Από τα μέλη του Διεθνούς Πολιτιστικού Συλλόγου «ΝΑΝΤΕΖΝΤΑ»

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη μεγάλη νίκη ενάντια στον Φασισμό

14/05/2019 - 11:58 Ενημερώθηκε 14/05/2019 - 12:30

Στις 30 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με την συνεργασία της Δημοτικής Αρχής της Λέσβου και του Οργανισμού Ρωσικής Παραγωγής Ταινιών, προβλήθηκε η βραβευμένη κινηματογραφική ταινία “SOBIBOR” με ελληνικούς υπότιτλους. «Δεν θα μιλήσουμε για το ίδιο το έργο, που οι πολλοί το είδαν, θα πούμε μόνο ότι οι περισσότεροι θεατές βγήκαν από το θέατρο εντυπωσιασμένοι και με δάκρυα στα μάτια» σημειώνουν. 

Στις 9 Μαΐου, για τέταρτη φορά, περιφέρανε στους δρόμους της πόλης τα πορτραίτα των προγόνων τους, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία στους δύσκολους χρόνους της φασιστικής θύελλας. Αν και ο καιρός δεν ήταν καλός και οι περισσότεροι δούλευαν ή είχαν φύγει για τις αργίες του Πάσχα η εκδήλωση έγινε με μεγάλη επιτυχία.
Ξεκίνησαν από την Μητρόπολη τραγουδώντας τραγούδια του πολέμου διαμέσου της κατάμεστης αγοράς μπήκαν στην προκυμαία και συνέχισαν την πορεία καταλήγοντας στο Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων στη Γερμανική Κατοχή, στα Τζαμάκια.
Εκεί καταθέσανε στεφάνι, κάνανε ενός λεπτού σιγή και μίλησαν με λόγια από την ψυχή τους μερικοί από τους παρευρισκόμενους.



Την επόμενη ημέρα, στις 10 Μαίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εορτάστηκε η 74η Επέτειος της μεγάλης νίκης. Η εκδήλωση είχε ξεχωριστή επιτυχία. Στην είσοδο της αίθουσας οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν μια έκθεση με τις πιο γνωστές παγκοσμίως φωτογραφίες, από τα πολεμικά μέτωπα εκείνης της εποχής όχι μόνο τις μάχες αλλά και τα μετόπισθεν, τη συμμετοχή δηλαδή των γυναικών μέχρι και των παιδιών στην παραγωγή των όπλων. Φωτογραφίες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και βέβαια στιγμιότυπα από τη χαρμόσυνη νίκη.



Η βραδιά άρχισε με αφήγηση τι σημαίνει για μας αυτή η μέρα. Ο Ταράς Ζουμπρίτσκι και η Αρίνα Μοράρου εκ περιτροπής παρουσίασαν στα ρωσικά και στα ελληνικά μεταφράζοντας ότι έλεγαν ή έβλεπαν στην οθόνη. Οι μικροί μαθητές του Συλλόγου με προετοιμασία της δασκάλας τους Λαρίσας Γκούνκο εκτέλεσαν τη σύνθεση «Ντέτι βόγινι – Τα παιδιά του Πολέμου», οι οποίοι έκλεψαν τις εντυπώσεις και την καρδιά όλων και καταχειροκροτήθηκαν.

Τα κοστούμια των παιδιών για το κομμάτι «Ρόσινκα» έραψε η ίδια Λαρίσα Γκούνκο. Ιδιαίτερα φαντασμαγορικά ήταν και τα κοστούμια του χορού «Σουνταρούσκα» που τα παιδιά ετοίμασαν ειδικά για αυτή τη βραδιά. Συγκινητική ήταν η απόδοση του Ταράς Ζουμπρίτσκι στην απαγγελία του «Εγώ δεν ήμουν εκεί» του Λεωνίδα Αγκούτινα που αποστομώνει όλες τις αμφιβολίες για τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο καθώς και τα υπόλοιπα τραγούδια. Η έφηβη Μαρίνα Μοράρου με πολύ ευαισθησία απέδωσε στίχους και εισέπραξε θερμά χειροκροτήματα. Κατά τη διάρκεια που παιζόταν το video clip «Γερανοί» σε εκτέλεση της Χάρις Αλεξίου στα ελληνικά, ενώ τα παιδιά μοίρασαν στους παραβρισκόμενους χάρτινους πελαργούς που είχαν φτιάξει μόνα τους.



Οι δύο Βικτώριες Μιρονένκο και Καραμάνου είχαν διπλή επιτυχία με τους δύο χορούς (Κατιούσα και Γιάμπλακα).

Στο τέλος της βραδιάς η Αντιδήμαρχος κα Αναστασία Αντωνέλλη συνεχάρη το Σύλλογο, τον ευχαρίστησε και ευχήθηκε και σε άλλες επιτυχίες.



Όλοι μαζί γεύτηκαν τα ρώσικα νόστιμα πιροσκί και τα τατάρικα «μπελιάσα» φτιαγμένα με αγάπη από τις κυρίες του συλλόγου Μαρία Ιζότοβα και Βαλεντίνα Κισλιάκ.

«Η επιτυχία της βραδιάς οφείλεται στη συνεργασία των μελών μας και των φίλων του συλλόγου μας, στις μανάδες των παιδιών που παρακολουθούν τα μαθήματα και τις δραστηριότητες του σχολείου μας. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην Πρόεδρο του Συλλόγου μας αλλά και σεναριογράφο και υπεύθυνη των ηχητικών κα Άννα Καραφύλλη όπου κάτω από τη δική της καθοδήγηση πραγματοποιήθηκε αυτή η ξεχωριστή γιορτή».

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey