Οι εξ ανατολών... γείτονες

28/01/2014 - 15:36

Τοποθετήθηκαν ήδη πιλοτικά έξι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων στην Μπουρχάνια του Αδραμμυτινού Κόλπου, με προοπτική, μετά από λειτουργία τριμήνου κι αφού εκπαιδευτούν στη χρήση τους οι υπάλληλοι καθαριότητας αλλά και οι δημότες, να επεκταθεί η εγκατάστασή στους σε όλη την πόλη.

Σύγχρονοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων στην Μπουρχάνια

Τοποθετήθηκαν ήδη πιλοτικά έξι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων στην Μπουρχάνια του Αδραμμυτινού Κόλπου, με προοπτική, μετά από λειτουργία τριμήνου κι αφού εκπαιδευτούν στη χρήση τους οι υπάλληλοι καθαριότητας αλλά και οι δημότες, να επεκταθεί η εγκατάστασή στους σε όλη την πόλη.

Έτσι αποφεύγεται η οπτική ρύπανση, οι οσμές και οπωσδήποτε πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα, που εξασφαλίζει την υγεία των πολιτών, αλλά και την προστασία της φύσης. Ο δήμαρχος της Μπουρχάνια, Φικρέτ Άκοβα, πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες, διανύει την τρίτη δημαρχιακή του θητεία και θα είναι πάλι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, με το CHP, το κεμαλικό κόμμα.

 

Λουκέτο στο ιστορικό «Καραβάν Σαράι» τού Κουσάντασι

Έκλεισε απ' την περασμένη βδομάδα το ιστορικό χάνι τού Κουσάντασι, που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Οικονομικοί λόγοι ήταν η αιτία, αφού με την απαγόρευση διάθεσης αλκοολούχων ποτών, μειώθηκε η πελατεία και τα έσοδα, με αποτέλεσμα ο ενοικιαστής που το εκμεταλλεύεται, να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και στην καταβολή τού 35.800 λιρών μηνιαίου μισθώματος. Το χάνι αυτό ανήκει στον κρατικό οργανισμό διαχείρισης ιστορικών ιδρυμάτων (βακούφια), κτίστηκε το 1618 και πριν από 48 χρόνια ανακαινίσθηκε και εξυπηρετεί τουριστικές χρήσεις.

Τα τελευταία 35 χρόνια νοικιαζόταν σε ιδιώτες που το λειτουργούσαν ως ξενοδοχείο πολυτελείας στον όροφο, με εστιατόριο-καφέ στο ισόγειο και εκθεσιακό χώρο-πωλητήριο χαλιών. Η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου της Κυβέρνησης Ερντογάν για απαγόρευση πώλησης αλκοόλ συρρίκνωσε την πελατεία και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για μεταβίβαση της επιχείρησης. Ο Δήμος και οι τουριστικοί φορείς τού Κουσάντασι διαμαρτύρονται και ζητούν απ' την Πολιτεία να ξαναλειτουργήσει το χάνι, στο οποίο φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς διεθνείς προσωπικότητες.

 

Ειδήσεις από τη Σμύρνη

- Εβδομάδα θεάτρου διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στη Σμύρνη, με συμμετοχή θεατρικών σχημάτων απ' την περιοχή του Αιγαίου. Ανάμεσα στις παραστάσεις που θα ανεβούν, με ελληνικό ενδιαφέρον ξεχωρίζει η διασκευή του βιβλίου της Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα χώματα», με τον τουρκικό τίτλο «Δώσε τα χαιρετίσματά μου στην Ανατολή». Το έργο θα παιχτεί στο θέατρο του Κονάκ την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου.

- Μουσείο Γυναίκας. Ακόμη ένα Μουσείο απέκτησε απ' την περασμένη βδομάδα η Σμύρνη, αφιερωμένο στη γυναίκα. Στεγάστηκε σε τριώροφο διατηρητέο αρχοντικό τού Αλσαντσάκ και στα εκθέματά του περιλαμβάνονται αντικείμενα και ιστορικά ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν το ρόλο της γυναίκας της περιοχής απ' το παρελθόν (εποχή Σελτζούκων και Οθωμανών) ως σήμερα.

Ιδιαίτερης προβολής τυγχάνουν δύο γυναίκες ηρωίδες της Σμύρνης που διακρίθηκαν κατά την κεμαλική περίοδο, η Χαλιντέ Εντίπ Αντουβάρ και η Τζαχιντέ Σονκού.

- Τραμ απ' το Κορδελιό στο Κονάκ. Δημοπρατήθηκε το έργο ανάπτυξης γραμμής τραμ, μήκους 24,5 χλμ., με διακλαδώσεις προς το Μαβί Σεχίρ τού Καρσιγιακά (Κορδελιό) και προς Buca, όπου είναι το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylul και ο Ιππόδρομος, στη συνέχεια απ' το Κονάκ.

Η λειτουργία τού τραμ, που θα είναι βέβαια ηλεκτροκίνητο και φιλικό προς το περιβάλλον, πέρα απ' τους Σμυρνιούς θα εξυπηρετεί και τους τουρίστες, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν κατά τη διαδρομή τη δαντελωτή ακρογιαλιά του κόλπου της Σμύρνης. Σήμερα η Σμύρνη διαθέτει μετρό μήκους 16,5 χλμ., που εξυπηρετεί 100 χιλ. επιβάτες ημερησίως, με πρόβλεψη να επεκταθεί σύντομα στα 20 χλμ..

 

Γέμισε μανταρίνια ο γιαλός στον Αδραμυττινό Κόλπο


Οι παραλίες τού Ακτσάι και του Ζεϊντινλί γέμισαν μανταρίνια, που τα κατέβασαν τα ρέματα απ' τον κάμπο του Αδραμυττιού. Φέτος ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η παραγωγή μανταρινιών στο Αδραμύττι, που άγγιξε τους 780 χιλ. τόνους, όμως η διάθεση του προϊόντος δεν πήγε καλά. Όπως λένε οι παραγωγοί, το μανταρίνι πουλιόταν 30 γρόσια το κιλό, πάνω στο δένδρο, και αν υπολογιστούν άλλα 10 γρόσια για το μάζεμα, σύνολο 40, δηλαδή 14 σεντ τού ευρώ, δεν καλύφθηκαν ούτε τα έξοδα.

Τα μανταρίνια που ήταν πεσμένα στο έδαφος, τα απομάκρυναν οι καλλιεργητές, γιατί το ποτάσιο που περιέχει ο φλοιός τους, δεν ενδείκνυται για λίπανση του χωραφιού, και έτσι βρέθηκαν στη θάλασσα! Αλλά και εκεί δεν τα τρώνε τα ψάρια!

 

Προεκλογικός πυρετός στο Αϊβαλί
Μέρα με τη μέρα, καθώς πλησιάζει η 30ή Μαρτίου, ημέρα δημοτικών εκλογών, εντείνεται και ο αγώνας. Απ' την περασμένη βδομάδα στην κούρσα των υποψηφίων για τη δημαρχία προστέθηκε και ο Μεσούτ Εργκίν, δήμαρχος του Κουτσούκκιοϊ (Γενιτσαροχώρι) ως σήμερα, που συνενώνεται υποχρεωτικά με το Δήμο Αϊβαλιού. Είχε διατυπώσει και αυτός προς το κόμμα του, το κεμαλικό CHP, αίτημα για το χρίσμα, αλλά δεν τον επέλεξαν. Χολωμένος, στράφηκε προς το κόμμα DSP της Δημοκρατικής Αριστεράς που είχε ιδρύσει ο Ετσεβίτ, όπου και τον όρισαν υποψήφιό τους.

 

Στην Τουρκία, ο νόμος επιβάλλει ο κάθε υποψήφιος να έχει οπωσδήποτε χρίσμα από πολιτικό κόμμα. Μολονότι το DSP είναι πολύ μικρό σε δύναμη, ο Εργκίν μπήκε γερά στο παιχνίδι, ελπίζοντας το εκλογικό σώμα να εκτιμήσει το έργο που πράγματι έχει να επιδείξει στο Κουτσούκκιοϊ, αλλά και το ότι: «Δεν είμαι ψεύτης και κλέφτης», όπως ο ίδιος αυτοσυστήνεται! Άνοιξε το εκλογικό του κέντρο και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου την ημέρα των εγκαινίων.

Ανάμεσα σ' αυτούς που του έστειλαν ευχές και στεφάνι με λουλούδια, ήταν και ο σημερινός δήμαρχος του Αϊβαλιού, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, που κι αυτός αισθάνεται πικραμένος και «ριγμένος» απ' το CHP. Σαν πολύ διασπασμένη η αντιπολίτευση στο Αϊβαλί, και οι ισλαμιστές θα τρίβουν τα χέρια τους!

12 γρόσια το λίτρο ανέβηκε η βενζίνη

Την περασμένη εβδομάδα ανέβηκαν πάλι οι τιμές στα υγρά καύσιμα στην Τουρκία. Ενδεικτικά, η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων πωλείται απ' τα πρατήρια κατά μέσο όρο προς 5,09 λίρες, έναντι 4,96 που είχε πριν λίγες ημέρες. Η πτωτική πορεία της τουρκικής Λίρας έναντι του Δολλαρίου και του Ευρώ έχει σοβαρές συνέπειες στην αγορά και φέρνει πληθωρισμό, που γονατίζει τους καταναλωτές. Σήμερα η τιμή του Δολλαρίου είναι 2,26 και του Ευρώ, 3,26 λίρες.

Τα πολιτικά σκάνδαλα που κλονίζουν και τη γειτονική χώρα, η διαρκώς πτωτική τιμή της Λίρας έναντι των άλλων νομισμάτων και οι συνέπειές τους στην καθημερινότητα είναι απ' τα σημαντικότερα σήμερα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Απ' το περασμένο καλοκαίρι, η Κεντρική Τουρκική Τράπεζα διέθεσε 19 δισ. δολλάρια απ' τα αποθεματικά της για να στηρίξει την τιμή της Λίρας, αλλά η πτωτική πορεία της δεν ανακόπτεται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey