Θέσεις και... θέση ΑΣΕΠ

01/07/2012 - 05:56
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκαν με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.
- Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκαν με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Στόχος της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση του πλαισίου διαλόγου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Η δημιουργία και εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης παράλληλα με την υλοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής μισθών του Δημοσίου, για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης και την ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση των εργαζόμενων στο Δημόσιο.
Άλλωστε, η μισθολογική δαπάνη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 32%, των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80%. Το 2001 το σύνολο των μισθολογικών παροχών μόνο για την κεντρική κυβέρνηση - δηλαδή, χωρίς τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους ΟΤΑ - ήταν 10.077 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 έφθασε τα 18.001. Η ίδια κατηγορία μισθολογικών δαπανών ως ποσοστό τού ΑΕΠ το 2001 ήταν 6,9%, ενώ το 2009 έφθασε το 7,6% του ΑΕΠ.

- Από τη διάρθρωση των μισθολογικών δαπανών προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη ασυμμετρία αμοιβών μεταξύ των υπαλλήλων. Αυτό ισχύει τόσο όσον αφορά στη σχέση καταληκτικού προς εισαγωγικό μισθό, καθώς δεν υπάρχει διαφοροποίηση όσο κινούμαστε από την υποχρεωτική στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και όσον αφορά στη διαφοροποίηση των μηνιαίων αποδοχών ανά υπουργείο. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι όσον αφορά στη διαχρονική σύγκριση του μισθολογικού κόστους, υπάρχει μεγάλη διάσταση στο μέσο ύψος των αμοιβών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς στο δημόσιο τομέα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, την περίοδο 1999 - 2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 117%.
Το μόνο σαφές απ’ όλα αυτά είναι πως πρέπει να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσα από ένα νέο σύστημα αμοιβών.
Και εννοείται ότι δικαιότερο δε σημαίνει… μείωση όσων λαμβάνουν τις υψηλότερες αμοιβές, αλλά εναρμόνιση στα ίδια επίπεδα κι όσων παίρνουν τις χαμηλότερες, αφού είναι γνωστό ότι παρά τις αυξήσεις της προηγούμενης δεκαετίας, ο Έλληνας δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να είναι απ’ τους πιο χαμηλά αμειβόμενους της Ευρώπης.

- Παράταση της δυνατότητας υποβολής ιδεών στο πλαίσιο της ανοικτής πρόσκλησης με θέμα «Οι πολίτες δημιουργούν φορολογική συνείδηση», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης συμμετοχής των τελευταίων ημερών (συνολικά έχουν υποβληθεί περίπου 49 συμμετοχές), η προθεσμία υποβολής συμμετοχών παρατείνεται μέχρι την Κυριακή 10 Οκτωβρίου.
Το υπουργείο Οικονομικών με τη δράση αυτή καλεί κάθε πολίτη ή ομάδες πολιτών, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, επαγγελματίες και εταιρείες του χώρου της επικοινωνίας και της διαφήμισης, να υποβάλουν ιδέες μέσα από τη δημιουργία και υποβολή πρωτότυπης ιδέας με τη μορφή πολυμεσικού υλικού (video) διάρκειας έως 60 δευτερολέπτων, να συμβάλουν στην προσπάθεια για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης και τη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος στη χώρα μας. Η πρόσκληση και οι όροι συμμετοχής βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minfin.gr/portal/el/resource/section/video-contest
Μία άλλη πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών αφορά στον ανασχεδιασμό του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1), καθώς και των φορμών μέσω των οποίων γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών, με τίτλο «Ο Πολίτης σχεδιάζει τη φορολογική του δήλωση». Οι όροι συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών www.minfin.gr


… θέση ΑΣΕΠ
- Γραπτός διαγωνισμός (Προκήρυξη Αριθμός 1Γ/2010) προκηρύχθηκε απ’ το ΑΣΕΠ για την πλήρωση συνολικά 18 θέσεων τακτικού προσωπικού της Βουλής των Ελλήνων. Οι θέσεις είναι:
Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), εννέα
Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), τρεις
Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), έξι
Η αίτηση απευθύνεται στο ΑΣΕΠ και υποβάλλεται μόνο ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή, σε φάκελο μεγέθους Α4 ή σε ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ POST, που διανέμεται από τα ΕΛΤΑ, αναφέροντας και την κατηγορία (Π.Ε. ή Τ.Ε. ή Δ.Ε.) για την οποία ο υποψήφιος υποβάλλει την αίτησή του, στην ακόλουθη διεύθυνση:
ΑΣΕΠ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 1Γ/2010
Κατηγορία: Π.Ε. ή Τ.Ε. ή Δ.Ε.
Ταχυδρομική Θυρίδα: 14308
Τ.Κ. 11510 ΑΘΗΝΑ
Οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση στο διαγωνισμό μέχρι και την 27η Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη. Αναλυτικά η προκήρυξη στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και στα ΚΕΠ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey