικά εν συντομία

01/07/2012 - 05:56
Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 0,2% φέτος και 0,6% του χρόνου, καθώς και έκρηξη της ανεργίας την ίδια περίοδο, προβλέπει στην ετήσια έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μαύρα μαντάτα
Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 0,2% φέτος και 0,6% του χρόνου, καθώς και έκρηξη της ανεργίας την ίδια περίοδο, προβλέπει στην ετήσια έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα αίτια αυτής της αρνητικής πορείας, εντοπίζονται στην πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στη σημαντική επιβράδυνση που αναμένεται σε κρίσιμους κλάδους, όπως είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι κατασκευές. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η χώρα μας δεν έχει το περιθώριο να αντιμετωπίσει αυτές τις πιέσεις με ένα γενναίο δημοσιονομικό πακέτο, καθώς η κρίση έχει επιδεινώσει αισθητά τα ήδη επιβαρυμένα μεγέθη του προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010.

Αύξηση στις εισφορές του ΟΑΕΕ

Στην επιβολή αυξήσεων 6%, αναδρομικά από την 1/1/09, στις εισφορές για τον κλάδο της σύνταξης, και 20%, από την 1/6 για τον κλάδο υγείας, θα προχωρήσει η διοίκηση του ΟΑΕΕ, για να αντιμετωπίσει τα διευρυνόμενα ελλείμματα του Ταμείου. Από τη μεριά τους, ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Βουτιά των εισπράξεων από τον τουρισμό
Κάθετη ήταν η πτώση των εισπράξεων από τον τουρισμό και η αξία των εξαγωγών στο πρώτο δίμηνο του έτους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 20,24% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και οι ελληνικές εξαγωγές κατά 26,25. Πάντως το έλλειμμα του ισοζυγίου συρρικνώθηκε κατά 21,1% ή 1,24 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 4,62 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, η μείωση του ελλείμματος οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου  στη σημαντική υποχώρηση των εισαγωγών, η οποία, σε απόλυτο μέγεθος, είναι πολλαπλάσια της αντίστοιχης των εξαγωγών.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey