Τρικλοποδιές στους συνεταιρισμούς από το νόμο Σκανδαλίδη

Πρόβλημα λειτουργίας!

18/05/2012 - 14:29

«Στον αέρα» βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι συνεταιρισμοί και είναι ορατός ο κίνδυνος στις αρχές του Ιούλη να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Κι αυτό, αν μέχρι τότε δεν έχει δοθεί παράταση στην εφαρμογή του νέου νόμου περί συνεταιρισμών ή κάποια άλλη λύση.

«Στον αέρα» βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι συνεταιρισμοί και είναι ορατός ο κίνδυνος στις αρχές του Ιούλη να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Κι αυτό, αν μέχρι τότε δεν έχει δοθεί παράταση στην εφαρμογή του νέου νόμου περί συνεταιρισμών ή κάποια άλλη λύση.

Σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου να έχει δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η λίστα με τους ενεργούς και τους μη ενεργούς συνεταιρισμούς. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Πριν τη διάλυση της Βουλής, ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, δύο φορές προσπάθησε να περάσει σειρά τροποποιήσεων για να γίνει λειτουργικός ο νόμος. Αλλά οι τροπολογίες αποσύρθηκαν, αφού δε συγκεντρωνόταν η απαραίτητη πλειοψηφία για την ψήφισή τους.

Έτσι, αυτήν τη στιγμή οι συνεταιρισμοί βρίσκονται «στον αέρα».

Δεν προχωρούν οι διαδικασίες
Χαρακτηριστικά, ο διευθυντής τής ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, μας έλεγε χθες ότι «από τη στιγμή που δεν έχει προχωρήσει το Υπουργείο στο χαρακτηρισμό των συνεταιρισμών σε ενεργούς ή μη ενεργούς, είναι αδύνατο να προχωρήσουν οι παραπέρα διαδικασίες. Κι αυτό γιατί άλλες ενέργειες πρέπει να κάνει ένας συνεταιρισμός που χαρακτηρίζεται ως ενεργός, κι άλλες ένας συνεταιρισμός που χαρακτηρίζεται ανενεργός.».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, θέτει μια άλλη διάσταση στο όλο θέμα. Ειδικότερα, αναφέρει: «Από τη στιγμή που δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι διατάξεις του νέου καταστατικού των συνεταιρισμών, είναι πρακτικά αδύνατο να προχωρήσουμε τις διαδικασίες. Άλλωστε, ακόμη κι αν αυτή είχε γίνει σήμερα (σ.σ. 16 Μάη), δε θα προλάβαινε κανένας συνεταιρισμός να κάνει εκλογές μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Διότι, ακόμη κι αν όλα λειτουργούσαν άψογα, απαιτείται ένας τουλάχιστον μήνας για να εγκριθεί από το Πρωτοδικείο το νέο καταστατικό. Μετά την έγκριση του καταστατικού, το απερχόμενο Δ.Σ. μπορεί να ορίσει γενική συνέλευση για εκλογές. Η ημερομηνία που θα ορίσει, δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από 10 ημέρες. Στην πρώτη γενική συνέλευση δε θα υπάρχει απαρτία, οπότε θα πρέπει να οριστεί δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση, μετά από άλλες 10 ημέρες. Έτσι φθάσαμε στις 6 Ιουλίου για να γίνουν οι εκλογές. Αν, τώρα, συνυπολογίσετε ότι λόγω των βουλευτικών εκλογών του Μάη και του Ιούνη δε λειτουργούσαν κανονικά τα πρωτοδικεία, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την έγκριση των καταστατικών σε ένα μήνα.»

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα προκύψει για τις συνεταιριστικές οργανώσεις στις αρχές του Ιουλίου, θα είναι η μη αναγνώριση ως νόμιμων των διοικήσεών τους από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να παγώσουν όλες τις συναλλαγές τους.

Το ίδιο πρόβλημα θα μπορούσε να προκύψει και στην περίπτωση που ένας συνεταιρισμός θα προχωρούσε στην τροποποίηση του καταστατικού του. Διότι οι τράπεζες μπορεί να θεωρήσουν ως ανενεργό το νέο νόμο περί συνεταιρισμών στην περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που το Υπουργείο θα έπρεπε να κάνει.

Άλλα ζητήματα
Ο νόμος προβλέπει πως ένας συνεταιρισμός για να χαρακτηριστεί ενεργός πρέπει να έχει συνεταιριστικό κεφάλαιο τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Τα μέλη του συνεταιρισμού θα πρέπει να έχουν καταβάλει το σύνολο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που τους αντιστοιχούν.

Μάλιστα, κάνει σαφές πως αν υπάρχουν μέλη που δεν έχουν καταβάλει την αξία των συνεταιριστικών μερίδων τους, δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις εκλογές. Τι θα γίνει όμως στις περιπτώσεις που ένας συνεταιρισμός πληροί τις προϋποθέσεις και χαρακτηρίζεται ενεργός, αλλά τα μέλη του δεν έχουν καταβάλει την αξία των συνεταιριστικών μερίδων τους; Με βάση το νόμο, τα μέλη του δεν μπορούν να ψηφίσουν. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να κάνει εκλογές, αφού δε θα υπάρχει κανένα μέλος που να μπορεί αν ψηφίσει. Αν παρακάμψουν τη διάταξη αυτή, υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθούν άκυρες οι εκλογές που θα γίνουν, κι η διοίκηση που θα έχει αναδειχθεί, μη νόμιμη.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα και πολλά άλλα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου ή αν θα προχωρήσει σε αλλαγή του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey