Τη νέα τριετία, από το πρόγραμμα για τους ελαιουργικούς φορείς

Στα 2,88 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση της ΕΑΣ Λέσβου

04/05/2012 - 13:44

Τρίτη στην κατάταξη των 50 ενώσεων συνεταιρισμών της χώρας που θα λάβουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), κατατάχθηκε η ΕΑΣ Λέσβου. Σύμφωνα με τον πίνακα που αποκάλυψε το Olivenews.gr, πρώτη έρχεται η ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Τρίτη στην κατάταξη των 50 ενώσεων συνεταιρισμών της χώρας που θα λάβουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), κατατάχθηκε η ΕΑΣ Λέσβου. Σύμφωνα με τον πίνακα που αποκάλυψε το Olivenews.gr, πρώτη έρχεται η ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία θα λάβει 3,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2015, από 3,3 εκατομμύρια που είχε λάβει την προηγούμενη τριετία. Η ΕΑΣ Λακωνίας θα λάβει 3,1 εκατ. ευρώ, από τα 2,55 που είχε λάβει την προηγούμενη τριετία, ενώ η ΕΑΣ Λέσβου θα λάβει 2,88 εκατομμύρια, από το 1,85 εκατ. ευρώ που είχε λάβει την προηγούμενη τριετία. Δηλαδή αυξάνει την αξία του προγράμματος που θα υλοποιήσει, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στην πρώτη δεκάδα κατατάχθηκαν η ΕΑΣ Ρεθύμνου με 2,4 εκατ. ευρώ, η ΕΑΣ Μεσσαράς με 1,7 εκατ. ευρώ, η ΕΑΣ Αγρινίου με 1,6 εκατ. ευρώ, η ΠΕΜΕΤΕ (ένωση τυποποιητών βρώσιμης ελιάς) με 1,497 εκατ.ευρώ, η ΕΑΣ Καβάλας με 1,457 εκατ. ευρώ, η ΕΑΣ Ηλείας με 1,35 εκατ. ευρώ και η ΕΑΣ Μεσολογγίου με 1,3 εκατομμύριο. Εκτός χρηματοδοτήσεων έμεινε η ΕΑΣ Ηρακλείου, που εκπροσωπεί μία από τις βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Τα ποσά που αναφέρουμε δεν είναι οριστικά, καθώς δεν έχει δοθεί επίσημη ανακοίνωση στη δημοσιότητα. Όμως το Olivenews.gr υποστηρίζει ότι μόνο πολύ μικρές διαφοροποιήσεις είναι πιθανό να γίνουν.

Το συνολικό ποσό που κατανέμεται στις ελαιοπαραγωγικές ενώσεις συνεταιρισμών της χώρας, πληρώνεται από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς, στους οποίους κάθε χρόνο γίνεται μια παρακράτηση 2% επί των επιδοτήσεων που δικαιούνται. Έτσι συγκεντρώνεται ένα ποσό 33 εκατ. ευρώ.

Τι διεκδικούσε…
Η ΕΑΣ Λέσβου διεκδικούσε να λάβει ένα ποσό τεσσάρων εκατομμυρίων, στηριζόμενη στο ότι πολλές ενώσεις της χώρας αδυνατούν να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές συμμετοχής στο πρόγραμμα, και πολύ περισσότερο θα ήταν αδύνατο να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Όμως η ΠΑΣΕΓΕΣ κάλυψε ορισμένες ενώσεις συνεταιρισμών, οι οποίες κατάφεραν να πάρουν εγγυητικές επιστολές από πιστωτικά ιδρύματα και έτσι αυξήθηκαν οι ενώσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, μειώθηκαν και τα ποσά που κατανέμονται ανά ένωση.

«Εκτός προγράμματος έμειναν 17 οργανώσεις ελαιουργικών φορέων. Έτσι δημιουργήθηκε μια προίκα 8,6 εκατ. ευρώ που περίσσευαν από την κατανομή της προηγούμενης τριετίας και ήταν διαθέσιμα για τις ΟΕΦ με εγγυητικές της νέας τριετίας 2012 - 2015.

Το ποσό αυτό πήγε κυρίως στις 10 ΟΕΦ που φιγουράρουν στην πρώτη 11άδα του πίνακα. «Αν αναρωτηθείτε γιατί σε αυτές και όχι αναλογικά στις υπόλοιπες, θα πρέπει να περιμένετε κάποια ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία να απαντά στο ερώτημα αναφέροντας τα κριτήρια. Αν δε λάβετε επαρκείς και έγκαιρες απαντήσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε στον αστυνόμο Χαρίτο, που είναι σε φόρμα τώρα τελευταία... Για να τον βοηθήσετε, πέστε του να ψάξει τα πιθανά κοινά σημεία μεταξύ των 10. Όπως και για το επιλεκτικό ενδιαφέρον τής ΠΑΣΕΓΕΣ (στο πλαίσιο του συνεταιριστικού ιδεώδους και του επί ίσοις όροις ανταγωνισμού) να βοηθήσει να εκδοθούν εγγυητικές επιστολές για λογαριασμό λίγων ενώσεων, που κατά διαβολική σύμπτωση φιγουράρουν ψηλά στη δεκάδα», υπογραμμίζει το Olivenews.gr με εμφανές δηκτικό ύφος, θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει επιλεκτική μεταχείριση ορισμένων ενώσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey