Ψήφισμα από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής

Στην αγκαλιά των αγγέλων ο Νίκος Παπαδημητρίου

19/10/2020 - 14:13 Ενημερώθηκε 19/10/2020 - 14:46

«Έφυγε» ο Νίκος Παπαδημητρίου, ιδρυτής και Προέδρος του «Ιδρύματος Ν.Γ. Παπαδημητρίου και Δημιουργός του «Ψηφιακού Μουσείου Γεώργιος Ιακωβίδης» στα Χύδηρα της Λέσβου. Χαρακτηρίστηκε -απ’ όσους τον γνώρισαν- ευπατρίδης, ένας Λέσβιος που ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του και βοήθησε νέους ανθρώπους του τόπου του να σπουδάσουν.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Μορφωτικού & Πολιτιστικού Ιδρύματος Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου », μετά την θλιβερή είδηση του θανάτου του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ιδρυτή και Προέδρου του «Ιδρύματος Ν.Γ. Παπαδημητρίου και Δημιουργού του «Ψηφιακού Μουσείου Γεώργιος Ιακωβίδης» στα Χύδηρα της Λέσβου, συνήλθε και ψηφισε να εκδοθεί ψήφισμα, στο οποίο εκφράζονται συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, εκ μέρους του Ιδρύματος.

Μάλιστα η οικογένεια του εκλιπόντος επιθυμεί, αντί στεφάνου, να κατατεθεί προσφορά στο Ίδρυμα Ν. Γ. Παπαδημητρίου για τον Σύλλογο Υποτρόφων. (Λογαριασμός 141/296117-20 και GR2601101410000014129611720)

 

Το Ψήφισμα

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του, για την απώλεια του σημαντικού φιλόπατρη και γενναιόδωρου δωρητή στη γενέτειρά του και σε όλη τη Λέσβο και ταυτόχρονα, εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και στο Δ.Σ. του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Κατ’ επέκταση και σε όλους κατοίκους και τους καταγόμενους από το χωριό των Χυδήρων.

Η προσφορά ενός συμβολικού ποσού, αντί στεφάνου, για τις ανάγκες του Ιδρύματος, είναι η ελάχιστη προσφορά της ΟΛΣΑ.

Ελπίζουμε το έργο του, να συνεχιστεί το ίδιο δυναμικά, έχοντας ως οδηγό, τις παρακαταθήκες που άφησε ο εμπνευστής και πρωταγωνιστής του για σχεδόν 30 χρόνια, με τον οποίο η Ομοσπονδία, είναι σχεδόν αδιάλειπτα, συνεχή και σταθερή συνεργασία.

Ένας θεσμός Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς

Το Ίδρυμα ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, κοινωφελές Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1991 από τον επιχειρηματία κ. Νίκο Παπαδημητρίου και δραστηριοποιείται στους τομείς: Επιστημονική Γνώση, Περιβάλλον και Πολιτισμός.

Συναφείς με το έργο και τις προοπτικές του Ιδρύματος είναι δύο Σύλλογοι που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πρωτοβουλιών του:

Σύλλογος Υποτρόφων του Ιδρύματος: ιδρύθηκε το 2001 με πρωτοβουλία των ίδιων των Υποτρόφων και σκοπό την ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του και την ανάληψη πρωτοβουλιών παράλληλων ή συμπληρωματικών εκείνων του Ιδρύματος. Πρόσφατη δραστηριότητα του Συλλόγου είναι η πρωτοβουλία “Σώστε το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης”, η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας – και όχι μόνο – για την ανάγκη διάσωσης, ανάπτυξης και αξιοποίησης ενός σπάνιου μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος: ιδρύθηκε το 2006, με στόχο την υποστήριξη και προώθηση του έργου του Ιδρύματος και των Υποτρόφων του.

Το ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ διοικείται από πενταμελές Δ.Σ.

Το πρώτο ψηφιακό μουσείο τέχνης στην Ελλάδα στα Χύδηρα

Στο ορεινό αυτό και άγνωστο για τους περισσότερους Έλληνες μέχρι τώρα χωριό, γενέτειρα του µεγάλου ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη, ένα νεόδµητο οίκηµα 200 τ.µ., χτισµένο µε την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και διαµορφώθηκε – πάνω σε σύγχρονες µουσειολογικές µελέτες – σ’ ένα υπερσύγχρονο Μουσείο Τέχνης που αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας προβάλλει τώρα µε άµεσο και ζωντανό τρόπο την προσωπικότητα και το έργο του αναγνωρισµένου σε διεθνές επίπεδο Έλληνα Ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη (1853-1932).

Πολύχρονο όραµα του δηµιουργού του Νίκου Παπαδηµητρίου, το νέο Μουσείο είναι εξ’ ολοκλήρου πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Ιδρύµατος «Νικόλαος Γ. Παπαδηµητρίου», που εδώ και 29 χρόνια αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα στη Λέσβο, και αποτελεί προσφορά του Νίκου Παπαδηµητρίου στον τόπο καταγωγής του.

Το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», στα Χύδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου, εγκαινιάσθηκε στις 29 Αυγούστου 2008 και είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης. Τα έργα που παρουσιάζονται στο μουσείο είναι όλα ψηφιακές αναπαραγωγές. Μέσα από θεματικές ενότητες και με τη χρήση διάφορων τεχνασμάτων, όπως ο μεγεθυντικός φακός, η απομόνωση στοιχείων του πίνακα κατά την ανάλυσή του, η σύγκριση με άλλα έργα είτε του ίδιου του Ιακωβίδη είτε των δασκάλων του, καθώς και με τον συνδυασμό αφήγησης και γραφικών το Ψηφιακό Μουσείο «ζωντανεύει» τα έργα κάνοντάς τα πιο οικεία στον επισκέπτη.

Στόχος του είναι να λειτουργεί ως τόπος συνάντησης της Τεχνολογίας με την Τέχνη προσφέροντας στον επισκέπτη κάθε ηλικίας μιαν εικαστική εμπειρία με σκοπό την απόλαυση και τη γνώση.

Περιήγηση στο μουσείο

Στο ισόγειο παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ζωγράφου Ιακωβίδη (1853-1932) μέσα από τους κυριότερους σταθμούς της ζωής του, με ψηφιακές εφαρμογές που αξιοποιούν αρχειακό υλικό από οικογενειακές στιγμές, τα επαγγελματικά επιτεύγματα και τον κοινωνικό του περίγυρο. Στον ίδιο χώρο, το cd-rom "Γεώργιος Ιακωβίδης: η ζωή και το έργο του" προσφέρει στον επισκέπτη έναν εναλλακτικό τρόπο πλοήγησης στη ζωή και το έργο του διακεκριμένου καλλιτέχνη.

 

Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»

Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην πολύπλευρη εργογραφία του Γεωργίου Ιακωβίδη. Από τα πρώτα χρόνια της μαθητείας του κοντά στον δάσκαλό του Νικηφόρο Λύτρα και τα έργα της ωριμότητάς του στο Μόναχο μέχρι τα πορτρέτα των εγγονών του που φιλοτέχνησε στο τέλος της ζωής του- μυθολογικά θέματα, σκηνές από την παιδική ηλικία, τοπία, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, ανθογραφίες, αναλύονται και ζωντανεύουν μέσα από μία ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης, όπως οθόνες TFT, οθόνες αφής, δίγλωσσα πάνελ, φωτιζόμενες διαφάνειες (duratrance) ολογραφικές παραστάσεις (holoscreen). Διάφορα τεχνάσματα όπως ο μεγεθυντικός φακός, η απομόνωση λεπτομερειών του πίνακα, η επισήμανση σημαντικών στοιχείων με ενδιαφέροντα γραφικά, η σύγκριση τους με άλλα έργα του ίδιου του Ιακωβίδη, του δασκάλου του Νικηφόρου Λύτρα και σπουδαίων γερμανών ζωγράφων, είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το Ψηφιακό Μουσείο προάγει την «εκπαιδευτική» διάσταση της Τέχνης.

Στο υπόγειο προβάλλεται βίντεο σχετικό με την καλλιτεχνική πορεία του Ιακωβίδη, ενώ στον ίδιο χώρο διεξάγονται και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στο Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και ξεναγήσεις για ενήλικες. Ειδικά για τα παιδιά δημιουργήθηκε το cd-rom «Στο ατελιέ του Γεώργιου Ιακωβίδη» όπου παρουσιάζονται τα έργα του ζωγράφου με επεξηγηματική αφήγηση και παιχνίδια. Στόχος των προγραμμάτων είναι η βαθύτερη γνωριμία του επισκέπτη με την πολύπλευρη εργογραφία του καλλιτέχνη αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των παιδιών.

Στον χώρο του Μουσείου λειτουργεί επίσης πωλητήριο με cd, βιβλία, αφίσες, κάρτες και αντικείμενα, σχετικά με το έργο του Γεωργίου Ιακωβίδη.

Τα Χύδηρα

Το χωριό Χύδηρα βρίσκεται στη βορειοδυτική Λέσβο, 75 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Είναι μια μικρή κοινότητα παραδοσιακά κτηνοτροφική και γεωργική. Κτισμένη στην πλαγιά του όρους Κοιράνια, περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά. Ερείπια παλαιολιθικής ακρόπολης που έχουν βρεθεί στην περιοχή μαρτυρούν ότι τα Χύδηρα υπήρξαν το κέντρο ενός προϊστορικού οικισμού.

 

Αστυρακάκη : «Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος τίμησε αυτόν  τον τόπο»

Ο  επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ», Κώστας Αστυρακάκης, μετά τον θάνατο του Νίκου Παπαδημητρίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αγαπημένος για όσους τον γνώρισαν. Ένας φλογερός ευπατρίδης και  διανοούμενος Λέσβιος. Ένας δοτικός άνθρωπος που μας συγκινούσε με το αδιάλειπτο ενδιαφέρον  του για τον τόπο του και τους ανθρώπους του. Για τα νέα παιδιά που βοηθούσε να σπουδάσουν, τους υποτρόφους του που τους κρατούσε ενωμένους και τους μεταλαμπάδευε αρχές και αξίες που είχαν να κάνουν με την αγάπη στον συνάνθρωπο, με την αγάπη στον τόπο του, στον πολιτισμό και στην ιστορία του. Το ίδρυμά του και το Μουσείο Ιακωβίδη αποτελούν απτά δείγματα της δημιουργικότητάς του και της προσφοράς του.

Τα όνειρά του ήταν πολλά και μας μιλούσε γι’ αυτά με πάθος. Μου μιλούσε και μας μιλούσε ώρες ολόκληρες για το αρχαίο θέατρο  Μυτιλήνης και πως αυτό μπορεί να αναστηλωθεί και να αξιοποιηθεί.  Για τους σπουδαίους ανθρώπους που γέννησε αυτός ο τόπος από την αρχαιότητα ως σήμερα καθώς και για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του νησιού και τους τρόπους που μπορούμε να τα αναδείξουμε.

Ο κ. Νίκος, αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος τίμησε αυτόν  τον τόπο και αυτός ο τόπος θα πρέπει να τον τιμά και να τον θυμάται.

Καλό ταξίδι αγαπημένε μας κ. Νίκο.»

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey