Αυξημένη κατανάλωση και προβληματικές υποδομές

Με το «στανιό» νερό εν μέσω καύσωνα η Λέσβος

03/08/2021 - 14:03 Ενημερώθηκε 04/08/2021 - 14:15

Με υδροφόρες μεταφέρεται νερό σε χωριά του νησιού που διψάνε. Οι προβληματικές σύμφωνα με έγκυρες πηγές υποδομές και η αυξημένη κατανάλωση νερού είναι η αιτία που χωριά ολόκληρα μένουν κατακαλόκαιρο «ξερά», με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για την υφιστάμενη κατάσταση και να ανησυχούν τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σε πολλά χωριά το νερό από την πηγή δεν φτάνει καθώς οι οικισμοί που προηγούνται έχουν καταναλώσει το νερό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι εκείνο των Νέων Κυδωνιών που από το Σάββατο δεν έχει νερό, ενώ προβλήματα παρουσιάζει το δίκτυο, όπως λένε οι κάτοικοι, ένα μήνα τώρα. Για να φτάσει το νερό στις Νέες Κυδωνιές από την πηγή θα περάσει από Παναγιούδα, Αφάλωνα, Πύργους Θερμής, Θερμή, Πεταλίδι, Μιστεγνά, Σκάλα Μιστεγνών Ξαμπέλια και καταλήγει Νέες Κυδωνίες και Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Μέχρι να φτάσει το νερό στον τελικό προορισμό έχει εξαντληθεί από την κατανάλωση στους οικισμούς που προηγούνται.

«Υπήρχε μια βλάβη στις Νέες Κυδωνίες η οποία εντοπίστηκε σήμερα και δρομολογήθηκε το φτιάξιμό της. Στέλνουμε βυτίο από το πρωί για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες» είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος.

Στύψη, Πέτρα, Πλωμάρι, Νέες Κυδωνίες, Λαφιώνα είναι ενδεικτικά παραδείγματα όπου το νερό μεταφέρεται με υδροφόρες από την Μυτιλήνη για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Προβλήματα δεν παρουσιάζονται μόνο στα χωριά αλλά και στην Μυτιλήνη.

Φλώρος: «Το νερό πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση»

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, τόνισε ότι η υπερκατανάλωση νερού είναι εκείνη που «γεννά» τα προβλήματα και παρά τις επισημάνσεις στο καταναλωτικό κοινό δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση, καθώς πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το νερό εκτός από ύδρευση και για την άρδευση λαχανόκηπων.

Σε ότι έχει να κάνει με τις υποδομές παραδέχτηκε και ο ίδιος ότι είναι προβληματικές δεδομένου ότι έχουν κλείσει 10ετία. «Ε           γώ 17 μήνες που είμαι δεν μπορώ να τα αντικαταστήσω όλα. Με 5 άτομα που έχω προσωπικό τι να αντιμετωπίσω; Δεν μπορούμε να προσλάβουμε άλλους. Είναι ένας μήνας πολύ δύσκολος. Το νερό που υπάρχει δεν επαρκεί για να καλύψει 24ωρο όλες τις περιοχές - δεν υπάρχει περίπτωση. Ότι και να κάνουμε αν δεν μπει φρένο στην κατασπατάληση του νερού δεν σώζεται» είπε σε δηλώσεις του στο «Ε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey