Κάθε χρόνο στα τέλη του Οκτώβρη και στις αρχές Νοέμβρη γίνονται οι πρώτες αγοραπωλησίες φρέσκου ελαιολάδου στη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Στη δυτική Μεσσηνία βγαίνει το πρώτο λάδι από την ποικιλία μαυρολιά, μια πρώιμη ποικιλία.
Κάθε χρόνο στα τέλη του Οκτώβρη και στις αρχές Νοέμβρη γίνονται οι πρώτες αγοραπωλησίες φρέσκου ελαιολάδου στη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Στη δυτική Μεσσηνία βγαίνει το πρώτο λάδι από την ποικιλία μαυρολιά, μια πρώιμη ποικιλία. Το λάδι που παράγει, χρησιμοποιείται σε μείγματα ελαιολάδου που δημιουργούνται το χειμώνα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συντελεστές παλαιότητας ελαιολάδων της προηγούμενης χρονιάς και να είναι εμπορεύσιμα.
Το λάδι αυτό δε θεωρείται ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Αντιθέτως, εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο θεωρείται το λάδι που παράγει η ποικιλία αθηνολιά, ποικιλία που καλλιεργείται στη Λακωνία και είναι επίσης μια πρώιμη ποικιλία. Οι πρώτες ποσότητες ελαιολάδου «Αθηνολιά» πρόκειται να μπουν στην αγορά έως τις 15 Νοεμβρίου. Οι τιμές που διαμορφώνονται για αυτά τα πρώιμα ελαιόλαδα απεικονίζουν τις τάσεις της αγοράς για τα ελαιόλαδα αυτά την τρέχουσα περίοδο.
Είναι λάθος να εκληφθούν ως απόδειξη της πτώσης ή της ανόδου των τιμών του ελαιολάδου συνολικά, είτε για την τρέχουσα περίοδο είτε συνολικά για την ελαιοκομική χρονιά που τώρα ξεκινάει, γιατί πρόκειται για πολύ μικρές ποσότητες. Ωστόσο, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, οι τιμές πώλησης αυτών των ελαιολάδων δείχνουν τις τάσεις των τιμών. Ή, για να το πούμε πιο απλά, λειτουργούν ως τροχιοδεικτικές βολές, δείχνουν προς τα πού θα κινηθούν τα πράγματα.
Λέγεται…
Καλά πληροφορημένες πηγές από τη Μεσσηνία αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες η τιμή παραγωγού του μαυρολίσιου ελαιολάδου διαμορφώθηκαν στα 2,30 ευρώ το κιλό. Πριν από ένα χρόνο, την ίδια περίοδο, η τιμή παραγωγού για το μαυρολίσιο ελαιόλαδο είχε διαμορφωθεί στα 2,60 με 2,65 ευρώ ανά κιλό. Οι συνεταιριστές της περιοχής, αναφερόμενοι στη φετινή ελαιοκομική χρονιά, σημειώνουν ότι τη χαρακτηρίζουν τα παρακάτω στοιχεία: μικρή σοδειά, καλή ποιότητα ελαιολάδου, καλή απόδοση του καρπού σε ελαιόλαδο, αλλά χαμηλή τιμή παραγωγού.
Πρώιμη χρονιά
Από τις 10 Νοεμβρίου και μετά, οι παραγωγοί μπορούν να ξεκινήσουν τη συγκομιδή του καρπού, όπως τονίζει σε δήλωσή του στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κυριάκος Βάσσος. Οι εκτιμήσεις της υπηρεσίας για τον όγκο της παραγωγής παραμένουν σταθερές στους 12 με 15 χιλιάδες τόνους.
Ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος πιστεύει πως είναι πολύ πιθανό η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο να ξεπεράσει τους 15.000 τόνους, εκτίμηση που στηρίζεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα μάς είπε ότι οι βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου έχουν ευνοήσει πάρα πολύ την παραγωγή ελαιολάδου, κι αν μάλιστα τις επόμενες ημέρες πέσει χαμηλά η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ελιές θα μετατρέψουν το νερό που έχουν τραβήξει, σε λάδι. Επίσης οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συμβάλουν στη μείωση της δραστηριότητας του δάκου.
Ο κ. Γάλλος σημειώνει ότι η φετινή χρονιά θα είναι αρκετά πρώιμη και θεωρεί ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να δώσουν βάρος στη συγκομιδή του καρπού από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις στον καρπό από διάφορες ασθένειες. Έτσι θα παραγάγουν καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο και θα πετύχουν καλύτερες τιμές.
Ολοκληρώνεται η δακοκτονία
Στη Λέσβο αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της δακοκτονίας. Οι ψεκασμοί θα είχαν ολοκληρωθεί νωρίτερα, αλλά καθυστέρησαν λόγω των βροχοπτώσεων.
Παράλληλα, η υπηρεσία έστειλε στην Εφορία για τελικό έλεγχο και πληρωμή τις καταστάσεις πληρωμής για του εργάτες και το υπόλοιπο προσωπικό της δακοκτονίας. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους τους επόμενους μήνες είναι 355.000 ευρώ.