Μόλις δύο μήνες πριν από την έναρξη της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου και η διαχείριση των αποβλήτων των τυροκομείων βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης δηλώνει ότι τελείωσε η ανοχή και πως όλες οι μονάδες θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς τους όρους.
Καμμία πρόοδος στη διαχείριση του τυρόγαλου
Μόλις δύο μήνες πριν από την έναρξη της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου και η διαχείριση των αποβλήτων των τυροκομείων βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης δηλώνει ότι τελείωσε η ανοχή και πως όλες οι μονάδες θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς τους όρους. Η μονάδα διαχείρισης των αποβλήτων που είχε δημιουργηθεί στη Βατούσα έκλεισε οριστικά και τα τυροκομεία ψάχνουν το καθένα μόνο του να λύσει το πρόβλημα.
Ο τυροκόμος Ιγνάτης Θυμέλης μάς είπε ότι επισκέφθηκε μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου στην Αθήνα και την Κρήτη, αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα. Πιστεύει πως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μόνη ουσιαστική λύση του προβλήματος είναι η διάθεση του τυρόγαλου σε χοιροτροφικές μονάδες. Η τυροκομική επιχείρηση «Αφοί Ρόδου» από την περασμένη άνοιξη έχει καταθέσει νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και περιμένει την έγκριση εντός του μήνα, όπως δήλωσε στο «Ε» ο ίδιος ο κ. Γρηγόρης Ρόδος.
Οι υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Χθες το μεσημέρι, με ανακοίνωση του, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου «Δρυς» έθεσε τις συναρμόδιες υπηρεσίες προ των ευθυνών τους.
Αφορμή αποτέλεσε το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που μετά από ελέγχους που έκαναν στο τυροκομείο της εταιρείας «Αφοί Ρόδου» διαπιστώνουν:
- Διάθεση λυμάτων και υγρών βιομηχανικών αποβλήτων χωρίς σχετική άδεια.
- Έλλειψη παρακολούθησης αέριων αποβλήτων.
- Ελλιπής επεξεργασία υγρών αποβλήτων.
- Μη σύννομη διάθεση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.
- Μη παρακολούθηση ποιοτικών παραμέτρων των διατιθέμενων υγρών αποβλήτων.
- Ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων.
- Άντληση νερού από γεώτρηση χωρίς σχετική άδεια.
Ο Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, καλεί τη νομαρχία Λέσβου και την Περιφέρεια να εφαρμόσουν τους νόμους του κράτους και να μην καταφύγουν στην επιβολή μικροπροστίμων. Επίσης διερωτώνται: «Ποιες σκοπιμότητες είναι τόσο ισχυρές ώστε οι αρμόδιοι να αδιαφορούν μπροστά στη μόλυνση που συντελείται; Ως πότε το κέρδος μερικών θα είναι πάνω από τη δημόσια υγεία;»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κόνσουλας, σε δήλωσή του στο «Ε» αναφέρει ότι το πόρισμα έχει έρθει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμμία απολύτως ενέργεια. Το έγγραφο, μεταξύ άλλων, έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Μυτιλήνης και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Δικαστήριο
Χθες επρόκειτο να δικαστεί η πρώτη από τις υποθέσεις ρύπανσης του ποταμού της «Κάτω Πέτρας» στο Σκαλοχώρι από το τυροκομείο τής «Αφοί Ρόδου». Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε, ωστόσο, καθώς ο εκπρόσωπος της επιχείρησης, Γρηγόρης Ρόδος, εισήχθη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με καρδιολογικά προβλήματα. Είναι η δεύτερη φορά που αναβλήθηκε η εκδίκασή της, όπως μας είπε ο κ. Κόνσουλας.
Συν αυτώ, ο αρμόδιος αντινομάρχης για θέματα Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, δήλωσε: «Δεν έχω λάβει ακόμη το πόρισμα για να ξέρω τι αναφέρει. Ωστόσο μπορώ να σας πω ότι η μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων των κυρίων Βενετσάνου και Κατζανού, με απόφασή μας που εκδόθηκε την περασμένη άνοιξη, έχει κλείσει οριστικά. Επίσης, με άλλη απόφαση που εκδώσαμε εντός του Σεπτεμβρίου, έχει επιβληθεί πρόστιμο 12.000 ευρώ στην ίδια επιχείρηση και παράλληλα μέσα σε 30 ημέρες η επιχείρηση θα πρέπει να αποκαταστήσει το περιβάλλον (σ.σ. οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης θα πρέπει να γκρεμίσουν όλες τις κατασκευές που είχαν κάνει και να διαμορφώσουν το περιβάλλον στην κατάσταση που βρισκόταν πριν δημιουργηθεί η μονάδα).
Στην περίπτωση του τυροκομείου της εταιρείας «Αφοί Ρόδου» τα πράγματα έχουν ως εξής: Η επιχείρηση είχε εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άδεια διάθεσης λυμάτων από τη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, άδεια που όμως ανακλήθηκε από την ίδια Διεύθυνση τον περασμένο Μάρτιο.
Από όσο γνωρίζουμε, η επιχείρηση έχει καταθέσει νέα μελέτη στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ και αναμένει την έγκρισή της.
«Εμείς, από την πλευρά μας, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς άδεια λειτουργίας δεν πρόκειται να λειτουργήσει καμμία μονάδα φέτος. Η ανοχή τελείωσε και θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό σε όλους. Το λέμε τώρα που υπάρχει καιρός για να βρουν τις ενδεδειγμένες λύσεις όλες οι επιχειρήσεις.»
Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, τόνισε: «Η προάσπιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος είναι πρώτιστο μέλημά μας και σας διαβεβαιώνω ότι η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα εφαρμόσει όλα όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία.»
Η άποψη του τυροκόμου
Ο τυροκόμος Γρηγόρης Ρόδος χθες το μεσημέρι επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση έχει καταθέσει νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αναμένεται πολύ σύντομα να εγκριθεί.
Θεωρεί δε, ότι δεν έχουν κανένα λόγο να διαμαρτύρονται αυτή την περίοδο οι κάτοικοι του Σκαλοχωρίου, από τη στιγμή που η μονάδα δε λειτουργεί.
Επίσης ανέφερε ότι όλα τα προβλήματα δημιουργήθηκαν διότι πίστεψε πως η μέθοδος του κ. Βενετσάνου μπορούσε να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης του τυρόγαλου. Δυστυχώς όμως διαψεύστηκε, αν και γι’ αυτή την προσπάθεια ξόδεψε 250.000 ευρώ, όπως χαρακτηριστικά μάς είπε.
Ακόμη ανέφερε ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για να βρει άλλο τρόπο επεξεργασίας του τυρόγαλου και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο τον προηγούμενο μήνα είχε επισκεφθεί πρότυπη μονάδα στην Κρήτη.
Οι άλλοι τυροκόμοι
Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Σκαλοχωρίου, τα απανωτά πρόστιμα και οι έλεγχοι από τους ελεγκτές Περιβάλλοντος φαίνεται ότι έχουν «ταρακουνήσει» πάρα πολύ τις τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου. Οι τυροκόμοι αναζητούν μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος και σε αυτήν τη φάση φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε λύσεις που θα αφορούν σε κάθε τυροκομείο ξεχωριστά. Οι λύσεις θα πρέπει να συνδυάζουν δύο βασικά στοιχεία: Να είναι αποτελεσματικές (δηλαδή να δίνουν οριστική λύση στο ζήτημα) και να έχουν χαμηλό κόστος ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα το κόστος λειτουργίας των τυροκομείων.
Μετά από διάφορες επισκέψεις σε Αθήνα και Κρήτη, ο τυροκόμος Ιγνάτης Θυμέλης δήλωσε στο «Ε» με εμφανή απογοήτευση πως από όσες μεθόδους είδε, καμμία δεν ήταν αποτελεσματική. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι η καλύτερη λύση - με βάση τα σημερινά δεδομένα - είναι η διάθεση του παραπροϊόντος σε χοιροτροφικές μονάδες.
Κάποιες μέθοδοι που στηρίζονται στη χρήση του τυρόγαλου για την παραγωγή πρωτεϊνών ή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δε φαίνεται να είναι εφαρμόσιμες στη Λέσβο, μια και ο όγκος της παραγωγής τυρόγαλου είναι μικρός και έχει εξαιρετικά άνιση κατανομή στη διάρκεια του χρόνου.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.