Ξεκίνησε ο τρύγος στη Λήμνο

01/07/2012 - 05:56
Ξεκινάει από σήμερα ο τρύγος στη Λήμνο, σε μια όψιμη χρονιά, με μεγάλη παραγωγή, που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα φτάσει τους τρεις χιλιάδες τόνους
Ξεκινάει από σήμερα ο τρύγος στη Λήμνο, σε μια όψιμη χρονιά, με μεγάλη παραγωγή, που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα φτάσει τους τρεις χιλιάδες τόνους, μια αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ποιότητα του παραγόμενου οίνου και να διευκολύνει τη διαδικασία παραλαβής των σταφυλιών εν όψει τρυγητού, ενημέρωσε τους παραγωγούς σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς των σταφυλιών στο οινοποιείο, ώστε να γίνεται σε καθαρά τελάρα, απαλλαγμένα από ξένες ύλες, όχι υπερβολικά γεμισμένα. Ο χρόνος μεταξύ συγκομιδής και μεταφοράς στο οινοποιείο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος και να αποφεύγεται η έκθεση των κομμένων σταφυλιών στον ήλιο και την υγρασία. Δε θα γίνονται δε από την Ένωση δεκτά σταφύλια προσβεβλημένα από ασθένειες, καθώς και σταφύλια με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Μέσα στις προτεραιότητες της Ένωσης είναι να διατηρήσει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, πράγμα που για να επιτευχθεί απαιτείται η συμβολή των παραγωγών-μελών της. Η ποιότητα του παραγόμενου οίνου εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από τους παραγωγούς.

Παραλαβή βιολογικών
Σήμερα Πέμπτη 27 Αυγούστου ξεκινά ο τρύγος, με την παραλαβή και οινοποίηση των βιολογικών σταφυλιών. Τα βιολογικά σταφύλια θα παραλαμβάνονται τις πρώτες πέντε ημέρες, ενώ μετά θα ακολουθήσουν τα συμβατικά και τα μαύρα. Θα υπάρχουν ποινές για τη σαπίλα, τη μακροχρόνια παραμονή στα τελάρα και τη μη εφαρμογή του προγράμματος και των οδηγιών που έχει δώσει η ΕΑΣ Λήμνου.
Σχετικά με τις τιμές, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, αφού έλαβε υπόψη τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες, με την οικονομική κρίση, τα μεγάλα αποθέματα κρασιών στην υπόλοιπη Ελλάδα και την αναμενόμενη πτώση των τιμών πώλησης των κρασιών, αποφάσισε για τις τιμές των βιολογικών στα 0,43 ευρώ το κιλό εφόσον είναι πάνω από 11 βαθμούς και για τα συμβατικά στα 0,37 ευρώ οι 12 βαθμοί, με ανάλογη αυξομείωση κατά μπωμέ. Για το «καλαμπάκι» στα 0,85 ευρώ το κιλό και για τα μαύρα οινοποιήσιμα στα 0,51 ευρώ.
Η πληρωμή των παραγωγών θα γίνει σε δύο δόσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος θα καθοριστεί σε επόμενο συμβούλιο και θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα πώλησης των κρασιών. Επίσης, θα δοθεί bonus με επιταγή 500 ευρώ στους πέντε πρώτους καλύτερους παραγωγούς που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να έχουν παραδώσει ποσότητα από 10 τόνους και πάνω, τα σταφύλια τους να είναι υγιή και η αναλογία της περιεκτικότητας σε σάκχαρα σε σχέση με την οξύτητα να καλύπτει τις απαιτήσεις του παραγόμενου οίνου.
Σχετικά με τη φετινή παραγωγή, ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, Νίκος Μυρμήγκος, μιλώντας στο «Ε», είπε: «Κρίνουμε ότι είναι μια δύσκολη χρονιά γιατί υπάρχει μεγάλη παραγωγή, υπάρχουν μεγάλες αδιάθετες ποσότητες σε διάφορες σταφυλοπαραγωγικές περιοχές, αλλά και η οικονομική κρίση θα επηρεάσει αρνητικά. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την άμεση διάθεση της νέας παραγωγής προς όφελος των σταφυλοπαραγωγών.»

«Ζοφερή εικόνα…»
Στο μεταξύ, πριν λίγες ημέρες, με επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, οι αμπελοοινικές συνεταιριστικές οργανώσεις ενημέρωσαν «για τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί σήμερα στις βασικές αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Η άναρχη κατάσταση της αγοράς, που έχει τις ρίζες της και στην ύπαρξη υψηλών αποθεμάτων στις περιοχές Αχαΐας, Κορινθίας και Ηρακλείου Κρήτης, ήδη επιδεινώνεται από παραμέτρους που εισάγουν τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο σε ένα φαύλο κύκλο, που δύσκολα, χωρίς κάθετες πολιτικές παρεμβάσεις, θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς συνέργειας αρνητικών παραγόντων θα είναι η συνολική κατάρρευση των εμπλεκομένων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από τον αμπελουργό έως από τα οργανωμένα κυρίως συνεταιριστικά οινοποιεία.».
Η επίγνωση της κατάστασης από πλευράς των ενώσεων δημιουργεί μια ιδιαίτερη ανησυχία, όχι μόνο για τις επόμενες μέρες του τρυγητού, «οπότε αναμένονται να δημιουργηθούν έκρυθμες καταστάσεις, αλλά και για το ίδιο το μέλλον του τομέα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ήδη διαφαινόμενη αδιαφορία του ιδιωτικού εμπορίου για απορρόφηση της παραγωγής, θα δημιουργήσει καθεστώς εισκόμισης των σταφυλιών, μονόδρομα προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις.».
Ήδη διοικητικά συμβούλια των οινοποιητικών συνεταιριστικών οργανώσεων στις συνεδριάσεις τους προβληματίζονται εάν θα «ανοίξουν» τα οινοποιεία τους για να παραλάβουν τη σταφυλική παραγωγή. Για το λόγο αυτό ζητούν να συγκληθεί άμεσα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και των υπηρεσιών του υπουργείου, ώστε να συζητηθούν μέτρα, «προκειμένου να βγάλουν τον κλάδο από τη βαθιά κρίση και ύφεση που έχει εισέλθει».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey