Η συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας αλλά και για την ανασυγκρότηση της περιοχής

To υποθαλάσσιο ρήγμα νότια της Λέσβου δημοσιευμένο στο έγκριτο περιοδικό Geomorphology τo 2012 στα πλαίσια διδιακτορικής διατριβής που εκπονήθηκε σε συνεργασία των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Γένοβας To υποθαλάσσιο ρήγμα νότια της Λέσβου δημοσιευμένο στο έγκριτο περιοδικό Geomorphology τo 2012 στα πλαίσια διδιακτορικής διατριβής που εκπονήθηκε σε συνεργασία των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Γένοβας

Οι ερευνητικές δράσεις του Πανεπιστήμιο Αιγαίου

13/07/2017 - 18:00

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ (Μ=6.3R) που έπληξε την νότια Λέσβο την 12η Ιουνίου 2016 και ώρα Ελλάδας 15:28.

Η Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ασχολείται με θέματα  αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου, από την Τρίτη 13 Ιουνίου μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί επιστημονικές παρατηρήσεις καθημερινά στην πλειόσειστη περιοχή Πλωμαρίου - Βρίσας - Πολιχνίτου προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της περιοχής. 

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΗΣ 12ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 (Μ=6.3)

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές ερευνητικές δράσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Παράλληλα βρίσκεται σε στενή συνεργασία και με άλλους ερευνητικούς φορείς για την εγκατάσταση και λειτουργία οργάνων που συμβάλουν για την συνεχή παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή όπως το Εργαστηριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Μονάδα "Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών" (ΙΤΣΑΚ/ΟΑΣΠ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Eρευνητές του Τμήματος Γεωγραφίας πραγματοποιούν συνεχείς παρατηρήσεις στην πλειόσειστη περιοχή Πλωμαρίου - Βρίσας - Πολιχνίτου σχετικά με την καταγραφή και  των επιφανειακών εκδηλώσεων που προκάλεσε η σεισμική ακολουθία της 12ης Ιουνίου 2017. Ιδιαίτερα μελετάται η μεγάλη ρηξιγενής ζώνη Πλωμαρίου - Βρίσας - Πολιχνίτου που εμφανίζει παρόμοια γεωμετρικά χαρακτηριστικά με το υποθαλάσσιο σεισμικό ρήγμα που ενεργοποιήθηκε κατά το σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέλαβε επίσης την τρισδιάστατη χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης των βλαβών των κτηρίων του οικισμού Βρίσας Λέσβου από τον σεισμό της 12-6-2017 με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η εφαρμογή μεθόδων χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής μέσω εναέριας και επίγειας φωτογραμμετρίας, χρήση UAV – Drones, Laser Scanner και φωτογραφικών μηχανών, παρέχει πλήρως αξιόπιστα χωρικά δεδομένα, υψηλής διακριτικής ικανότητας (μικρότερης από 1 εκ.) σε τρεις διαστάσεις. Τα δεδομένα αυτά μέσω κατάλληλων λογισμικών αποδίδουν τρισδιάστατα μοντέλα σε επίπεδο κτηρίου, ικανά να δώσουν μετρητικές πληροφορίες στους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν την σεισμική συμπεριφορά του κτηριακού αποθέματος και την εκτίμηση των βλαβών.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΙΓΑΙΟΥ

Στα πλαίσια της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων στο τομέα της αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου, Ερευνητική Ομάδα του Εργαστήριου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης υπό τον Καθηγητή Κώστα Παπαζάχο πραγματοποίησε μία προκαταρκτική σειρά από μετρήσεις πεδίου μέσα στο οικιστικό σύμπλεγμα της Βρίσας, σε ένα κάναβο θέσεων που καλύπτει όλη την περιοχή της Βρίσας, με μία μέση ισαπόσταση περίπου 100μέτρων.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση δικτύου επτά (7) σεισμομέτρων ευρέος φάσματος και αφορούσαν την καταγραφές που σχετίζονται εμ τις ιδιότητες των γεωλογικών σχηματισμών στη Βρίσα, αλλά και τη συλλογή αρκετών σεισμικών καταγραφών της ακολουθίας της Λέσβου (μετασεισμοί), η οποία ήταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια των μετρήσεων. Οι καταγραφές αυτές θα επιτρέψουν την ενδελεχή μελέτη της πειραματικής απόκρισης των εδαφικών σχηματισμών, δηλαδή των πραγματικών εδαφικών ενισχύσεων της ισχυρής σεισμικής κίνησης στην περιοχή της Βρίσας.

Παράλληλα, το Εργαστήριο Γεωφυσικής ΑΠΘ εγκατέστησε νέο σεισμολογικό σταθμό σε χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Λέσβου στη Μυτιλήνη. Ο σταθμός (με κωδικό LESV), έχει ήδη καταχωρηθεί στο Διεθνές Σεισμολογικό Κέντρο και διαθέτει δεδομένα σε ολόκληρη την Ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ο σταθμός αυτός συμβάλει στην καλύτερη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας πέρα από τους άλλους ήδη υφιστάμενους σταθμούς όπως ο σταθμός που είναι εγκατεστημένος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους στο Σίγρι (SIGR).

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει συμβάλει τα τελευταία χρόνια σημαντικά στην διερεύνηση του σεισμικού κινδύνου στη Λέσβο μέσω της υλοποίησης ερευνητικών δράσεων, όπως προκύπτει από επιστημονικές δημοσιεύσεις, διδακτορικές διατριβές και ερευνητικά έργα που έχουν εκπονηθεί με αντικείμενο την αντιμετώπιση του  σεισμικού κινδύνου.

 

Στα πλαίσια του ερευνητικού έργου «Αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων των γεωεπιστημών στη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου, με έμφαση στο δομημένο περιβάλλον των νησιών του Βορείου Αιγαίου Πελάγους», εκπονήθηκαν χάρτες σεισμικότητας και ενεργών ρηγμάτων των νησιών του Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2007-13. Οι χάρτες ενεργών ρηγμάτων και σεισμικότητας και το σύνολο της πληροφορίας έχει δημοσιευθεί και είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο. Δημιουργήθηκε επίσης Γεωγραφική Βάση Δεδομένων, στην οποία έχουν καταχωρηθεί τα αποτελέσματα των ερευνών.

 

Ενα ακόμη σημαντικό γεγονός ήταν η εγκατάσταση και λειτουργία του Σεισμολογικού Σταθμού Σιγρίου, ο οποίος λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και μέσω του οποίου γινεται συνεχής παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας της 12ης Ιουνίου 2017.  Ο Σεισμολογικός Σταθμός Σιγρίου είναι συνδεδεμένος με το εθνικό σεισμολογικό δίκτυο της χώρας μέσω του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει εγκατασταθεί επίσης τα τελευταία χρόνια επιταχυνσιογράφος από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών ΙΤΣΑΚ/ΟΑΣΠ που παρέχει πολύτιμα στοιχεία για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας και την κατανόηση των αιτίων που οδήγησαν στις πρόσφατες καταστροφές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey