Η Ομάδα Μυτιλήνης του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος «La Leche League Greece» δραστηριοποιείται

Στοχεύοντας στην έγκυρη πληροφόρηση από Mητέρες προς Mητέρες

24/05/2019 - 13:02 Ενημερώθηκε 27/05/2019 - 09:48

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος «La Leche League Greece» ιδρύθηκε από μητέρες, το 1979, και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται πάνω από 55 Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League στη χώρα μας.

Εδώ στη Μυτιλήνη, η Μαργαρίτα Βουλγαροπούλου-Συκά ξεκίνησε την εθελοντική της δράση πριν περίπου 30 χρόνια, δημιουργώντας την πρώτη Ομάδα εκτός Αθήνας.



Τα τελευταία χρόνια, συντονίζει την Ομάδα με τις Συμβούλους της La Leche League (LLL), Μάγια-Ελένη Κουφάκη και Κατερίνα Παυλή. Ενδεικτικά, μέσα στο 2019, έχουν συμμετάσχει πάνω από 50 έγκυες και μητέρες στις Συναντήσεις τους.

Τα μέλη του Σωματείου είναι τα τακτικά (Σύμβουλοι) και αρωγά. Αρωγά είναι μέλη που στηρίζουν το έργο του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος μέσω της ετήσιας συνδρομής τους.

Οι Σύμβουλοι του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος είναι, πρώτα απ’ όλα, μητέρες που έχουν θηλάσει ένα ή περισσότερα μωρά και έχουν εκπαιδευτεί για να βοηθούν εθελοντικά άλλες μητέρες να μάθουν την τέχνη του θηλασμού. Πιστεύουν ότι θηλάζοντας το μωρό σας είναι ο πιο φυσικός και εύκολος τρόπος για να βιώσετε την μητρότητα. Πως ο θηλασμός είναι το σπουδαιότερο εφόδιο για τη ζωή του μωρού.

Ως Σύμβουλοι της LLL συνηθίζουν να λένε ότι η κάθε μητέρα πρέπει να γίνει η ειδικός για το παιδί της. Μ’ αυτή την έννοια η βοήθεια που προσφέρουνε στην κάθε μητέρα είναι κατ’ αρχήν να την ακούσουν και έπειτα, αφού της δώσουν όλες τις σχετικές πληροφορίες ώστε να είναι ενημερωμένη, δεν μπαίνουν στο ρόλο του «ειδικού» που δίνει οδηγίες αλλά λειτουργώντας πια σε επίπεδο μητέρας προς μητέρα, την υποστηρίζουν ώστε να βρει η ίδια αυτό που της ταιριάζει, να βρει δηλαδή η ίδια το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει στη μητρότητα.
«Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που κάνουμε ως Σύμβουλοι είναι να βοηθάμε τη μητέρα να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να εμπιστευτεί το μητρικό της ένστικτο. Μ’ αυτόν τον τρόπο η μητέρα ενισχύεται να λύσει πολλά προβλήματα μόνη της, κοιτώντας το μωρό της και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του.» (The Womanly Art of Breastfeeding)

Τι είναι ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος;

Στη συνομιλία που είχαμε με την Μαργαρίτα Βουλγαροπούλου-Συκά για την ιστορία του Συνδέσμου και τις δράσεις του μας είπε: «Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος - La Leche League Greece είναι μία αυτοδύναμη εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, ανεξάρτητη από θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, που προσφέρει πληροφόρηση, ενθάρρυνση και υποστήριξη σε μητέρες που θέλουν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Εκπροσωπούμε στη χώρα μας τον Διεθνή Σύνδεσμο Θηλασμού, La Leche League International, που είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη οργάνωση θηλασμού στον κόσμο, με παραρτήματα σε περισσότερες από 70 χώρες» σημειώνει η Μαργαρίτα Βουλγαροπούλου-Συκά. Από το 1979 ο Σύνδεσμος συμβουλεύει τον ΟΗΕ σε θέματα θηλασμού και συνεχίζει να συνεργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και με άλλους διεθνείς φορείς. Ως Σωματείο, ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος - La Leche League Greece είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».



Τι πρεσβεύει;

Η La Leche League ιδρύθηκε για να δώσει πληροφορίες και ενθάρρυνση, κυρίως μέσα από την προσωπική βοήθεια, σε όλες τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν τα μωρά τους. Ενώ συμπληρώνει τη φροντίδα του γιατρού και άλλων επαγγελματιών υγείας, αναγνωρίζει τη μοναδική σημασία που έχει μια μητέρα που βοηθάει μια άλλη να αντιληφθεί τις ανάγκες του παιδιού της και να μάθει τον καλύτερο τρόπο για την εκπλήρωση αυτών των αναγκών.

Η LLL πιστεύει ότι ο θηλασμός, με τα πολλά σημαντικά σωματικά και ψυχολογικά πλεονεκτήματά του, είναι ό,τι καλύτερο για το μωρό και τη μητέρα και είναι ο ιδανικός τρόπος για να θέσει καλές βάσεις στη σχέση γονέα-παιδιού. Η στοργική βοήθεια και η υποστήριξη του πατέρα επιτρέπει στη μητέρα να επικεντρωθεί στη μητρότητα, έτσι ώστε από κοινού οι γονείς να αναπτύξουν στενές σχέσεις που ενισχύουν την οικογένεια και συνεπώς ολόκληρη τη δομή της κοινωνίας.

H LLL πιστεύει επιπλέον ότι η μητρότητα μέσω του θηλασμού βαθαίνει την κατανόηση και την αποδοχή των ευθυνών και των ωφελειών του ιδιαίτερου ρόλου της μητέρας στην οικογένεια. Όπως μια γυναίκα ωριμάζει μέσω της μητρότητας, έτσι ωριμάζει και ως ανθρώπινο ον και κάθε άλλος ρόλος που μπορεί να έρθει στη διάρκεια της ζωής της εμπλουτίζεται με τις ιδέες που έχει αποκτήσει από τις εμπειρίες της ως μητέρα.

Ποιες είναι δράσεις;


Οι Σύμβουλοι συντονίζουν δωρεάν Μηνιαίες Συναντήσεις στις οποίες συζητούν με μητέρες για οποιοδήποτε θέμα τις απασχολεί σχετικά με τον θηλασμό. Επίσης δέχονται τηλεφωνήματα από μητέρες και τις επισκέπτονται, όταν αυτό είναι αναγκαίο και δυνατό.
Οι Μηνιαίες Συναντήσεις του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος - La Leche League Greece, που είναι δωρεάν συναντήσεις, ανοιχτές για όλες τις μητέρες, είτε είναι μέλη του Συνδέσμου είτε όχι, όπου οι μητέρες ανταλλάζουν εμπειρίες και απόψεις με άλλες μητέρες που θηλάζουν, συζητάνε ανοιχτά και παράλληλα παίρνουν έγκυρες πληροφορίες από τις Συμβούλους που συντονίζουν τη Συνάντηση.

Αυτή είναι μία από τις δύο όψεις της «υποστήριξης μητέρας προς μητέρα»: Η κάθε μητέρα προσφέρει τόσο με την εμπειρία της όσο και με το παράδειγμά της υποστήριξη και βοήθεια στην άλλη μητέρα - ό,τι δηλαδή θα γινόταν αυθόρμητα σε μια κοινωνία όπου ο θηλασμός θα ήταν το σύνηθες.
Ο Σύνδεσμος Θηλασμού έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο «Μητρικός Θηλασμός» και επίσης εκδίδει ηλεκτρονικά το περιοδικό «Γαλουχώ» (lllgreece.org και www.galoucho-lllgr.org).

Ετοιμάζετε κάτι στο μέλλον;

«Το μέλλον είναι για μας μια συνεχής ροή παροχής εθελοντικής προσφοράς προς μητέρες και μέλλουσες μητέρες, με έγκυρη πληροφόρηση και υποστήριξη στο σημαντικό θέμα του θηλασμού» λέει η Μαργαρίτα Βουλγαροπούλου-Συκά.

Οι δύο προσεχείς Συναντήσεις τους είναι: στις 2 Ιουνίου - Συνάντηση Εμπλουτισμού με θέμα «Πρώτες Βοήθειες σε Βρέφη και Παιδιά» από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Λέσβου και στις 4 Ιουνίου 2019 - Μηνιαία Συνάντηση με θέμα «Καλοκαιρινές Διακοπές και Θηλασμός».
Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνώντας στο 6973 230 653 (Κατερίνα Παυλή).

Τι θα ευχόσασταν/συνιστούσατε στις νέες μητέρες;

«Ευχόμαστε όλες οι μητέρες που θέλουν να θηλάσουν να επιμείνουν στον θηλασμό - είναι η άμεση συνέχεια μιας εγκυμοσύνης και δικαίωμα των βρεφών τους. Συνιστούμε οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες να ενημερώνονται για τον θηλασμό, να ψάχνουν για έγκυρη πληροφόρηση και να παρακολουθούν τις Συναντήσεις του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος» είπε κλείνοντας η ίδια.

Για περισσότερη ενημέρωση μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της La Leche League Greece www.lllgreece.org όπου θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον μητρικό θηλασμό και για τα προγράμματα Συναντήσεων, καθώς και το κανάλι τους στο Youtube (La Leche League Greece). Τέλος θα τις βρείτε στο Facebook (Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος/La Leche league Greece), στο Instagram (lllgreece) και στο Pinterest (lalecheleaguegr). Ενώ για την ανάγνωση των άρθρων του ηλεκτρονικού περιοδικού «Γαλουχώ» μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του: http://www.galoucho-lllgr.org/

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey