Υπό έλεγχο η πυρκαγιά- Εμπρησμός μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου (pics)

04/08/2017 - 12:33 Ενημερώθηκε 04/08/2017 - 14:02

«Δεν υπάρχει αυτή της στιγμή ενεργό μέτωπο» δήλωσε ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Νικόλαος Μπαμπάκος, ανακοινώνοντας το ότι τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη δασική πυρκαγιά που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έκαψε δυο με δυόμισι χιλιάδες στρέμματα, στην περιοχή μεταξύ της γέρας και του Πλωμαρίου

Μόνο πρόβλημα είναι οι αναζωπυρώσεις μέσα στις καμένες εκτάσεις. Για την κατάσβεσή τους επιχειρούν συνεχώς τέσσερα δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία μαζί με ένα ελικόπτερο τύπου Σινούκ ήλεγξαν τα μέτωπα της φωτιάς, σε συνεργασία με τις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες σε όλη τη διάρκεια της νύχτας κατάφεραν να μην αφήσουν τη φωτιά να επεκταθεί.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα. Κάποια στιγμή απειλήθηκαν σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, αλλά με ηρωισμό πυροσβέστες και εθελοντές τα κατάφεραν να περιορίσουν το μέγεθος της καμένης γης» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ από το μέτωπο της φωτιάς ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου Νίκος Καρασάββας.

Για «ηρωισμό που επέδειξαν όλη τη νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα» και για «αποτελεσματικότητα των χειριστών των δασοπυροσβεστικών αεροπλάνων» μίλησε και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

 8.12 το πρωί

Μάχη με τη φωτιά έδιναν όλη τη νύχτα πυροσβέστες και εθελοντές, καταφέρνοντας να ελέγξουν τουλάχιστον την ανάπτυξη των πύρινων μετώπων προς τις κατοικημένες περιοχές των χωριών του Πλωμαρίου, Τρύγωνας και Πλαγιά.

Η φωτιά ξέσπασε χθες αργά το μεσημέρι μεταξύ Παπάδου Γέρας και Πλωμαρίου, κατακαίοντας δασική έκταση και ελαιοκαλλιέργειες. Όπως καταγγέλλεται επίσημα από τον διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Μυτιλήνης Νικόλαο Μπαμπάκο οφείλεται σε εμπρησμό, αφού μέτωπα αναπτύσσονταν σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. 

Αυτή τη στιγμή (ώρα 8 το πρωί) μεγάλες αναζωπυρώσεις υπάρχουν κυρίως στην περιοχή του Καριώνα. Επίγειες δυνάμεις που έφθασαν στο νησί ακόμα και από την Αθήνα, τέσσερα δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, αλλά και ειδικά οχήματα που ήρθαν στη Μυτιλήνη από τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής σήμερα το πρωί, προσπαθούν να ελέγξουν τα μέτωπα της φωτιάς.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ενημερώνουμε ότι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 3 Αυγούστου 2017, σε δασική έκταση και ελαιώνες μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου, βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στα μέτωπα της πυρκαγιάς ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Νίκο Καρασάββα, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητα Γιώργο Κατζανό, τον Αντιδήμαρχο Γέρας Νίκο Ψωμά και τον Πρόεδρο του Σκοπέλου Παναγιώτη Μυστάκα.

«Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τους εθελοντές, το στρατό, καθώς και το προσωπικό του Δήμου και της Περιφέρειας, οι οποίοι με υπερπροσπάθεια κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη αυτή πυρκαγιά. Να συγχαρώ επίσης την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για την άμεση ανταπόκριση και τέλος τους πιλότους όλων των εναέριων μέσων, οι οποίοι για ακόμα μία φορά επέδειξαν ηρωισμό και αυτοθυσία» δήλωσε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Οι υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν σε τυχόν αναζωπυρώσεις.

21.30, 3.8.2017

Μαίνεται από τις 4.30 το απόγευμα η μεγάλη πυρκαγιά σε αγροτική και δασική έκταση μεταξύ Παπάδου Γέρας και Πλωμαρίου. Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της στη διάρκεια της νύχτας, καθώς στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, ενώ η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων είναι δύσκολη λόγω του δύσβατου της περιοχής.

«Είναι μεγάλη η φωτιά και τα μέσα δεν φθάνουν» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ από το μέτωπο της φωτιάς ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Λέσβου Νίκος Καρασάββας.

Εναέρια μέσα και επιπλέον προσωπικό ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς. 

«Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, έχω ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία και ζητάμε επιπλέον βοήθεια. Περιμένουμε και άλλες ενισχύσεις, θα έρθουν με το πλοίο οχήματα καθώς και άλλα πεζοπόρα τμήματα, αλλά και επιπλέον εναέρια μέσα. Από την πρώτη στιγμή οι εκτιμήσεις μας ήταν ότι θα έχουμε μια μεγάλη και δύσκολη φωτιά και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Χριστιάνα Καλογήρου.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 9.30 το βράδυ στελέχη της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Πηγή ΑΠΕ/ Στρατής Μπαλάσκας

 

 

   

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey