
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Ασουρές είναι πανάρχαιο γλυκό στην Ν.Α. Μεσόγειο, στην Μ. Ανατολή, στον Καύκασο και στα Βαλκάνια. Στην παράδοση των Εβραίων και των Μουσουλμάνων το συνδέουν με τον Νώε και τον Κατακλυσμό, οι Αρμένιοι το έχουν για χριστουγεννιάτικο γλυκό κι εμείς το συνδέουμε με τη Αγία Βαρβάρα (γι’ αυτό το λένε και «βάρβαρα»), συνήθως γίνεται με το περίσσευμα των υλικών κάθε φορά που φτιάχνουμε κόλλυβα. Πάντως όλοι οι λαοί το μοιράζουν, σε φτωχούς, γείτονες, φίλους και συγγενείς. Στην Τουρκία κατά το έθιμό τους το φτιάχνουν τη 10η ημέρα του μήνα Μουχαρέμ που αρχίσει 30 Ιουλ. « Ημέρα της Ασούρας» - πρωτοχρονιά για το Ισλάμ αλλά σαν γλυκό το βρίσκεις παντού καθ’ όλο το έτος. Τις προάλλες στο Αϊβαλί στην πολύ φροντισμένη καφετέρια «Rose Stone» απέναντι από το Τελωνείο δοκιμάσαμε ένα υπέροχο ασουρέ. Ζητήσαμε από την ιδιοκτήτρια NeΊe Albayrak που είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ανταλλαγέντων, με την συνθήκη της Λωζάνης (lozanmübadilleriderneğ)i και μας έδωσε στην συνταγή.
ΤΑ ΥΛΙΚΑ: 250 γραμμ. σιτάρι, 1 φλιτζάνι ρύζι, φλούδες από 2 πορτοκάλια ψιλοκομμένες, 1 φλιτζάνι βρασμένα ξερά φασόλια, 1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια,1 φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα (ψιλοκομμένα)1 φλιτζάνι σταφίδες, 1,5 κιλό ζάχαρη. Για το γαρνίρισμα ελαφρώς καβουρδισμένοι σπόροι σουσαμιού, τριμμένα καρύδια, κανέλα, σταφίδες, καβουρδισμένα αμύγδαλα και κουκουνάρια. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Μουσκέψτε το σιτάρι σε άφθονο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα, σουρώστε το και βράστε το σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό. Αφού βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει (περίπου 2 ώρες). Ανακατεύετε περιστασιακά, μπορεί να ξεχειλίσει. Αφού ανοίξει καλά το σιτάρι, προσθέστε το πλυμένο ρύζι και τις ψιλοκομμένες φλούδες πορτοκαλιού. Μαγειρέψτε για άλλα 10-15 λεπτά. Προσθέστε τα βρασμένα ρεβίθια και τα φασόλια. Βράστε για 10 λεπτά ανακατεύοντας. Μουλιάστε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα και τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 5 λεπτά, στραγγίστε τα και προσθέστε τα στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε τα όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.Τέλος, προσθέστε τη ζάχαρη και ελέγξτε τη γεύση. Βράστε ξανά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά έχουν γλυκαθεί με τη ζάχαρη. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Αφού μοιράσετε τον ασουρέ σε μπολ, περιμένετε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, διακοσμήστε τα υλικά της γαρνιτούρας.