«Το παλαιό πλακάκι»

01/07/2012 - 05:56
Ο χρόνος κυλά αδυσώπητος και στο διάβα του άνθρωποι, καταστάσεις, υλική και πνευματική ζωή, μεταβάλλονται, εξαφανίζονται, αναγεννιούνται, δημιουργούν και δημιουργούνται. Αέναος κύκλος εναλλαγών.
Ο χρόνος κυλά αδυσώπητος και στο διάβα του άνθρωποι, καταστάσεις, υλική και πνευματική ζωή, μεταβάλλονται, εξαφανίζονται, αναγεννιούνται, δημιουργούν και δημιουργούνται. Αέναος κύκλος εναλλαγών. Η εξέλιξη του ανθρώπου στηρίζεται στη μετάδοση της αποκτημένης πείρας από γενιά σε γενιά, με τη σκυτάλη της επαυξημένης γνώσης. Η μνήμη συναντά την ιστορία όταν η αναζήτηση το επιδιώκει, μέσα από κάθε διαθέσιμο στοιχείο. Στην εποχή μας κυβερνά η ταχύτητα. Όλοι και όλα τρέχουν. Όμως υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να προλαβαίνει η αφομοίωση την επόμενη εξέλιξη. Να χαίρονται αυτό που έχουν και τους αρέσει, πριν έρθει το επόμενο που πολλές φορές τους επιβάλλεται από λόγους που συμφέρουν άλλους και όχι τους ίδιους.

Στην εποχή του καταναλωτισμού συνεχώς εφευρίσκονται τρόποι για να μη μας καλύπτει αυτό που έχουμε και για να θέλουμε εκείνο που δε μας χρειάζεται. Για να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες που μας υπαγορεύονται, πρέπει να καταλήγουμε ακόμα και στον εύστοχα προωθούμενο δανεισμό! Όταν π.χ. το γνωστό μας μπετόν αρμέ χρειάζεται 100 χρόνια για να αποκτήσει την πλήρη του σκληρότητα, άλλα 100 χρόνια παραμένει αναλλοίωτο και τα επόμενα 100 χρόνια αρχίζει σταδιακά να χάνει τη συνοχή του, πώς εξηγείται η κυρίαρχη πεποίθηση ότι ένα κτίσμα 30 - 40 ετών «γέρασε»;
Όλες αυτές οι σκέψεις, δε γεννήθηκαν τυχαία. Αφορμή ήταν η επίσκεψη σε ένα μοναδικό για τα σημερινά δεδομένα χώρο. «Το  Παλαιό  Πλακάκι» είναι η επιχείρηση που τον διαθέτει. Δημιουργημένο από τους αδελφούς Ψαραδέλλη, ξεκίνησε στο κέντρο της Αθήνας και σήμερα δηλώνει την παρουσία του και στη Θεσσαλονίκη (πρόσφατα δημιουργημένο κατάστημα), στην Πάτρα, στις Αχαρνές και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σ’ αυτόν το χώρο, τα σχέδια και τα χρώματα ξυπνούν συναισθήματα και μνήμες από τα χρόνια που πέρασαν. Χαρά και συγκίνηση, συμπάθεια και λύπη. Αντιδράσεις που υπαγορεύονται από το ξαναζωντάνεμα εικόνων μιας άλλης παλαιότερης εποχής. Χαρά, συγκίνηση και συμπάθεια στο αντίκρισμα των αγαπημένων χρωμάτων και των χαριτωμένων σχεδίων, λύπη στη σκέψη πως σήμερα δεν υπάρχουν πια τα εργοστάσια που τα παρήγαγαν. Έντονος ο προβληματισμός και η πικρία για το κατάντημα των εργοστασίων στη χώρα που οι άνθρωποί της έζησαν και μετέδωσαν τον πολιτισμό μέσα από την τέχνη του πηλού και της κεραμικής.
Στο αντίκρισμα των παλαιών αυτών δημιουργημάτων από ελληνικά χέρια, εκδηλώνεται αυθόρμητα η ταύτισή μας με το χώρο που ανήκουμε συναισθηματικά.Διάσωση του παρελθόντος

Αλλά ας έρθουμε και στο πρακτικό μέρος, κι ας δούμε τι ακριβώς προσφέρει αυτή η επιχείρηση στον Έλληνα καταναλωτή. Πρώτα απ’ όλα του δίνει τη δυνατότητα να διασώσει την εικόνα που έχει αγαπήσει στο χώρο του, χωρίς να ταλαιπωρείται. Μπορεί να τον προμηθεύσει σχεδόν με κάθε σχέδιο κατηργημένων πλακιδίων τοίχου και δαπέδου, και με χρωματιστά μοντέλα σε είδη υγιεινής και καλύμματα WC από το 1950 μέχρι σήμερα. Επίσης, διαθέτει ανταλλακτικά ειδών υγιεινής για παλαιά και για νεώτερα μοντέλα. Με τα 20 και πλέον χρόνια πείρας, το εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να εντοπίζει σωστά τα προβλήματα και να δίνει λύσεις με το χαμηλότερο κόστος. Το δίκτυο που διαθέτει, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα. Προτείνει σε παλαιούς εμπόρους και κατασκευαστές να απαλλαγούν από το άχρηστο για εκείνους εμπόρευμα που παραμένει στις αποθήκες τους, αγοράζοντάς το (ή ανταλλάσσοντάς το με καινούργια αντίστοιχα είδη) για να το διαθέσει σ’ εκείνους που το χρειάζονται.
Σκοποί θεμιτοί και εναρμονισμένοι τόσο με τη θεωρητική, όσο και με την πρακτική πλευρά του ζητήματος. Και ας λάβουμε υπόψη μας ότι εκτός από την οικονομική και εύκολη λύση που προσφέρει, βοηθώντας τον καταναλωτή απλά να αντικαθιστά τα τυχόν σπασμένα ή φθαρμένα παλαιά είδη υγιεινής, πλακάκια και καλύμματα WC με καινούργια όμοια, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία της ολικής ανακαίνισης, επίσης συντελεί στην αποφυγή της αλόγιστης εξαγωγής συναλλάγματος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών με είδη εισαγωγής από το εξωτερικό.
Θα ήταν χρήσιμη στον καθένα μία επίσκεψη στους χώρους των καταστημάτων της εταιρίας «Τπ  παλαιό πλακάκι - Ψαραδέλλης», ακόμα και μόνο για να πάρει μία γεύση από την «ιστορία του είδους» και να κατανοήσει την αξιόλογη και μοναδική αυτή προσπάθεια στον ελληνικό χώρο.
Το κεντρικό κατάστημα βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 16, στην Αθήνα, και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210 5240092.


Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey