Κηδεύτηκε χθες στον Παλαιόκηπο ο εξαίρετος χειρουργός και επί σειρά ετών δήμαρχος της Γέρας, που εξέπνευσε στο Νοσοκομείο ύστερα από τραγικό δυστύχημα στο κτήμα του σπιτιού του

Συγκλόνισε ο χαμός του Σωτήρη Ζαμτράκη

19/04/2017 - 13:11

Συγκλονισμένη από τη Δευτέρα η κοινωνία όλης της Λέσβου, πενθεί για την αδόκητη απώλεια μιας προσωπικότητας του νησιού που πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια στα κοινά και ξεχώρισε όσο λίγοι στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, που υπηρέτησε με πάθος μέχρι και πριν από μια πενταετία. Ο χειρουργός γιατρός πρώτα απ’ όλα Σωτήρης Ζαμτράκης, αλλά μεταξύ πολλών άλλων και δήμαρχος της Γέρας, πρόεδρος της ΤΕΔΚ και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, εξέπνευσε το βράδυ της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης κι αφού είχε νωρίτερα μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος από σκαπτικό μηχάνημα στη διάρκεια αγροτικών εργασιών στο κτήμα του σπιτιού του.

Ο τραγικός θάνατος του Σωτήρη Ζαμτράκη σόκαρε εκτός από την οικογένειά του και όλους εκείνους τους πολλούς ανθρώπους που φρόντισε ως γιατρός ή συνεργάστηκε για χρόνια στο νοσοκομείο και μετέπειτα στην αυτοδιοίκηση. Η κηδεία του έγινε χθες στη γενέτειρά του, τον Παλαιόκηπο Γέρας, παρουσία πλήθους κόσμου από όλες τις γωνιές του νησιού που συνέρρευσαν για να τον τιμήσουν στο τελευταίο του ταξίδι. Άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους καλύτερους δημάρχους που είχε ποτέ η Λέσβος, αλλά και έναν γιατρό που έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο δύσκολο χώρο της υγείας.

Είναι δύσκολο να χωρέσει ο νους εκτός από την ίδια την απώλεια και τον τρόπο που ο Σωτήρης Ζαμτράκης έφυγε από τη ζωή. Συνταξιούχος τα τελευταία χρόνια, ασχολούνταν δυναμικά με τις αγροτικές εργασίες στο κτήμα του και παρακολουθούσε πια μακρόθεν τις εξελίξεις στην αυτοδιοίκηση που αγάπησε και υπηρέτησε επί σειρά ετών. Μέχρι και πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν το Λιμενικό Ταμείο πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Λέσβου, ήταν πρόεδρος αυτού και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο, εκείνη του προσφυγικού, που απαιτούσε γενναίες αποφάσεις.

 

Το τραγικό τέλος

Στα 72 του χρόνια όμως, η μοίρα τού έπαιξε άσχημο παιχνίδι και τη Λαμπροδευτέρα το μεσημέρι, οι τυπικές εργασίες που εκτελούσε στο κτήμα του μετατράπηκαν σε τραγωδία, αφού το σκαπτικό μηχάνημα που χειριζόταν ο ίδιος ξέφυγε από τον έλεγχό του, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά στο πόδι. Ο γιατρός έμεινε αβοήθητος για σημαντικό χρονικό διάστημα και, όταν έγινε αντιληπτός από έναν εργάτη, μεταφέρθηκε στο «Βοστάνειο». Η εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη άμεσα όμως (και κρίθηκε σκόπιμος ο ακρωτηριασμός του ποδιού του) ήταν δύσκολο να αλλάξει την άσχημη πορεία της υγείας του, με τον Σωτήρη Ζαμτράκη -εξαντλημένος πια- να αφήνει την τελευταία του πνοή του αργά το απόγευμα με δύο ανακοπές της καρδιάς του.

 

Η διαδρομή του

Ο Σωτήρης Ζαμτράκης γεννήθηκε στον Παλαιόκηπο της Λέσβου το 1945. Αποφοίτησε με άριστα το 1969 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Υπήρξε αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνέγραψε περί τις 100 επιστημονικές εργασίες, λαμβάνοντας και μέρος σε πολλά επιστημονικά, κυρίως ιατρικά, συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι μέλος πολλών ελληνικών και ξένων ιατρικών εταιρειών.

Μετά από 8ετή υπηρεσία στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά και το Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ Αθηνών, διετέλεσε επί έξι χρόνια διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ναυπλίου, στο οποίο άφησε άριστες εντυπώσεις, και από το 1989 διηύθυνε το Β΄ Χειρουργικό Τμήμα του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Το 2002, ταυτόχρονα με τα ιατρικά του καθήκοντα, τιμήθηκε από τους συνδημότες του και εκλέχτηκε δήμαρχος Γέρας, κάνοντας μάλιστα δύο τετραετίες.

Όπως τονίζουν συνοδοιπόροι του στο «Ε», σε όλη του τη διαδρομή υπήρξε ενεργοποιημένος πολίτης με συνεχή συμμετοχή σε πολλά ιατρικά, κυρίως, όργανα (επιστημονικές επιτροπές, ιατρικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία, συλλόγους εργαζομένων κ.λπ.). Στην ενασχόλησή του με τα κοινά ξεχώρισε και η εκλογή του στην Προεδρία της ΤΕΔΚ του Νομού Λέσβου, ενώ τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε και ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αλλά και πρώτος πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ. Ήταν παντρεμένος με τη Στέλλα Φαϊδά και ήταν πατέρας δύο αγοριών, ενός καθηγητού Μαθηματικών και ενός πολιτικού μηχανικού.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΖΑΜΤΡΑΚΗ

 

Στρατής Ραχάνης, πρώην αντιδήμαρχος Γέρας

«Μεθοδικός, εργατικός, σπουδαίος άνθρωπος»

Ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες και αντιδήμαρχος Γέρας την οκταετία που ο Σωτήρης Ζαμτράκης υπηρέτησε ως δήμαρχος, ο Στρατής Ραχάνης, μίλησε για τον άνθρωπο, το δήμαρχο αλλά και το γιατρό που αποχαιρέτησε χθες με θλίψη η Λέσβος.

«Ένας μεθοδικός άνθρωπος, εργατικός με οτιδήποτε καταπιάστηκε και δίκαιος. Η απώλειά του είναι αβάσταχτη και για μένα προσωπικά και για όλους όσοι τον γνώρισαν. Ως δήμαρχος ήταν για εμένα ο πιο πετυχημένος σίγουρα της Γέρας. Τα έργα του φαίνονται ως και σήμερα και η διαδρομή του δεν θα ξεχαστεί σίγουρα ποτέ. Δεν ήταν απλή περίπτωση ανθρώπου ο Σωτήρης, που ό,τι κι αν έκανε από μικρός που αρίστευσε στην Ιατρική Σχολή, το έκανε βγάζοντας τον καλύτερό του εαυτό. Και θα πρέπει να σας εξομολογηθώ και κάτι που δείχνει το τι ήταν πραγματικά ο Σωτήρης. Ως δήμαρχος λειτουργούσε ταυτόχρονα και με τις δύο ιδιότητές του, δεχόμενος απλό κόσμο στο γραφείο του στο Δήμο, που ερχόταν άρρωστος ή απελπισμένος για να τον συμβουλευτεί για την υγεία του…». 

 

Παναγιώτης Προβέντζας, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου

«Έμπνευση για όλους εμάς»

Για το γιατρό κυρίως Σωτήρη Ζαμτράκη μίλησε στο «Ε» όμως και ο σημερινός πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Προβέντζας, δηλώνοντας συγκλονισμένος από τον αναπάντεχο χαμό του συναδέλφου του, τονίζοντας πως το τέλος που του επεφύλασσε η μοίρα δεν του άξιζε και δεν του ταίριαζε.

«Αποχαιρετούμε έναν εξαίρετο συνάδελφο, έναν αγαπητό φίλο και συναγωνιστή για μια καλύτερη υγεία στο νομό. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι για το χαμό ενός ανθρώπου που έγραψε με μεγάλα γράμματα τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο χώρο της υγείας και που θα αποτελεί έμπνευση για όλους εμάς τους νεότερους γιατρούς».

 

Παύλος Βογιατζής, πρώην βουλευτής Λέσβου

«Ένας από τους σπουδαιότερους…»

Συγκλονισμένος από την είδηση του θανάτου του γιατρού και ο πρώην βουλευτής Λέσβου και νομάρχης αλλά και προκάτοχος του Σωτήρη Ζαμτράκη στο Δήμο Γέρας Παύλος Βογιατζής, χαρακτήρισε το φίλο του ως έναν από τους σπουδαιότερους ανθρώπους που πέρασαν από την αυτοδιοίκηση. «Εξαίρετος αυτοδιοικητικός, εξαίρετος γιατρός, μια προσωπικότητα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ και τη διαδρομή του δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ».

 

Ο Νίκος Σηφουνάκης για τον Σωτήρη Ζαμτράκη

Δήλωση για το χαμό του Σωτήρη Ζαμτράκη έκανε όμως και ο στενός φίλος του, ο πρώην βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης και πρόεδρος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος».

«Πενθούμε βαθιά για τον ξαφνικό και συνάμα τραγικό θάνατο του Σωτήρη Ζαμτράκη. Υπήρξε επίτιμο μέλος της πολιτιστικής μας εταιρείας “Αρχιπέλαγος” και του “Μουσείου Βρανά”, του οποίου ως δήμαρχος Γέρας από την πρώτη στιγμή των εργασιών δημιουργίας του υπήρξε αρωγός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης του. Θα τον θυμόμαστε όλοι εμείς πάντοτε για την αγάπη που έτρεφε για τον τόπο του, τον οποίο υπηρέτησε δημιουργικά αλλά και την έγνοια του για το Μουσείο μας, το οποίο θεωρούσε σημείο αναφοράς του πολιτισμού της Γέρας αλλά και της Λέσβου γενικότερα. Προσωπικά τον γνώρισα και συνεργάσθηκα μαζί του επί πολλά χρόνια από όποια θέση βρισκόμουν και θα υπάρχει πάντα στη μνήμη μου ο γιατρός - συμπαραστάτης, ο δημιουργικός δήμαρχος και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, ο άνθρωπος Σωτήρης Ζαμτράκης».

 

Ψηφίσματα και ανακοινώσεις της αυτοδιοίκησης

Ο Σωτήρης Ζαμτράκης διετέλεσε σημαντικό έργο ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και ήταν ένας άνθρωπος ακούραστος, άξιος και ανιδιοτελής γράφουν στα ψηφίσματά τους το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου και το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου.

«Προσέφερε τις υπηρεσίες του αδιάκοπα ως χειρούργος ιατρός, ως δήμαρχος Γέρας και ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου». Ως έναν δραστήριο αυτοδιοικητικό και με εξέχον ήθος «που διακρίθηκε για την ευγένειά του και την επαγγελματική του ευσυνειδησία» χαρακτήρισε τον εκλιπόντα και το Δίκτυο Κοινοτήτων της Λέσβου, ενώ με μοναδικό θέμα τον αδόκητο θάνατο του πρώην δημάρχου Γέρας Σωτήρη Ζαμτράκη συνεδρίασε εκτάκτως χθες και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος καθώς και στην κοινωνία της Γέρας Λέσβου, ιδιαίτερης πατρίδας του εκλιπόντος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey