Στην Άγρα κρίνεται η τιμή του γάλακτος

01/07/2012 - 05:56
Χρειάστηκε να έρθει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για να  ξεκαθαριστούν οι τιμές του γάλακτος στη Λέσβο. Μεσότοπος και Παράκοιλα συμφώνησαν να δώσουν το γάλα τους στον όμιλο «Κολιός».
Μεσότοπος και Παράκοιλα έδωσαν το γάλα στον «Κολιό»

Χρειάστηκε να έρθει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για να ξεκαθαριστούν οι τιμές του γάλακτος στη Λέσβο. Μεσότοπος και Παράκοιλα συμφώνησαν να δώσουν το γάλα τους στον όμιλο «Κολιός». Η τιμή προσδιορίστηκε στα 0,88 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα και στα 0,49 ευρώ για το κατσικίσιο γάλα. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι κτηνοτρόφοι θα πληρώνονται με τετράμηνες επιταγές.


Το γάλα θα μεταποιείται στις εγκαταστάσεις της τυροκομικής επιχείρησης «Αιολικός» στην Αγία Παρασκευή, για λογαριασμό του ομίλου «Κολιός». Η λύση αυτή ήταν αποτέλεσμα των κινήσεων που έγιναν τους τρεις προηγούμενους μήνες από το Συνεταιρισμό Μεσοτόπου.
Από προχθές Κυριακή, οπότε έκλεισε η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, οι παραπάνω τιμές αποτελούν τιμές βάσης για όλους τους συνεταιρισμούς και τους τυροκόμους της Λέσβου.
Τώρα ουσιαστικά έχει ξεκινήσει το δεύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συνεταιρισμών της Λέσβου και των τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων, με τις τελευταίες να αναθεωρούν τους σχεδιασμούς τους προς τα πάνω. Συγκεκριμένα, οι αρχικές προσφορές των τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων ήταν από 0,80 έως 0,82 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, τώρα όμως προσφέρουν υψηλότερες τιμές από 0,85 έως 0,87 ευρώ το κιλό.

Προβληματισμός

Στο μεταξύ, αμφιταλαντεύεται ο Συνεταιρισμός Άγρας για την επιχείρηση που θα δώσει το γάλα του, καθώς έχει πρόταση τόσο από τον όμιλο «Κολιός» όσο και από τοπικές επιχειρήσεις. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού, αλλά δε λήφθηκε απόφαση. Έτσι, συγκροτήθηκε επιτροπή που θα προβεί σε νέες διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Έως το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται να γίνει νέα γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού, που θα αποφασίσει πού θα δοθεί το γάλα.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παρακοίλων, Μιχάλης Χατζηδημητρίου, μας είπε: «Δυστυχώς δεν ήρθαν κι άλλοι συνεταιρισμοί μαζί μας. Αν είχαμε καταφέρει να συμπληρώσουμε 30 τόνους γάλα, δηλαδή ένα βυτίο, θα έφευγε το γάλα στη Μακεδονία και η τιμή για το πρόβειο γάλα θα ήταν 0,90 ευρώ το κιλό κι όχι 0,88 ευρώ.»
Ο Μανώλης Κωνσταντιδέλλης από το Συνεταιρισμό του Μεσοτόπου σημειώνει: «Πήραμε μια δύσκολη απόφαση και μετά από προσπάθειες τριών μηνών, καταφέραμε να κλείσουμε αυτήν τη συμφωνία. Ορισμένοι συνεταιριστές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν κάνεις ομελέτα αν δε σπάσεις αυγά. Από τη στιγμή που φέραμε τον Κολιό στηνΛέσβο, οι προσφορές των τοπικών επιχειρήσεων για το πρόβειο γάλα ανέβηκαν κατά πέντε λεπτά του ευρώ. Γιατί αυτά τα χρήματα δεν τα έδιναν πριν έρθει ο Κολιός; Τότε δεν τα είχαν και τώρα τα έχουν; Οι τυροκόμοι πρέπει να καταλάβουν ότι για να συνεχίσουν να υπάρχουν αυτοί, θα πρέπει να υπάρχουν και οι κτηνοτρόφοι.»
Απογοητευμένος από την ανταπόκριση των συνεταιρισμών στην πρόταση του ομίλου «Κολιός» είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε επαφές με πολλούς συνεταιρισμούς της δυτικής Λέσβου όπως μας είπε. Χθες το μεσημέρι δήλωσε στο «Ε»: «Δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετή προσφορά για να φύγει ολόκληρο βυτίο γάλακτος. Αν τελικά μπει στη συμφωνία η Άγρα, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν. Με την προσθήκη κάποιων μικρότερων ποσοτήτων, θα φεύγει βυτίο από το νησί και η τιμή θα είναι 0,90 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα.»


Οι άλλοι συνεταιρισμοί

Δεν έχει κλείσει συμφωνία για το γάλα των μελών του ο Συνεταιρισμός του Σκαλοχωρίου. «Περιμένουμε να οριστικοποιηθούν οι τιμές. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τις προσφορές που έχουμε από τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και από άλλη επιχείρηση εκτός Λέσβου», δήλωσε στο «Ε» ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, Στρατής Κυρατζής.
Ο Συνεταιρισμός, που συνήθως συνεργάζεται με τη «Λεσβιγάλ», φέτος έχει δεχθεί πρόταση και από την εταιρεία «Αιολικός», με τιμή 0,87 ευρώ το κιλό. Επίσης ο Συνεταιρισμός δήλωσε ότι μπορεί να δώσει έως 1,5 τόνο γάλακτος στον όμιλο «Κολιός».
Την προηγούμενη εβδομάδα, το συμβούλιο του Συνεταιρισμού Στύψης συζήτησε το θέμα της τιμής του γάλακτος. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται ο Συνεταιρισμός να έχει συνάντηση με τον κ. Θυμέλη, στην τυροκομική επιχείρηση του οποίου δίνει το γάλα των μελών του. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ιγνάτης Μανάβης, ευελπιστεί ότι η τιμή θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 0,88 ευρώ για το πρόβειο γάλα.
Το παράδοξο είναι ότι ορισμένοι συνεταιρισμοί του νησιού, πριν οριστικοποιηθούν οι τιμές του γάλακτος, έκοψαν τιμολόγια για το γάλα των μελών τους στα 0,81 ευρώ το κιλό για το πρόβειο. Μια κίνηση εντελώς αψυχολόγητη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey