Απόψε ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Live - Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης με θέμα την δημιουργία του νέου ΚΥΤ

03/02/2021 - 18:41 Ενημερώθηκε 05/02/2021 - 14:46

Παρακολουθείστε ζωντανά τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης με θέμα «Συζήτηση – ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό – προσφυγικό στη Λέσβο». Επί της ουσίας πρόκειται για τη κατασκευή της νέας δομής και αν η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συναινούν για την δημιουργία της.

Ενημέρωση στο σώμα έκανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επρόκειτο να αποφασίσουν σε ότι έχει να κάνει με την δημιουργία νέας δομής. Στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπος Αθανασίου

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, είπε ότι αναζητείται λύση προκειμένου να επανέλθει το νησί στην κανονικότητα. Ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη για άλλη μία φορά τη δημιουργία μιας κλειστής, ελεγχόμενης δομής εκτός αστικού και εμπορικού ιστού. "Θα ζητήσω όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, μακριά από λαϊκισμούς" είπε ο κ. Κύτελης και πρόσθεσε ότι όλοι θα πρέπει να πιέσουν προς την κατεύθυνση μιας λογικής επίλυσης του θέματος και πρόσθεσε: "Η λογική λύση είναι η κατασκευή ενός κλειστού ελεγχόμενου και προσωρινού κέντρου για τις ανάγκες της υποδοχής μεταναστών, έξω από κατοικημένη περιοχή, που θα διασφαλίζει και θα προστατεύει μετανάστες και συμπολίτες''. 

 

Συμβούλιο παρουσία Μηταράκη

Ενημέρωση στο σώμα έκανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επρόκειτο να αποφασίσουν σε ότι έχει να κάνει με την δημιουργία νέας δομής. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο κ. Μηταράκης είπε: «Το 2021 η κατάσταση έχει αλλάξει» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες με μια πιο δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Έγινε αναφορά στις ροές και στον πληθυσμό των μεταναστών που υπάρχουν στο νησί. "Οι νησιώτες θα μας κρίνουν από το αποτέλεσμα" είπε και τόνισε ότι η δομή θα έχει δυναμικότητα 3000 άτομα αλλά στόχος είναι να είναι άδεια όταν θα λειτουργήσει.

Ο κ. Αθανασίου τόνισε κατά την τοποθέτησή του ότι θα αναφερθεί στις υποχρεώσεις της χώρας. Σύμφωνα λοιπόν με τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της χώρας η δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι δεσμευτική.

Η επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη», Εριφύλη Χιωτέλλη απευθυνόμενη στον κ. Μηταράκη είπε ότι στο Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται ότι η δομή θα είναι χωρητικότητας 5.000 και προβλέπεται ένας χώρος ΠΡΟΚΕΚΑ. Με τα δεδομένα αυτά ρώτησε από πού προκύπτει ο αριθμός των 3.000 που ανέφερε ο κ. Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για δομή 3000 ατόμων.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκη Τσιριγώτη, είπε: «Εμείς αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία επιδιώκουν και θέλουν να δημιουργηθούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά μας. Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδιώκει να δημιουργηθούν στα νησιά μας τα κέντρα. Για ποιο λόγο εμμένει σε αυτή τη θέση η κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή;». Σε αυτή την ερώτηση ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα τα νησιά έχουν ένα μικρό μέρος του συστήματος υποδοχής. «Ο στόχος του 2020 δείχνει ότι κανείς δεν μένει μόνιμα στα νησιά» πρόσθεσε ο υπουργός ενώ στη συνέχεια είπε: «16500 άτομα έφυγαν φέτος από τα νησιά», τονίζοντας ότι ο χρόνος παραμονής σε αυτά τα κέντρα είναι μεταξύ 2-6 μήνες.

Ο επικεφαλής της «Επανεκκίνησης» Κώστας Αστυρακάκης ρώτησε τον κ. Μηταράκη από την στιγμή που υπάρχουν 2.500 άτομα που έχουν πάρει άσυλο γιατί δεν έχουν φύγει; Ο κ. Μηταράκης είπε ότι τα άτομα που παίρνουν άσυλο φεύγουν συστηματικά.

Ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς υποστήριξε ότι η Λέσβος δεν χρειάζεται νέο ΚΥΤ, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι αποσυμφόρηση. Παράλληλα δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε όπως έγινε με τον βουλευτή της Ν.Δ. και τον Υπουργό. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, είπε ότι η συνεδρίαση έγινε μετά από αίτημα των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων και πως οι κ.κ. Αθανασίου και Μηταράκης ζήτησαν οι ίδιοι να συμμετέχουν.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, είπε ότι η θέση του κόμματος είναι συγκεκριμένη και την έχουν διατυπώσει πολλές φορές. «Νομίζω ότι αυτοί που δεν λένε όλη την πραγματικότητα ή συσκοτίζουν μια κατάσταση είναι η μεριά της κυβέρνησης, διότι όταν λέγεται ότι επιλέγουν και είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. Αυτή όπως καταλαβαίνεται δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αλα καρτ. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί μόνο ως προς το γεγονός που λέει την δημιουργία των κέντρων στα νησιά και όχι ως προς το γεγονός του μόνιμου εγκλωβισμού. Διότι η Κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας προβλέπει ότι για να γίνουν οι επιστροφές αυτές πρέπει να γίνονται από τα νησιά» είπε η κ. Κομνηνάκα τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση μιας κατάστασης και συσσώρευση του πληθυσμού των μεταναστών. Σε απάντηση ο κ. Μηταράκης είπε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό είναι η μείωση των ροών και πως ένας δεύτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επιλέγεται η Ελλάδα ως διαδρομή.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey