70 προσληφθέντες σε Λέσβο - Λήμνο απέρριψαν τη θέση, ενώ οι περισσότεροι πιάνουν δουλειά πριν τις εκλογές

Οι 300 της Κοινωφελούς

13/06/2012 - 15:33

Με ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το πρωί της Παρασκευής, ο Δήμος Λέσβου υποδέχεται το μεγαλύτερο αριθμό των προσληφθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Ήδη χθες ανέλαβαν καθήκοντα 25 προσληφθέντες στο Δήμο Λέσβου, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως 70 σε Λέσβο και Λήμνο, για διαφορετικούς λόγους, απέρριψαν τη θέση που είχαν καταλάβει.

Με ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το πρωί της Παρασκευής, ο Δήμος Λέσβου υποδέχεται το μεγαλύτερο αριθμό των προσληφθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Ήδη χθες ανέλαβαν καθήκοντα 25 προσληφθέντες στο Δήμο Λέσβου, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως 70 σε Λέσβο και Λήμνο, για διαφορετικούς λόγους - αρκετοί γιατί δεν ήθελαν να εργαστούν στην καθαριότητα ή γιατί φοβήθηκαν μακρινές μετακινήσεις -, απέρριψαν τη θέση που είχαν καταλάβει, παραχωρώντας την σε επιλαχόντες.

Με καλωσόρισμα απ’ το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο σχεδιάζει ο Δήμος Λέσβου να υποδεχθεί μεθαύριο Παρασκευή 15 Ιουνίου 300 προσληφθέντες στην Κοινωφελή Εργασία, με τους οποίους υπέγραψε και υπογράφει συμβάσεις. Παρά τα προβλήματα που μάλλον δε θα λείψουν τις πρώτες μέρες, έως ότου να οριστικοποιηθεί η κατανομή του προσωπικού, ο δήμαρχος αναμένεται να αναλύσει σε όσους πιάσουν δουλειά τι προσδοκά ο Δήμος και οι δημότες απ’ αυτούς, αλλά και να τους ευχαριστήσει προκαταβολικά για τις υπηρεσίες τους.

Χθες παρουσιάστηκαν στο Δήμο και τοποθετήθηκαν σε θέσεις πέντε ναυαγοσώστες, δέκα οδηγοί και δέκα χειριστές μηχανημάτων, που από σήμερα θα είναι οι πρώτοι που θα δουλέψουν καλύπτοντας για το επόμενο πεντάμηνο κρίσιμες θέσεις δουλειάς.

Δε θέλουν τη θέση
Απ’ την προηγούμενη βδομάδα, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, πηγαίνουν στην «Ηλιακτίδα», όπως μας εξήγησε η διαχειρίστριά της, Άννα Τσίκνα, οι προσληφθέντες και υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία αποδέχονται ή απορρίπτουν τη θέση. Όποιοι απ’ τους 639 προσληφθέντες δεν παρουσιαστούν, ειδοποιούνται τηλεφωνικά απ’ το φορέα.

Έως τώρα έχουν υπάρξει 50 απορρίψεις από προσληφθέντες στο Δήμο Λέσβου, σε σύνολο 440, στο μεγαλύτερο μέρος τους απ’ την κατηγορία των εργατών. Ορισμένοι εξ αυτών ήταν απ’ τη Λήμνο και έκριναν πως δεν τους συμφέρει να πιάσουν δουλειά στη Μυτιλήνη. Κάποιοι άλλοι απ’ τους αποχωρούντες απ’ το πρόγραμμα, ήταν απ’ το Μόλυβο και προσλαμβάνονται και απ’ το Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας που υλοποιηθεί παρεμφερές πρόγραμμα, οπότε και επέλεξαν να απορρίψουν τη θέση στο Δήμο.

Το μεγαλύτερο, όμως, μέρος εκείνων που αρνήθηκαν τη θέση, ήταν άνεργοι με πτυχία και αυξημένα προσόντα, οι οποίοι μετάνιωσαν για την επιλογή τους να απασχοληθούν ως εργάτες καθαριότητας. Ορισμένοι, τέλος, απ’ αυτούς που απέρριψαν την πρόσληψη, το έκαναν γιατί φοβήθηκαν μήπως χρειαστεί να μετακινούνται καθημερινά σε μακρινές αποστάσεις.

Ομοίως απέρριψαν την πρόσληψη 20 προσληφθέντες στο Δήμο Λήμνου και το Δήμο Αγίου Ευστρατίου, για τους ίδιους περίπου λόγους, αφού είχαν δηλώσει τις θέσεις υποψήφιοι απ’ τη Λέσβο ή από άλλες περιοχές της χώρας, που βλέπουν ότι δεν τους συμφέρει να μετακινηθούν εκεί για τα 625 ευρώ που προβλέπεται να πάρουν μηνιαίως.

Ας σημειωθεί ότι κάποιοι ήλπιζαν κι επεδίωξαν να κάνουν «αμοιβαία» αλλαγή με αντίστοιχη θέση στη Λέσβο, κάτι που όμως δεν προβλέπεται απ’ το πρόγραμμα.


Ελλείψεις σε Ερεσό και Μόλυβο
Ποιος πάει πού…

Απ’ τη Δευτέρα που ξεκίνησε η υπογραφή των συμβάσεων και περισσότερο χθες, όλη μέρα περνούν απ’ το Δημαρχείο προσληφθέντες που ρωτούν πού θα πιάσουν δουλειά και πότε. Μάλιστα, αρκετοί απευθύνθηκαν στο Γραφείο Προσωπικού πριν υπογράψουν σύμβαση με το Δήμο, με το ερώτημα σε ποια δημοτική ενότητα θα δουλέψουν, χωρίς όμως ακόμη να έχουν όλοι ενημερωθεί σχετικώς.

«Έχει γίνει μια πρώτη κατανομή ανά δημοτική ενότητα, με κριτήριο πού μένει ο κάθε προσληφθείς», μας επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, υπογραμμίζοντας πως τα μεγάλα προβλήματα έλλειψης εργατών εντοπίζονται στο Μόλυβο και την Ερεσό, περιοχές που θα ενισχυθούν από αλλού με τη μετακίνηση προσωπικού, την οποία θα αναλάβει ο Δήμος με δικά του οχήματα.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, σίγουρα θα μετακινηθούν εργάτες απ’ την περιοχή της Γέρας και της Μυτιλήνης, αφού εκεί έχουν γίνει οι περισσότερες προσλήψεις. Το ποιοι όμως θα είναι εκείνοι που θα μετακινηθούν, θα αποφασιστεί την Παρασκευή, με βάση και την οικογενειακή τους κατάσταση. «Μια μητέρα με τρία παιδιά δεν είναι το ίδιο με ένα νεαρό εργένη», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε να μην υπάρξουν προβλήματα, ή έστω να είναι αντιμετωπίσιμα αυτά που θα κληθούμε να λύσουμε».

Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι όποιος απορρίψει τη θέση, ή δε θελήσει να υπογράψει σύμβαση γιατί θα μετακινείται, αντικαθίσταται αμέσως απ’ τους επιλαχόντες. Όπως επεσήμανε η κ. Τσίκνα, οι επιλαχόντες που προσλαμβάνονται, ειδοποιούνται απ’ την «Ηλιακτίδα», ενώ ενημέρωση μπορούν να έχουν και απ’ την ιστοσελίδα του φορέα, όπου και εμφανίζονται όλες οι αλλαγές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey