
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η Αρχοντούλα Τσαρέα - Κοατζίογλου είναι μια νέα όμορφη και δυναμική κοπέλα από το Πλωμάρι που τα τελευταία χρόνια ζει στο Αϊβαλί, όπου παντρεύτηκε τον εκλεκτό της ακολουθώντας τον δρόμο της καρδιάς, παραμερίζοντας τεράστια ζητήματα, φυλής, θρησκείας, προκαταλήψεις κλπ. !Γνωρίζει και εξυπηρετεί πολλούς Μυτιληνιούς στις επισκέψεις τους στο Αϊβαλί, αλλά συχνά έρχεται και στο νησί για να βοηθήσει την οικογενειακή τους επιχείρηση (ταβέρνα) στο Πλωμάρι. Σήμερα την παρακαλέσαμε και μας έστειλε τη συνταγή Maklube (Μακλουμπε) προερχόμενη απ’ τα βάθη της Μ. Ασίας, που με την βοήθεια του συζύγου της έμαθε να την μαγειρεύει, ιδίως στις γιορτές, όπως είναι τώρα το Μπαϊράμι. Γίνεται με διάφορα είδη κρέατος ακόμη και με κιμά σόγιας για χορτοφάγους.
Υλικά : Μισό κιλό αρνάκι, 2 μελιτζάνες ξεπικρισμενες, 2 πατατες, 1 κρεμμυδι, 2 ντομάτες, 2 αγκινάρες, 3 σκελίδες σκόρδο,4 φύλλα δάφνης, μοσχοκάρυδο, ελαιόλαδο,πιπέρι, αλάτι, βούτυρο, ρύζι 1 φλιτζάνι καφέ ανά άτομο.
Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα Νο 22 βάζουμε να κάψει το ελαιόλαδο, ένα κ σ.βούτυρο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, σκόρδο , μισό κ. γ μοσχοκάρυδο, δάφνη, μαύρο πιπέρι και το κρέας. Κατεβάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για λίγο.Τηγανίζουμε δύο πατάτες και δύο μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές ροδέλες. Το ίδιο σε χοντρές ροδέλες σοτάρουμε ντομάτες και αγκινάρες. Έπειτα ξεπλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι και σε άλλη κατσαρόλα, το σοτάρουμε με 4 κ. σ. βούτυρο. Παίρνουμε την πρώτη κατσαρόλα μας, και με ένα κουτάλι στρώνουμε και πατάμε το κρέας ώστε να πιάσει όλο τον πάτο, προσθέτουμε σε όλη την επιφάνεια ροδέλες ντομάτας, μετά τις αγκινάρες, συνεχίζουμε με τις πατάτες, μελιτζάνες, αλατίζοντας κάθε στρώση, το μισό ρύζι ,αλάτι, πιπέρι ,το υπόλοιπο ρύζι , αλάτι και πιπέρι. Πιέζουμε με ένα κουτάλι το ρύζι για να συμπιεστεί.Προσθέτουμε ζεστό νερό, λίγο-λίγο, μέχρι να φτάσει 2 δάχτυλα (2εκ) περίπου πάνω από το ρύζι. Κλείνουμε την επιφάνεια της κατσαρόλας με λεπτές φέτες λεμονιού.Προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, μόλις πιει το νερό ανοίγουμε το καπάκι σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας, και ξανακαπακώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσει κάπως και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με διάφορα λαχανικά και γιαούρτι. Afıyet Olsun-Καλή όρεξη, σας εύχεται η Αρχοντούλα μαζί με τις πασχαλινές ευχές της!