Τουρκία: δύο και κάτι μήνες μετά το πραξικόπημα

23/09/2016 - 14:31

Δίκαιη δίκη ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου για τους σχεδόν 1 εκατ. Τούρκους που κατηγορούνται για -με οποιοδήποτε τρόπο- ανάμειξη τους στο πραξικόπημα της 5ης Ιουλίου και την σχέση τους με το κίνημα του Γκιουλέν. Σάματις είχε και κάτι άλλο να πει, για να δικαιολογήσει κι αυτός την ύπαρξή του στην πολιτική σκηνή!

Δίκαιη δίκη ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου για τους σχεδόν 1 εκατ. Τούρκους που κατηγορούνται για -με οποιοδήποτε τρόπο- ανάμειξη τους στο πραξικόπημα της 5ης Ιουλίου και την σχέση τους με το κίνημα του Γκιουλέν. Σάματις είχε και κάτι άλλο να πει, για να δικαιολογήσει κι αυτός την ύπαρξή του στην πολιτική σκηνή!

Να επισημανθεί ότι τα τουρκικά ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες γραμματόσημο με το πρόσωπό του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 93 χρόνων από την ίδρυση από τον Κεμάλ, του κόμματος του CHP! Μετά απ’ αυτή την «παραχώρηση», να περιμένουμε ότι όλα τα άλλα τουρκικά γραμματόσημα που θα εκδίδονται, θα φέρουν την κεφαλή του Ερντογάν; Αλλά και το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το φιλο-κουρδικό HDR, παρόλο που πριν λίγες μέρες συνελήφθη ο υπαρχηγός του, εκόν άκον κινείται με ρεαλισμό, ζητώντας απ’ την κυβέρνηση διάλογο και απ’ το εξτρεμιστικό κίνημα των ομοεθνών του ΡΚΚ, την υποστολή των όπλων.

Αν μη τι άλλο λοιπόν, το κυνήγι μαγισσών κατά του «αόρατου εχθρού» του Φετουλάχ Γκιουλέν, φαίνεται ότι «αποδίδει» επιβάλλοντας την ενότητα των γειτόνων. Άλλωστε η προχθεσινή εξαγγελία απ’ την κυβέρνηση για κατασκευή με 5ετές πρόγραμμα, 170 νέων φυλακών για να αντιμετωπιστεί ο σημερινός συνωστισμός, εκφράζει τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της τρομοκρατίας με όποιο όνομα κι αν της αποδίδεται στη γειτονική χώρα. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, καθώς ο φόβος κατευνάζει κάθε αντίθετη φωνή στο εσωτερικό, με «λυμένα τα χέρια», ο Ερντογάν σιγά - σιγά όλο και διεισδύει πιο βαθιά στη Συρία.

Θα «καταλάβει» λέει αυτές τις μέρες και το Αλ-μπαμπ, αλλά δεν τον ενδιαφέρει η Ράκκα, η πρωτεύουσα των Τζιχαντιστών, (αφήνει και για τους Αμερικάνους κάποια πόλη ν’ απελευθερώσουν!) και προετοιμάζει, όπως όλα δείχνουν, την πολυετή παραμονή των στρατευμάτων του στην Συρία. Στο εσωτερικό, οι έρευνες για Γκιουλενιστές καλά κρατούν, στην Πόλη, στην Άγκυρα, στην Σμύρνη, προχθές ακόμη και στο γειτονικό μας Αλίαγα, όπου έγιναν «φύλλο και φτερό» οι κατοικίες των εργαζομένων της πετροχημικής εταιρείας «ΠΕΤΚΙΜ», η οποία χαρακτηρίζεται ύποπτη για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

Στο μεταξύ, η καθημερινότητα των γειτόνων επηρεάζεται από τον πληθωρισμό, στα 3,33 και στα 2,98 η ισοτιμία της λίρας με ευρώ και δολάριο αντίστοιχα, γεγονός που έφερε μεσοβδόμαδα κι άλλες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, ενώ απ’ ό,τι εκτιμάται, ως το τέλος του έτους η ισοτιμία λίρας με δολάριο θα ξεπεράσει τα 1 προς 3.

Άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα και τα σχολεία, με μείον 28.000 εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν και άλλους 9.500 που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα! Την πρώτη ημέρα διανεμήθηκε στους μαθητές κατατοπιστικό κείμενο για το πραξικόπημα με όρκους υπακοής στην πατρίδα, ενώ αναρτήθηκαν επιγραφές σε κάθε διδακτήριο «Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου ’16: η μεγαλύτερη προδοσία που συνέβη ποτέ στη χώρα»! Υπερβολές; Πιθανόν όχι με τον τρόπο σκέψης που επιβλήθηκε στην μετά το πραξικόπημα Τουρκία, όμως στον υπόλοιπο κόσμο όλα τούτα προκαλούν.

Πιο χαρακτηριστικό, το τελευταίο τεύχος του γερμανικού «Spiegel», αφιερωμένο στην Τουρκία, όπου παρουσιάζει τον Ερντογάν ως δικτάτορα και την Τουρκία ως μία χώρα που χάνει την ελευθερία της. Σάλος και οργή στην Τουρκία και όπως ήταν φυσικό, το αρμόδιο Υπουργείο μιλάει για «μια αρνητική εικόνα, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του Ισλάμ»!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey