Λεσβιακή Παροικία, Ο.Λ.Σ.Α., Αθανασίου και Τσακύρης εκφράζουν την θλίψη τους

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Τάκη Χατζηαναγνώστου

17/02/2021 - 00:02

Ο θάνατος του Τάκη Χατζηαναγνώστου, ενός ανθρώπου των γραμμάτων και του πολιτισμού προκάλεσε θλίψη. Η «Λεσβιακή Παροικία» της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και για χρόνια πρόεδρος στο σημείωμα που κοινοποίησαν τα μέλη της χαρακτηρίζει το θάνατό του απώλεια όχι μόνο για τους δικούς του, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο του πνεύματος. Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής αναφέρει πως ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Bουλής και Βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου τον χαρακτηρίζει ακούραστο δημιουργό της «Λεσβιακής Άνοιξης», ενώ ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μυτιλήνης, Παναγιώτης Τσακύρης τον αποκαλεί στο συλλυπητήριο μήνυμά του πρεσβευτή του πολιτισμού του τόπου μας.

Λεσβιακή Παροικία : «Η εκδημία του είναι μια μεγάλη απώλεια»

Τα μέλη της «Λεσβιακής Παροικίας» μετά τον θάνατο του Τάκη Χατζηαναγνώστου έκαναν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι χτες, Δευτέρα 15 τρ. ο γνωστός συμπατριώτης μας, διακεκριμένος λογοτέχνης Τάκης Χατζηαναγνώστου έφυγε από τη ζωή. Πλήρης ημερών, σχεδόν εκατό ετών, κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή το πνεύμα του ακέραιο, λαμπερό, πάντα διερευνητικό και ανήσυχο.

Ο θανών, λάτρης του γενέθλιου τόπου, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Λεσβιακής Παροικίας» και διετέλεσε επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου.

Ως συγγραφέας και γενικότερα ως λογοτέχνης πολυγραφότατος, ξεχώριζε στα έργα του για το ιδιάζον ύφος του, για τις αλήθειες και τους κοινωνικούς προβληματισμούς του, τον βαθύ ανθρωπισμό του και τον λυρισμό, όπου χρειαζόταν, για να εξιδανικεύσει τις σκέψεις του.

Ο πολυβραβευμένος Τάκης με πολλές διακρίσεις, ό,τι δημιουργούσε ήταν πάντα αποτέλεσμα πόνου ψυχής, αυτό που απλά ονομάζουμε μεράκι.

Η εκδημία του είναι μια μεγάλη απώλεια για τους δικούς του, για τους πολλούς φίλους, τους συμπατριώτες Λέσβιους αλλά και για τον κόσμο τού πνεύματος και των γραμμάτων.

Η «Λεσβιακή Παροικία» εκφράζει τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του με την ευχή να είναι γεροί να τον θυμούνται.

Σε όσους τον γνωρίσαμε ο Τάκης θα μείνει αξέχαστος. Μια ολόκληρη εποχή».

«Λεσβιακή Παροικία»

ΟΛΣΑ: «Έκλεισε ο Αιολικός Κύκλος»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απώλεια του Τάκη Χατζηαναγνώστου σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.

«Τέλος Εποχής με την απώλεια του Τάκη Χατζηαναγνώστου

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) και ολόκληρη η Λέσβος, αποχαιρετά με οδύνη, τον Τάκη Χατζηαναγνώστου, έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της με έντονη προσφορά στην πνευματική και κοινωνική ζωή της Λέσβου και της Ελλάδας, που έφυγε πλήρης ημερών κρατώντας μέχρι το τέλος, άσβεστη, τη δάδα της δημιουργίας.

Ο Τάκης Χατζηαναγνώστου με παρουσία πάνω από 60 χρόνια στα Ελληνικά Γράμματα και μ’ ένα έργο πολυσήμαντο αποτελούσε και τον σύνδεσμο με τον 21ο αιώνα, με τη νέα γενιά, της συνέχειας της «Λεσβιακής Άνοιξης» και του «Αιολικού κύκλου» όπως εύστοχα όρισε ο Γιώργος Βαλέτας, την παρουσία πνευματικών μορφών της Λέσβου που διακρίθηκαν και για την μεγάλη τους αγάπη για τον τόπο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της "Λεσβιακής Παροικίας" Αθηνών την οποία υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας επί είκοσι χρόνια (1965-1985), και στη συνέχεια ως Πρόεδρός της επί άλλα δεκαπέντε (1985-2000) Η Συνέλευση του σωματείου τον εξέλεξε πανηγυρικά ως Επίτιμο Πρόεδρο.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), συνεργάστηκε μαζί με τον άξιο συντοπίτη, αντιμετωπίζοντας με την ίδια θέρμη τις κοινές αγωνίες για τα ζητήματα του νησιού με έμφαση φυσικά στην πολιτιστική του ταυτότητα και πορεία.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και οι Ομοσπονδίες, Αδελφότητες, Σύλλογοι των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε συνδιοργάνωση με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας τίμησαν τον πολυβραβευμένο λογοτέχνη της Λέσβου και της χώρας μας Τάκη Χατζηαναγνώστου, για τα 75 χρόνια συνεχούς παρουσίας του στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων.

Ομιλητές ήταν: η Λιούμπα Σκούρτη, ο συγγραφέας Στρατής Μολίνος, ο ποιητής και κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Χαρίτος, κείμενα του τιμώμενου συγγραφέα διάβασαν η πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας», Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή, και ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Περέλλης. Εισηγητής και συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο τότε πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, ο οποίος στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Τάκη Χατζηαναγνώστου, εξέφρασε δημόσια, μαζί με τη σύζυγό του, συγγραφέα Λενέτα Στράνη, τα πιο θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντα και την Λεσβιακή Παροικία».

Αθανασίου: «Ακούραστος δημιουργός, συνεχιστής της Λεσβιακής Άνοιξης»

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Bουλής και Βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου σημειώνει στο μήνυμά του: «Ένας ακούραστος δημιουργός, συνεχιστής της «Λεσβιακής Άνοιξης», με την έντονη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Λέσβου, έφυγε από κοντά μας. Η πολυβραβευμένη πνευματική μορφή του Τάκη Χατζηαναγνώστου συντρόφευσε δύο γενιές, το δε πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο του θα αποτελεί, ως πνευματική παρακαταθήκη, σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες γενιές της πατρίδας μας».

Τσακύρης: «Πρεσβευτής πολιτισμού του τόπου μας»

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μυτιλήνης, Παναγιώτης Τσακύρης αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του: «Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο Τάκης Χατζηαναγνώστου, ένας από τους τελευταίους των μεγάλων πνευματικών ανθρώπων και πρεσβευτής του Πολιτισμού και της πνευματικής παρακαταθήκης του τόπου μας.  Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας, με την πεποίθηση  πως το πνευματικό έργο του εκλιπόντος θα αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey