Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της Λέσβου, διατυπώνει εκτιμήσεις, ενστάσεις και παρατηρήσεις, καθώς και προτάσεις για την επόμενη ημέρα του παραδοσιακού οικισμού

Τα συμπεράσματα της αυτοψίας στη Βρίσα

25/07/2017 - 13:59

Ενημέρωση για την επίσκεψή του στη Βρίσα, με όλες τις μετέπειτα εκτιμήσεις και προτάσεις του, δημοσιοποίησε χθες ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της Λέσβου. Οι αρχιτέκτονες πήραν μία εικόνα ιδίοις όμμασι για τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού της 12ης Ιούνη στον παραδοσιακό οικισμό και καταρχήν ανέδειξαν τη σημασία της γρήγορης ολοκλήρωσης των γεωτεχνικών μελετών που εκπονούνται στην περιοχή, για να δοθούν κανόνες και οδηγίες σχετικά με το περιεχόμενο των στατικών και αρχιτεκτονικών μελετών.

Από εκεί και έπειτα, ο Σύλλογος εκφράζοντας ανοιχτά τον προβληματισμό του για το θέμα των γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων που ήδη παρατηρούνται προκειμένου να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις των έργων, εξέφρασε και τη δυσπιστία του για το κατά πόσο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της πολιτείας, είναι δυνατόν ο οικισμός της Βρίσας να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή με μόνο εργαλείο το Ν.Ο.Κ. και το σχετικό Π.Δ. προστασίας.

 

Παρατηρήσεις - προτάσεις του Συλλόγου

Από εκεί και έπειτα, ο Σύλλογος υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Για την γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, θεωρείται σαν άμεση η αναγκαιότητα στελέχωσης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με έμπειρο προσωπικό για γραμματειακή υποστήριξη ή ακόμα και η θεσμοθέτηση παράλληλου οργάνου, όπως π.χ. παράλληλη ενεργοποίηση του Σ.Χ.Ο.Π. της Γενικής Γραμματείας καθώς και τη στελέχωση της με πρόσθετο προσωπικό (αρχιτέκτονες). η οποία έχει και την αρμοδιότητα για την προστασία κηρυγμένων οικισμών και κτιρίων του Αιγαίου.

- Θέματα αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, εφόσον δεν αναφέρονται σε χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα μνημεία για τα οποία έχει συναρμοδιότητα το ΥΠ.ΠΟ. (επειδή είναι οικοδομημένα 100 και πλέον χρόνια), προτείνεται να εξετάζονται από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο οποίο και υποβάλλονται, παρατηρούνται υπερβολικές καθυστερήσεις λόγω της αρμοδιότητας του να εξετάζει θέματα από όλες τις περιοχές της χώρας.

- Η Δ/νση Νεωτέρων Μνημείων επιβάλλεται να στελεχωθεί με έμπειρο προσωπικό (αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς), διότι πολλά από τα κτίσματα που επλήγησαν, είναι αρμοδιότητας της.

- Επίσης κρίνεται απαραίτητη η αύξηση του ποσού της αποζημίωσης στις περιπτώσεις επισκευών - αποκαταστάσεων καθώς εκ πείρας ο Σύλλογος θεωρεί ότι το ποσό δεν αρκεί.

- Σχετικά με τη διαλογή του πολύτιμου υλικού των αρχιτεκτονικών μελών τα οποία είναι ιδιοκτησία των κατοίκων, θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική διαλογή, γιατί θα είναι πολύτιμα στις αποκαταστάσεις.

 - Κρίνεται απαραίτητη και επείγουσα η τοπογράφηση - κτηματογράφηση του οικισμού, που είναι και το βασικό εργαλείο για την αποκατάσταση του οικισμού, το σχεδιασμό έργων υποδομών, τον εντοπισμό κυρίως των ιδιωτικών αλλά και δημοσίων ιδιοκτησιών στις οποίες θα χωροθετηθεί η ανέγερση έργων δημοσίου ενδιαφέροντος. (Στην περιοχή δεν έχει θεσμοθετηθεί Σ.Χ.Ο.Α.Π., το οποίο είναι απαραίτητο για τη χωροθέτηση έργων του δημοσίου.

- Η δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής του Συλλόγου στο έργο της αποκατάστασης του οικισμού, είναι η δωρεά μιας αρχιτεκτονικής μελέτης δημόσιου κτιριακού έργου ή χώρου στον οικισμό.

- Από τις πρώτες στιγμές ο Σύλλογος εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία με όσους παράλληλα ασχολούνται, όπως το Τμήμα Γεωγραφίας του Παν. Αιγαίου που πρώτο επισκέφτηκε την περιοχή αλλά και το Ε.Μ.Π.. Αρκεί να υπάρξει προσβασιμότητα στο περιεχόμενο των ερευνών οι οποίες χωρίς άλλο, μπορεί να γίνουν ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για τον προγραμματισμό της ανοικοδόμησης του οικισμού. Θα απαιτηθεί αποτελεσματικός συντονισμός ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη.

- Εξετάζεται η πιθανότητα χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Ταμείο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής για την ελάχιστη οικονομική κάλυψη των εξόδων, για τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης.

Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ΤΕΕ.ΒΑ, το Σύλλογο των Αρχιτεκτόνων και το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών το ερχόμενο Σάββατο στις 29 Ιουλίου στην Αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey