«Παγωνιά» στην αγορά του ελαιολάδου

01/07/2012 - 05:56
Παραδοσιακά ο Αύγουστος δεν ήταν μήνας που η αγορά του ελαιολάδου έδινε ειδήσεις. Το σκηνικό άλλαξε τα τελευταία χρόνια, οπότε στα μέσα του Αυγούστου βλέπουμε κάθε χρόνο είτε άνοδο είτε πτώση των τιμών.
Μόνη διέξοδος, η ανάδειξη του επώνυμου προϊόντος

Παραδοσιακά ο Αύγουστος δεν ήταν μήνας που η αγορά του ελαιολάδου έδινε ειδήσεις. Το σκηνικό άλλαξε τα τελευταία χρόνια, οπότε στα μέσα του Αυγούστου βλέπουμε κάθε χρόνο είτε άνοδο είτε πτώση των τιμών. Πρόκειται για εμπορικά παιχνίδια των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, που με αυτές τις πρακτικές είτε αποκομίζουν άμεσα κέρδη είτε βγάζουν εκτός αγοράς τις μικρότερες επιχειρήσεις. Το φετινό καλοκαίρι η ελληνική χονδρική αγορά του ελαιολάδου χαρακτηρίστηκε από μια πρωτοφανή απραξία και με μια τάση σταθεροποίησης των τιμών σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι Ιταλοί τυποποιητές που απορροφούσαν μεγάλες ποσότητες χύμα ελληνικού ελαιολάδου έχουν στραφεί προς την Ισπανία, όπου βρίσκουν τις ποσότητες που θέλουν στις ποιότητες που θέλουν. Αυτό αποτυπώνεται και στις τιμές του ελαιολάδου. Έτσι βλέπουμε ότι οι τιμές του παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου σημειώνονται υψηλότερες στην Ισπανία και την Ιταλία σε σχέση με την Ελλάδα. Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του βιομηχανικού ελαιολάδου. Παρατηρούμε ότι η υψηλότερη τιμή χονδρικής συναντάται στη Χαέν της Ισπανίας κι ακολουθούν οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ιταλίας.

Ψηλά το μυτιληνιό!
Στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη τιμή τη συναντάμε στην Μυτιλήνη, αλλά γενικά οι τιμές στη χώρα μας είναι σαφώς χαμηλότερες από της Ιταλίας και της Ισπανίας. Κι αυτό συμβαίνει παρά το ότι είναι γνωστό πως τα βιομηχανικά ελαιόλαδα της Λέσβου έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση από τους Ιταλούς εμπόρους λόγω των πολύ καλών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους. Τα στοιχεία που δημοσιεύουμε στον ακόλουθο πίνακα με τις τιμές του ελαιολάδου, προέρχονται από το Ινστιτούτο ISMEA και αφορούν στην περίοδο 26 Ιουλίου - 1ης Αυγούστου.
Τα όσα θα γίνουν στην αγορά του ελαιολάδου το φετινό Αύγουστο σε μεγάλο βαθμό θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις για τη νέα ελαιοπαραγωγική περίοδο.
Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους έμποροι και παραγωγοί είναι πως η Ισπανία, με το ρυθμό που προχωρούν οι πωλήσεις ελαιολάδου, θα φθάσει το Νοέμβριο με 800.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες λαδιού για να καλύψουν όλες τις ανάγκες που είτε υπάρχουν είτε θα δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες, μέχρι το άνοιγμα της νέας ελαιοκομικής περιόδου.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τη νέα χρονιά αναμένεται μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου και ίσως να δημιουργηθεί νέο ρεκόρ.
Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω στοιχείων δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα φύγουν προς τα πάνω οι τιμές τους επόμενους μήνες. Σε αυτό συνηγορεί και ένα τρίτο στοιχείο: οι πτωτικές τάσεις στην κατανάλωση.
Ο διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, χθες το μεσημέρι, περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά του ελαιολάδου, μας είπε: «Δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά. Κι αναφέρομαι στη χονδρική αγορά. Οι πωλήσεις είναι μηδαμινές και οι τιμές παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια αγοράς ελαιολάδου για τους επόμενους μήνες δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί.»
Ιδιώτης χονδρέμπορος ελαιολάδου μάς είπε ότι ήδη οι συνθήκες του εμπορίου έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ, καθώς οι εταιρείες που αγοράζουν λάδι ζητούν να πληρώνουν με καθυστέρηση δύο έως τρεις μήνες. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι είτε θα πρέπει οι τοπικοί έμποροι να πληρώνουν το λάδι στους παραγωγούς από δικά τους κεφάλαια ή οι παραγωγοί θα πρέπει να περιμένουν μεγάλο διάστημα μέχρι να πληρωθούν. Αυτή η εξέλιξη θα ευνοήσει όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν καλή ρευστότητα, αλλά αυτές είναι ελάχιστες.
Το πρόβλημα της ρευστότητας απασχολεί και την ΕΑΣ Λέσβου, γι’ αυτό και ο πρόεδρός της τη Δευτέρα ζήτησε από την κ. Μπατζελή να υπάρξει χρηματοδότηση για τη συγκέντρωση της παραγωγής ελαιολάδου από τις Ενώσεις Συνεταιρισμών.

Το όνομα κάνει τη διαφορά
Η μόνη λύση για να αυξηθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών μας σε μεσοπρόθεσμη βάση είναι η ανάδειξη της ποιότητας και του ονόματος του ελαιολάδου της Λέσβου. Αυτό μας δείχνουν τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα της ιταλικής βιομηχανίας ελαιολάδου. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο που η τιμή του ελαιολάδου στη Ελλάδα κυμαίνεται περί τα 2,20 ευρώ για την οξύτητα 0,3 δέκατα, το λάδι Π.Γ.Ε. Τοσκάνης στη Φλωρεντία πωλείται προς 4,8 ευρώ το κιλό. Σημειώνουμε πως πρόκειται για τιμή χονδρική κι όχι λιανική.
Η περιφέρεια της Τοσκάνης έχει επενδύσει πάρα πολλά στην ανάδειξη της ποιότητας των προϊόντων που παράγει (ελαιόλαδο, κρασί κ.ά.), συνδέοντάς τα ταυτόχρονα με τον τουρισμό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ελαιόλαδο της Τοσκάνης να έχει αυξημένη ζήτηση όχι μόνο στην Τοσκάνη, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και η τιμή του είναι εξαιρετικά υψηλή.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey