Πάμε την αλφαβήτα από την αρχή

Να υπερασπιστούμε ξανά την είδηση

08/12/2017 - 14:16

Αν σκεφτούμε πώς μόνο στη Λέσβο έχει συμπυκνωθεί ο ιστορικός χρόνος, ίσως κατανοήσουμε γιατί, ειδικά στον κλάδο μας, αυτόν της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, πρέπει να υπερασπιστούμε εκ νέου την είδηση, με τη δική της αλφαβήτα, το ρεπορτάζ. Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίζουμε τις παγίδες στις οποίες πέφτουν καθημερινά συμπολίτες μας πιστεύοντας αναξιόπιστες αυτοαποκαλούμενες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, με αδιαφορία. Το τι ζημιά όμως μπορεί να κάνει και έχει κάνει η παραπληροφόρηση στον τόπο μας, τη γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.

Με τα οικονομικά προβλήματα που είναι σε όλους γνωστά, η τοπική δημοσιογραφία με όπλο το ρεπορτάζ και φορείς της τους επαγγελματίες συντάκτες, αν και έχουμε απομείνει λίγοι/ες σε όλο το νησί, προσπαθούν και κρατούν ψηλά την ποιότητα της ενημέρωσης. Κι όπως έχουμε πει κι εδώ, κι όπως και η συντονίστρια της ΕΡΑ Αιγαίου, Αναστασία Σπυριδάκη τόνισε πρόσφατα σε ημερίδα του Europe Direct: Είναι και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που έμειναν πιστοί στο ρεπορτάζ για να κρατηθεί η κοινωνική συνοχή τα τελευταία χρόνια με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βίωσε η Λέσβος.

Στους δύσκολους καιρούς, λοιπόν, που βιώνουμε και από την πλευρά μας, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι ούτε στην κλοπή της δουλειάς μας, αλλά κυριότερα στην αναμετάδοση μη διασταυρούμενων πληροφοριών που στοχεύουν  στον εντυπωσιασμό και στην προσέλκυση διαφημίσεων σε βάρος της αλήθειας και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

 

Χωρίς ρεπορτάζ

Επανερχόμαστε, έτσι, στο θέμα που απασχόλησε τη μυτιληνιά κοινότητα του facebook για να επαναφέρουμε και την «αλφαβήτα». Επιβεβαιώνεται από την ίδια την ιστοσελίδα που αναπαρήγαγε ανάρτηση-καταγγελία στο facebook ότι μετανάστες «κατέστρεψαν αυτοκίνητο μέσα στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης», πως το έκανε άκριτα. Χωρίς να μπει στον κόπο να διασταυρώσει το αληθές του ισχυρισμού του καταγγέλλοντα στο διαδίκτυο, με τις αρμόδιες Αρχές. Αποδεικνύοντας στο απόλυτο και τους προβληματισμούς που αναδείκνυε το «Ε» απέναντι στη μάστιγα των ημερών μας για τον χώρο μας αλλά και για την κοινωνία, που δεν είναι άλλη από τα fake news.

Ο κύριος που ανήρτησε φωτογραφίες στο facebook καταγγέλλοντας ότι του έσπασαν το αυτοκίνητο «λαθρομετανάστες», με ανοιχτή επιστολή του (σ.σ. που δεν ήρθε ποτέ στην εφημερίδα μας) προς το «Ε», αλλά που δημοσιεύτηκε στην επίμαχη ιστοσελίδα, ισχυρίζεται πως έσπευσε μόλις προχθές (πέντε ημέρες δηλαδή μετά την τέλεση της καταστροφής του αυτοκινήτου του) να υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων! Παραδέχτηκε επίσης ότι το δημοσίευμα του «Ε» ήταν αυτό που τον παρακίνησε να υποβάλει μήνυση. Μας έβγαλε έτσι από τη θέση να επιχειρηματολογήσουμε για το ότι η «σύλληψη» που επικαλούνταν ότι έγινε, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ από την Αστυνομία, όπως η τελευταία μας επιβεβαίωσε και αναφέραμε στο ρεπορτάζ μας.

Η μήνυση δε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έγινε παρουσία του διαχειριστή της ιστοσελίδας (ως μάρτυρα!!!) που αναπαρήγαγε τη δημοσίευσή του, ομολογώντας ωστόσο ότι τον γνώρισε προχθές (άρα δεν υπήρξε κανένα στοιχειώδες ρεπορτάζ εκ μέρους της ιστοσελίδας που υιοθέτησε άκριτα το περιστατικό όπως καταγγέλθηκε στο facebook και πολύ περισσότερο δεν έχει καμία αξιοπιστία η… μαρτυρία του), δηλαδή την ημέρα που θα πήγαινε να υποβάλλει τη μήνυση! Αλλάζοντας μάλιστα και το «αφήγημα» της καταγγελίας του, που αναπαρήγαγαν δεκάδες χρήστες (550 και πλέον) και η ιστοσελίδα, υποστηρίζοντας πως τελικά ουδέποτε συνελήφθη κανείς, όπως εξάλλου, επαναλαμβάνουμε, ενημέρωσε αρμοδίως και η Αστυνομία και κατέγραψε στο ρεπορτάζ του το «Ε».

Το συμπέρασμα λοιπόν που εξάγεται από την όλη ιστορία, είναι ότι το αληθές ή μη της καταγγελίας του χρήστη του διαδικτύου και ειδικότερα στο αν του έσπασαν το αυτοκίνητο πράγματι 15 μετανάστες, εναποτίθεται τελικά στον ίδιο και μόνο (και είναι από ένα σημείο και μετά δικό του θέμα, σε όποιο αφήγημα και να καταλήξει) να το αποδείξει. Σε ό,τι μας αφορά, επιβεβαιώνεται από τους ίδιους τους διακινητές της εν λόγω «είδησης», πως αυτή αποτελεί μία καραμπινάτη περίπτωση εξ αυτών που εντάσσονται στα περίφημα fake news. Λίγο αλήθεια, λίγο ψέμα, λίγο «ΣΟΚ» και όλα για τις εντυπώσεις προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για να καταλήξουμε, απαντώντας και στις υποδείξεις του διαχειριστή της ιστοσελίδας (σ.σ. και του πασιφανούς υποβολέα του) που εξέφρασε την άποψη ότι οι συντάκτες του «Ε» δεν κάνουν «δημοσιογραφία», ότι ακριβώς αυτό του αποδείξαμε. Το τι στοιχειωδώς είναι η δημοσιογραφία και κατ’ επέκταση πως δεν είναι δημοσιογραφία αυτό που ασκεί. Γιατί είναι επικίνδυνο να υιοθετούνται ως ειδήσεις -ειδικά στη Λέσβο του σήμερα- οποιεσδήποτε ηλεκτρονικές καταγγελίες χωρίς την παραμικρή διασταύρωση. 

«Ε»

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey