KΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ - TOPKAPI PİLİÇ

04/01/2025 - 11:00 Ενημερώθηκε 03/01/2025 - 22:20

Πίττα κότα τον Γενάρη, πετεινό τον Αλωνάρη», λένε οι παροιμίες μας ! Εποχιακό λοιπόν φαγητό γι’ αυτό ζητήσαμε και μας έστειλε η φίλη Φιγκέν Figen Erdoğdu. Η Figen είναι Βοηθός Καθηγήτρια στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Συντήρησης και Aναστήλωσης, που εδρεύει στο Αϊβαλί, ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Μπαλίκεσιρ. Η Φιγκέν (οι Έλληνες φίλοι της την αποκαλούν χαϊδευτικά «Ιφιγένεια») γεννήθηκε και μεγάλωσε στ’ Αϊβαλί, σπούδασε Ιστορία Τέχνης στη Αγγλία. Είναι παντρεμένη με τον φίλο Κεμάλ, γιατρό (οικογενειακό) στα Μοσχονήσια. Η καταγωγή της οικογένειας της (από την μητέρα της) είναι από την Κάπη Λέσβου γι’ αυτό αγαπά το νησί μας κι έχει έλθει πολλές φορές. Η συνταγή που προέρχεται από το παλάτι των Οθωμανών (Τοπ Καπί) της Πόλης, λέγεται όμως και Κοτόπουλο “Αfyon” ίσως επειδή από εκεί (Αφιον Καραχισάρ) διαδόθηκε σ όλη την χώρα. Είναι εντυπωσιακό πιάτο κατάλληλο για «τραπέζι», συνήθως συνοδεύεται με πατάτες φούρνου. Τα υλικά: 7 μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χυμό από μισό λεμόνι, 5 κ. σ. ελαιόλαδο, γάλα, αρωματικά χόρτα ( άνηθος μαϊντανός σέλινο) κόκκινο πιπέρι και αλάτι για το μαρινάρισμα. Γέμιση - πιλάφι: Ρύζι (1 κ. σ. για κάθε μπούτι),2 κ. σ. αρνίσιο συκώτι, ( ή κότας ή έστω λίγο κιμά), 1 κ. σ. σταφίδες,1 κρεμμύδι,1 κ. σ. κουκουνάρια ( ή καρύδια),αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο μπαχάρι, 3 κ. σ. λάδι, 1 κ. σ. σούπας βούτυρο, ζεστό νερό (αρκετό να καλύψει) να απλωθεί στα μπούτια,1 κ. γ γιαούρτι, 1 κ. γ. πελτέ ντομάτας. ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Μαρινάρετε για ώρες ή από τη προηγούμενή νύχτα τα μπούτια που έχετε ξεκοκκαλίσει ή το ζητάτε από τον χασάπη. Παράλληλα μουλιάζετε το ρύζι. Βάζετε λάδι και βούτυρο σε μια κατσαρόλα και καβουρδίζετε λίγο το κουκουνάρι, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αρνίσιο συκώτι, πολύ ψιλοκομμένο και τσιγαρίζετε. Στραγγίζετε και προσθέτετε το ρύζι, την σταφίδα, το μπαχάρι και το αλάτι, προσθέτοντας τόσο ζεστό νερό για να σκεπάσει και το αφήνουμε να ψηθεί αλλά να μην μαλακώσει. Μόλις ¨σκάσει» - κρυώσει το ρύζι, γεμίζετε τα μπούτια τυλίγοντας τα και στερεώνοντάς τα με οδοντογλυφίδες να πάρουν σχήμα στρογγυλό. Τα τοποθετείτε στο ταψί με το δέρμα προς τα πάνω, περιχύνετε με το υπόλοιπο της μαριναρας, αλείφετε τη επιφάνεια με γιαούρτι και ντοματοπολτέ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Ενδιάμεσα, ρίξτε λίγο από το νερό από το ταψί πάνω από το κοτόπουλο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey