
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ζητήσαμε απ’ τη φίλη Nesteren Silivrili να μας δώσει συνταγή για παραδοσιακή τουρκική χειμωνιάτικη σούπα. Πολίτισα veritableη Νεστερέν, με 400 χρόνια ιστορία της οικογένειάς της στην Πόλη, είναι ζωγράφος, απόφοιτη της πιο φημισμένης σχολής Καλών Τεχνών της Τουρκίας του Πανεπιστημίου Μιμάρ Σινάν. Αυτή διοργάνωσε πριν χρόνια με σύμπραξη της «Συνύπαρξης» την εικαστική έκθεση στη Μυτιλήνη. Από τότε αγάπησε πολύ το νησί μας κι έχει αρκετούς φίλους εδώ. Μας είπε λοιπόν για τα δικά τους γιουβαρλάκια (Rumköfte) ή Ξυνοκεφτέδες (ekşiliköfte), τα οποία, παρόλο το τουρκικό τους όνομα (yuvarlak σημαίνει κύκλος - στρογγυλό), στη Τουρκία και ειδικά στην Πόλη, τα θεωρούν ελληνική συνταγή και τα μαγειρεύουν περίπου όπως και στην Ελλάδα με κάπως πιο πηχτή τη σούπα.Εδώ όμως μας δίνει την συνταγή για μια εύκολη παραδοσιακή τουρκική κρεατόσουπα, Düğünçorbası, που την συνηθίζουν σε γάμους, σε σουνέτια (περιτομές) κι άλλες γιορτές.
ΥΛΙΚΑ: Κρέας (Μοσχάρι ή αρνί ή ανάμεικτο)με κόκαλα, 2 κούπες γιαούρτι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κρόκο αυγού 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, Χυμό από μισό λεμόνι,1 κουταλιά της σούπας ξύδι, 2 κ. γ αλάτι, κ. γ. πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε καλά το κρέας με τα κόκκαλα το νερό να το σκεπάζει. Σουρώνουμε το ζουμί και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Μετά ξεκοκκαλίζουμε το κρέας και τ’ αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε γιαούρτι, τριμμένο σκόρδο, χυμό λεμονιού, ξύδι, κρόκο ενός αυγού και το αλεύρι και χτυπάμε. Προσθέτουμε 2-3 κουτάλες από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε γρήγορα. Μετά προσθέτουμε σιγά σιγά τη σάλτσα γιαουρτιού στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ρίχνουμε μέσα το μαδημένο κρέας το αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά όλα μαζί για λίγο. Εάν η σούπα βγει πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.