Ανοίγουν χρηματοδοτικά προγράμματα για αγρότες

01/07/2012 - 05:56
Σειρά χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τους αγρότες ανοίγει το επόμενο διάστημα. Σε συνέντευξη στον ιστοχώρο «Αγροτύπος», η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι ανοίγουν άμεσα τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης.
Σειρά χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τους αγρότες ανοίγει το επόμενο διάστημα. Σε συνέντευξη που έδωσε στον ιστοχώρο «Αγροτύπος», η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι ανοίγουν άμεσα τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης, ενώ παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει και νέας μορφής προγράμματα, που θα απευθύνονται σε εξειδικευμένες ομάδες του αγροτικού πληθυσμού.

Το πρόγραμμα που ανοίγει τη Δευτέρα αφορά αποκλειστικά τους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων που δε θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Θα χρηματοδοτηθεί με 50 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. Μαζί με αυτό ανοίγει το πρόγραμμα Σχέδια Βελτίωσης που απευθύνεται στους καπνοπαραγωγούς. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν αφορά τους αγρότες των νησιών μας, αλλά θα απορροφήσει περί τα 60 εκατ. ευρώ, μειώνοντας αισθητά τα κονδύλια που θα δοθούν για τα Σχέδια Βελτίωσης.
Η υπουργός ανέφερε ότι το συνολικό ποσό της δημόσιας δαπάνης για τα Σχέδια Βελτίωσης ανέρχεται στα 580 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό πρέπει να αφαιρεθούν 60 εκατομμύρια για τους καπνοπαραγωγούς και 50 εκατομμύρια για τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης.

Νέο πρόγραμμα
Ένα μικρό μέρος των πόρων αυτών θα δοθεί για τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης φυτικής κατεύθυνσης. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η υπουργός, για μικρού ύψους παρεμβάσεις στις γεωργικές καλλιέργειες, που θα αφορά σε επενδύσεις με προϋπολογισμό 20 έως 30 χιλιάδων ευρώ. Εκτιμούμε ότι η δημόσια δαπάνη δε θα ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια.
Συνεπώς, το καθαρό ποσό που μένει στα Σχέδια Βελτίωσης είναι 440 εκατ. ευρώ. Πρώτη προτεραιότητα για ένταξη σ’ αυτό το πρόγραμμα έχουν οι νέοι αγρότες που έχουν ενταχθεί πρόσφατα. Σε πανελλαδικό επίπεδο, πρόκειται για 7.500 άτομα, ενώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι ενταγμένοι νέοι αγρότες είναι περίπου 350.
Το μέγιστο ύψος χρηματοδοτούμενου προϋπολογισμού που μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι 500.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός θεωρείται πολύ μικρός για τα κτηνοτροφικά σχέδια βελτίωσης, διότι η δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας κτηνοτροφικής κατεύθυνσης απαιτεί πολύ μεγαλύτερη επένδυση.
Απ’ την στιγμή που στο πρόγραμμα δε θα ενταχθούν περισσότερα από 15.000 επενδυτικά σχέδια σε όλη τη χώρα, πολύ μεγάλες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν όσοι αγρότες προσπαθήσουν να μπουν χωρίς να έχουν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, αλλά μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι παλαιότεροι νέοι αγρότες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey