Η αυξημένη παραγωγή του ελαιολάδου που αναμένεται στην Ισπανία τη νέα ελαιοπαραγωγική περίοδο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές του ελαιολάδου. Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Η αυξημένη παραγωγή του ελαιολάδου που αναμένεται στην Ισπανία τη νέα ελαιοπαραγωγική περίοδο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές του ελαιολάδου. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και οι τάσεις για μείωση της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου στο τρέχον έτος. Το μόνο ευχάριστο στοιχείο είναι ότι στην Ισπανία οι τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου δεν έχουν πέσει κάτω από τα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου, κάτι που δείχνει ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις. Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία και την Ελλάδα. Η πτωτική πορεία των τιμών είναι πιο έντονη για τα βιομηχανικά λάδια, ενώ στα παρθένα ελαιόλαδα παρατηρείται στασιμότητα.
Ειδικότερα στην ιταλική αγορά βλέπουμε ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μειώθηκε κατά 0,4%, ενώ το παρθένο και το λαμπάντε (βιομηχανικό ελαιόλαδο) έμειναν αμετάβλητα. Είναι χαρακτηριστική η πτώση που καταγράφηκε στις τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε σημαντικές αγορές, όπως είναι το Μπάρι (1,%), η Άντρια (0,7%), το Μπιτόντο (1,3%) και η Φότζια (0,4%), κι αυτό την ίδια στιγμή που οι τιμές του παρθένου ελαιολάδου παραμένουν αμετάβλητες.
Ελαφρά πτωτική τάση παρουσιάζουν οι τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου ISMEA, την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Συγκεκριμένα στην Κρήτη παρατηρείται πτώση κατά 1,7%, στη Σπάρτη κατά 0,4% και στην Καλαμάτα κατά 0,9%.
Στην Ισπανία το Ινστιτούτο καταγράφει εβδομαδιαία κάμψη των χονδρικών τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Γρανάδα κατά 4,2%, στη Χαέν κατά 2% και στο Τολέδο κατά 0,5%.
Η πορεία των χονδρικών τιμών του έξτρα παρθένου, του παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου στην Ισπανία, το τελευταίο τρίμηνο
Το παρατηρητήριο
Τα στοιχεία που δίνει το παρατηρητήριο τιμών του περιοδικού «Ελιά και Ελαιόλαδο» δείχνουν ότι μονιμοποιείται μια ελαφρά πτωτική τάση στις τιμές. Συγκεκριμένα παρατηρούμε ότι οι ανώτερες τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν πέσει από τα 2,46 ευρώ το κιλό που ήταν στις 14 Απριλίου, στα 2,40 ευρώ το κιλό στις 15 Μαΐου. Μάλιστα, στη Μεσσηνία που είχε την ανώτερη τιμή στις 14 Μαΐου, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έπεσε κατά 0,15 ευρώ και προσγειώθηκε στα 2,31. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία κυμαίνεται από τα 2,70 έως τα 2,75 ευρώ το κιλό.
Στο παρθένο ελαιόλαδο η Λέσβος έχει την καλύτερη τιμή στη χώρα μας μαζί με τη Χαλκιδική (2,00 ευρώ ανά κιλό). Στην Ισπανία οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο, αλλά στην Ιταλία κυμαίνονται από 2,10 έως 2,15 ευρώ ανά κιλό.
Εμφανώς πτωτική πορεία ακολουθούν οι τιμές του λαμπάντε σε όλες τις αγορές. Στη Λέσβο η χονδρική τιμή έπεσε από το 1,60 ευρώ στο 1,50 ευρώ, αν και η ΕΑΣ Λέσβου δεν έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής. Στη Χαλκιδική συναντάμε την υψηλότερη ελληνική τιμή (1,75 ευρώ το κιλό). Στην Ισπανία η μέση τιμή χονδρικής κυμαίνεται μεταξύ 1,64 έως 1,68 ευρώ και στην Ιταλία στο 1,60 ευρώ το κιλό.
Οι τρέχουσες τιμές χονδρικής του ελαιολάδου σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, όπως τις καταγράφει το παρατηρητήριο τιμών τού «Ελιά και Ελαιόλαδο» στις 14 Απριλίου
Εκτίμηση
Η πτωτική πορεία στις τιμές για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ξεκίνησε λίγο πριν το Πάσχα και εντάθηκε αμέσως μετά. Η εκτίμηση ότι οι τιμές θα ανέβουν στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, καθώς υπάρχει έλλειψη στην αγορά, δεν επιβεβαιώθηκαν ως τώρα. Κάτι που οφείλεται στις εμπορικές πολιτικές των τυποποιητικών επιχειρήσεων, αλλά και στην τάση μείωσης της κατανάλωσης.
Ωστόσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα που οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα ανακάμψουν έως τα 2,50 ευρώ ανά κιλό. Σίγουρα η τιμή αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική για τους παραγωγούς της Λέσβου που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κόστος παραγωγής. Είναι, όμως, αισθητά καλύτερη από τις τρέχουσες τιμές. Στη Λέσβο υπάρχουν ελάχιστες ποσότητες παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιολάδου κι είναι βέβαιο ότι θα πουληθούν σε καλές τιμές. Σε ό,τι αφορά στα βιομηχανικά ελαιόλαδα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι μπορεί να ανακάμψουν οι τιμές τους.
Η εκτίμηση για πίεση στις τιμές του ελαιολάδου λόγω της προβλεπόμενης ανθοφορίας στην Ισπανία, θεωρούμε πως είναι εξαιρετικά υπερβολική, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το τελικό ύψος του όγκου παραγωγής.
Οι τρέχουσες τιμές χονδρικής στις 12 Μαΐου
Η νέα σοδειά στη Λέσβο
Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τη νέα ελαιοκομική περίοδο στη Λέσβο. Τα πρώτα στοιχεία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Λέσβου αναφέρουν ότι η ανθοφορία προχωρά πολύ καλά. Όμως ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Κυριάκος Βάσσος, είναι αρκετά επιφυλακτικός, καθώς και τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε καλή ανθοφορία, η οποία όμως στη συνέχεια δεν απέδωσε την αναμενόμενη παραγωγή.
Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το τελικό ύψος της παραγωγής είναι:
- Οι κλιματολογικές συνθήκες το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η καλή καρπόδεση.
- Η έγκαιρη ή μη έναρξη της δακοκτονίας. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, δε θα ξεκινήσει η δακοκτονία πριν τις 25 Ιουνίου.
- Οι πιθανοί καύσωνες μέσα στο καλοκαίρι που, αν είναι μικρής διάρκειας, θα συμβάλουν στην ανάσχεση της δράσης του δάκου.
- Οι βροχές του φθινοπώρου, οι οποίες αν έρθουν την κατάλληλη στιγμή μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του όγκου παραγωγής.