Το γλυκό Κιούνεφε της Αντιόχειας «AntakyaKünefesi» ΠΟΠ στην Ε.Ε.

18/03/2023 - 20:00

Το Κιούνεφε της πολύπαθης από τους σεισμούς Αντιόχειας έγινε το ένατο προϊόν από την Τουρκία που έχει λάβει καθεστώς προστασίας από την ΕΕ. ΄Μετά την αίτηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Antakya, απ’ το 2019 στην Ευρωπαϊκή Ένωση το künefe της Antakya έχει τεθεί υπό προστασία ως καταχωρημένη γεωγραφική ένδειξη και παραδοσιακή σπεσιαλιτέ. Το κιούνεφε είναι κανταΐφι στο τηγάνι με γέμιση από μαλακό τυρί (μαντάρπενιρ) σιροπιασμένο και φιστίκι τύπου Αιγίνης (Αντεπ), ιδιαίτερα δημοφιλές στη ευρύτερη Μ. Ανατολή. Άλλα ονομαστά τουρκικά προϊόντα που έχουν αναγνωριστεί στην Ε.Ε. είναι : Ο μπακλαβάς Γκαζίαντεπ (2013), σύκα Αϊδινίου (2016), Καίσια της Μαλάτειας,(2017), κάστανο Aydın (2020), ελαιόλαδο Milas (2020), νεκταρίνι Bayramiçbeyzı (2021), σκόρδο Taşköprü (2021) και σκόρδο Giresunzel (2021). Πρόσφατα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εγγραφή στην ΕΕ. Ο αριθμός των τουρκικών προϊόντων που εκκρεμούν για εγγραφή στην ΕΕ έφτασε τα 42. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey