
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το τυρί από το Εζίνε της Τρωάδας βόρεια της Λέσβου καταχωρήθηκε από την ΕΕ με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Η αναγνώριση, που είναι το πρώτο τουρκικό τυρί που έχει ΠΟΠ από την ΕΕ, θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση του προϊόντος. Είναι περίπου σαν την σκληρή δική μας φέτα και παράγεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα.
Το τυρί Tepme από το χωριό Şap του Ayvacık - Çanakkale. Ολοένα αυξάνεται η ζήτησή του σ όλη τη χώρα λόγω του ιδιαίτερου τρόπου και της παράδοσής των 400 χρόνων που ακολουθείται ως τώρα για την παρασκευή του, ωριμάζει δε σε ένα χρόνο περίπου.. Γίνεται κι αυτό από αιγοπρόβειο γάλα και αφού παραμείνει στην άλμη για 3-4 μήνες, το πλένουν το στεγνώνουν και το ζυμώνουν με ένα μυρωδικό το çörek otu,σαν το δικό μας μαυροκούκι η μαύρο κίμινο, το πιέζουν (να φύγει ο αέρας), μέσα σε μεγάλα πήλινα κιούπια και το σφραγίζουν τοποθετώντας πάνω στο άνοιγμα κληματόφυλλα.. Τα πήλινα αυτά δοχεία θάβονται μέσα σε λάκκους και αφήνονται στο έδαφος τουλάχιστον 6 -7μήνες. Στο παρελθόν συνέβη να «ξεχαστεί θαμμένο» το τυρί ακόμη και για 5 χρόνια και ήταν καλό και νόστιμο.
Ο Nevzat Kaplan, Μουχτάρης (Κοινοτάρχης) του χωριού Şap και παραγωγός τυριού tepme, παρήγαγε 21 κανάτες τέτοιο τυρί πέρυσι, φέτος άλλες 27 κανάτες κάθε μια ζυγίζει περίπου 25 κιλά και πωλείται 500 λίρες το κιλό.