Τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Συζήτηση περί δακοκτονίας

24/10/2016 - 14:30

Το θέμα της δακοκτονίας θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου το βράδυ της Δευτέρας. Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει τον προηγούμενο μήνα, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρατής Κόρακας, στην οποία έκανε λόγο για καταστροφή σημαντικού μέρους της φετινής ελαιοπαραγωγής αλλά και για καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργατών της δακοκτονίας.

Το θέμα της δακοκτονίας θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου το βράδυ της Δευτέρας. Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει τον προηγούμενο μήνα, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρατής Κόρακας, στην οποία έκανε λόγο για καταστροφή σημαντικού μέρους της φετινής ελαιοπαραγωγής αλλά και για καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργατών της δακοκτονίας.

Στην απάντηση του, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης μεταφέρει τις θέσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας για τη δακοκτονία. Σε αυτή σημειώνει ότι φέτος οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις 4 Ιουλίου, νωρίτερα δηλαδή από τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις υποδείξεις των γεωπόνων της Υπηρεσίας.

Μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν πέντε τοπικοί ψεκασμοί, ενώ η κατανομή των ημερών ψεκασμού έγινε λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ύψος των δακοσυλλήψεων, όσο και τον προκαθορισμένο συνολικό αριθμό ημερών ψεκασμού (28 ημέρες ανά συνεργείο), λόγω του συγκεκριμένου προϋπολογισμού που κατανέμει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων.

Από την παραπάνω αναφορά είναι φανερό ότι αν οι γεωπόνοι έκριναν πως χρειάζονται περισσότεροι ψεκασμοί, δεν μπορούσαν να δώσουν την σχετική εντολή δεδομένου ότι υπήρχε ανώτερο πλαφόν.

Από τις δακοσυλλήψεις, ο μέσος όρος δάκων ανά παγίδα δεν ξεπερνάει τους 25, με διακύμανση από 6 έως 50 δάκους ανά παγίδα, ανάλογα με την περιοχή. Επιπροσθέτως, τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών συλλογών ελαιοκάρπου από τους τομεάρχες του προγράμματος για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, έδειξαν ότι το ποσοστό της δακοπροσβολής κυμαίνεται στο 1,5%. Δεδομένου ότι η παραγωγή του νησιού μας αναμένεται να φτάσει στους 15.000 τόνους ελαιολάδου, τα μέχρι στιγμής συγκριτικά δεδομένα δακοσυλλήψεων - ύψους αναμενόμενης παραγωγής ελαιολάδου, δεν υποδεικνύουν ότι έχει επέλθει καταστροφή σε μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής.

 

Δεν είναι αποτελεσματική

Στην συνέχεια της απάντησης του, ο κ. Αδαμίδης εμμέσως δέχεται ότι η καταπολέμηση του δάκου δεν είναι αποτελεσματική. Σημειώνει βέβαια ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κάνουν το καλύτερο δυνατό που μπορούν «ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία του προγράμματος που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνοπτικά αναφέρουμε τους λόγους που επικαλείται:

- Η μη λήψη φυτοπροστατευτικών μέτρων επαρκώς και εγκαίρως σε όλα τα βιολογικά ελαιοκτήματα.

- Η έλλειψη κοινωνικού ενδιαφέροντος και ελέγχου από τους παραγωγούς.

- Η έλλειψη πόρων στο Δήμο, δεν επιτρέπει την σωστή συντήρηση του αγροτικού δικτύου.

- Οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή σχετική μέση υγρασία.

- Οι λανθασμένες καλλιεργητικές τεχνικές που εφαρμόζουν οι ελαιοπαραγωγοί.

Ως λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές αναφέρονται οι εξής: α) Παραγωγοί επιμένουν να ποτίζουν τα ελαιοκτήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη βοηθάνε την ανάπτυξη του καρπού, λόγω ανεπίκαιρων ποτισμάτων, αλλά να δημιουργούν εστίες δακοπληθυσμού, τόσο στις ιδιοκτησίες τους, όσο και στα γειτονικά κτήματα. β) Παραγωγοί εφαρμόζουν με δική τους ευθύνη, φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από αυτές που εφαρμόζεται το πρόγραμμα δακοκτονίας, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη προσέλκυση, άρα και προσβολή από δάκο, ή δεν χρησιμοποιούν τα σωστά φάρμακα με αποτέλεσμα είτε να μην υπάρχει η επιθυμητή καταπολέμηση, είτε να προσβάλλονται από άλλα έντομα, όπως τον πυρηνοτρύτη που προκαλεί καρπόπτωση.

Σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των δαπανών που αφορούν στο πρόγραμμα, τονίζεται ότι στις 30 Ιουνίου δόθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 400.000 ευρώ. Στις 30 Σεπτεμβρίου κατατέθηκε τιμολόγιο ύψους 181.000 ευρώ από τον εργολάβο και αυτό πληρώθηκε στις 4 Οκτωβρίου.

 

Τι αλήθεια συμβαίνει

Η προβληματική εφαρμογή των προγραμμάτων δακοκτονίας είναι γνωστό ζήτημα εδώ και 20 χρόνια. Το πρόβλημα εντάθηκε από το 2010 και μετά όταν ξεκίνησαν οι περικοπές των πιστώσεων και η μείωση του προσωπικού που προσλαμβάνεται.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φθάσαμε στο σημείο να μειωθεί ακόμη κι ο αριθμός των δακοπαγίδων που τοποθετούνται στον ελαιώνα. Παλαιότερα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας σε προσωπικές τους συζητήσεις, διερωτώντο αν τα στοιχεία που λαμβάνουν για τον πληθυσμό του δάκου, είναι πραγματικά ή εικονικά. Αν τα παραπάνω τα συνδυάσουμε με την εμμονή στη χρήση απαρχαιωμένων πρακτικών ψεκασμού, την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου στους ψεκασμούς και τα προβλήματα που διαπιστώνει η ίδια η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, διαμορφώνεται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey