-Ένας νεκρός Αφγανός και δεκάδες τραυματίες μετανάστες από μεταξύ τους μαχαιριές στα Πάμφιλα! -Ο ρόλος του δολοφονημένου «Χαμπίμπι», η εκμετάλλευση των μεταναστών και η σύγχρονη «δουλοπαροικία» στα χωριά γύρω από τη Μόρια

Η κατάσταση έχει ξεφύγει…

28/11/2017 - 10:12

 

Μάρτυρες ενός σκηνικού πρωτοφανούς αγριότητας, που κατέληξε στον φόνο -όπως όλα δείχνουν- ενός Αφγανού με έναν σκοτεινό ρόλο «συνδετικού κρίκου» μεταξύ του κέντρου της Μόριας και της τοπικής κοινωνίας, έγιναν οι κάτοικοι των Παμφίλων την Κυριακή το απόγευμα. Οι άγριες συμπλοκές μεταξύ περίπου 30 μεταναστών που (οι περισσότεροι) διαμένουν σε σπίτια του χωριού, αλλά και σε κελιά του ναού της Αγίας Βαρβάρας, ξεκίνησαν στις 6.30 τα απόγευμα και κατέληξαν με το θανάσιμο μαχαίρωμα του Αφγανού εν ονόματι «Χαμπίμπι» από ομοεθνή του, 300 μόλις μέτρα από τον κεντρικό δρόμο των Παμφίλων. Η αστυνομία που επενέβη στο συμβάν, προχώρησε σε 11 προσαγωγές, ενώ δεκάδες τραυματίες (και από μαχαιριές) μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας αρχικά της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο «Βοστάνειο». Όπως όλα δείχνουν, η ματωμένη Κυριακή στα Πάμφιλα που εντείνει τον ήδη μεγάλο προβληματισμό που επικρατεί στη Λέσβο για την πορεία του προσφυγικού, αλλά και το πώς κάποιοι επωφελούνται από το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα της εποχής, θα ανοίξει πλέον για τα καλά και τον φάκελο της εκμετάλλευσης προσφύγων και μεταναστών. Αφού το πρώτο στάδιο της προανάκρισης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου και τα ρεπορτάζ από τα Πάμφιλα, οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο «Χαμπίμπι» (σ.σ. ο οποίος παραδόξως είχε καταδικαστεί το 2015 για παράνομη μεταφορά μεταναστών έναντι αμοιβής) είχε στήσει εδώ και χρόνια κύκλωμα που «νοίκιαζε» ουσιαστικά μετανάστες έναντι εξευτελιστικής αμοιβής, σε αγροτικές εργασίες. Δίνοντάς τους με μία σύγχρονη εκδοχή της… «δουλοπαροικίας» ως αντάλλαγμα ένα πρόχειρο κατάλυμα στο χωριό, προστασία και τα προς το ζην…

Οι μαρτυρίες από κατοίκους του χωριού στο «Ε», συγκλονίζουν για όλα όσα έγιναν στον κεντρικό δρόμο των Παμφίλων την Κυριακή το απόγευμα. Η άγρια κλωτσοπατινάδα μεταξύ 30 περίπου Αφγανών και Πακιστανών μεταναστών, πολύ σύντομα ξέφυγε κι… άλλο και βγήκαν μαχαίρια. Οι συγκρούσεις ήταν τόσο βίαιες, που όσοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες δικαιολογημένα φοβήθηκαν να παρέμβουν για να ηρεμήσουν ενδεχομένως τα πνεύματα. Αυτό όμως που ήταν ξεκάθαρο, ήταν πως σημείο αναφοράς όλων των εμπλεκομένων στις συγκρούσεις, ήταν ο «Χαμπίμπι», γνωστός στους περισσότερους κατοίκους του χωριού, ως εκείνος που «είχε άκρες για φτηνά εργατικά χέρια». Μάλιστα στις συμπλοκές, όπως λένε όσοι ήταν παρόντες, ήταν σαφές πως κάποιοι κινούνταν εναντίον του και κάποιοι με διάθεση να τον υπερασπιστούν.

Το χρονικό της ματωμένης Κυριακής

Αφού ο δρόμος γέμισε με αίματα και φάνηκε προς στιγμήν να τελειώνει ο κακός χαμός που ξέσπασε από το πουθενά, ο «Χαμπίμπι» επιχείρησε να διαφύγει από τον καβγά, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, ένας Αφγανός τον κυνήγησε. Για να βρεθεί λίγο αργότερα ο πρώτος νεκρός, με πολλές μαχαιριές στο στήθος και την αστυνομία να βρίσκει στη συνέχεια στην αυλή ενός σπιτιού και ένα αιματοβαμμένο μαχαίρι που θεωρείται πως ήταν αυτό που σκότωσε τον «Χαμπίμπι». Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι μέχρι και χθες το πρωί, τα Πάμφιλα θύμιζαν πολεμικό πεδίο, με ματωμένα ρούχα πεταμένα σε σοκάκια αλλά και αίματα να αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια του χαμού που σόκαρε το χωριό. Ενώ ενδεικτικές της αγριότητας των συμπλοκών, ήταν και οι φωτογραφίες από το Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης, με τους διαδρόμους να βάφονται κι αυτοί με αίμα από τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν για τις αναγκαίες βοήθειες.

Χαμπίμπι: Με μια κελεμπία και ένα κινητό στο χέρι

Ποιος ήταν όμως ο «Χαμπίμπι» που έγινε στόχος την Κυριακή το βράδυ και δολοφονήθηκε; Η φιγούρα του, σύμφωνα με τις περιγραφές των κατοίκων, με μία κελεμπία στο κεφάλι και ένα κινητό μονίμως μαζί του, «σαν προέκταση του χεριού του», είχε καθημερινή παρουσία στα Πάμφιλα. Μάλιστα δεν ήταν «καινούργιος» στο χωριό, ούτε βρέθηκε στο νησί μαζί με τους χιλιάδες ομοεθνείς του που ήρθαν μαζικά από το 2015. Αλλά ήταν γνωστός από το μακρινό 2012! Ο «Χαμπίμπι» είχε αναπτύξει σχέσεις με τους ντόπιους και φαίνεται πως ήταν εκείνος που μπορούσε να τους βρει ανά πάσα στιγμή εργάτες για κάθε ζητούμενη εργασία, κυρίως αγροτική. «Όποια βοήθεια ήθελες για τα αμπέλια, για τις ελιές, ακόμα και για μετακομίσεις, μπορούσες να του το πεις. Σχεδόν όλοι μας είχαμε συνεργαστεί μαζί του», παραδέχονται κάτοικοι των Παμφίλων στο «Ε». Το 2015 που παρέλυσε η Συρία και εκατομμύρια πρόσφυγες έψαξαν τη λύτρωση στην Ευρώπη, ο «Χαμπίμπι» για ένα διάστημα χάθηκε. Αφού όπως επιβεβαιώνεται, είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για μία (από τις ιδιαίτερα επικερδείς εκείνη την περίοδο) μετακίνηση μεταναστών, από το βόρειο νησί προς τη Μυτιλήνη. Παρ΄ όλα αυτά, λίγο αργότερα επέστρεψε, χωρίς κανείς στα Πάμφιλα να προβληματίζεται αφενός για το πώς… τα κατάφερε αν και καταδικασμένος, αφετέρου για το αν είχε (ή όχι) ποτέ άδεια παραμονής στη χώρα. Συνεχίζοντας με μεγαλύτερη δυναμική την «δραστηριότητά» του, (αφού τροφοδοτούνταν εντωμεταξύ και από το πολυπληθές κέντρο της Μόριας), να «νοικιάζει» ουσιαστικά μετανάστες για δουλειές, τόσο στα Πάμφιλα, αλλά και στα γύρω χωριά του Αφάλωνα, της Θερμής και της Παναγιούδας.

Τα deal της σύγχρονης… «δουλοπαροικίας»

Πως το κατάφερνε; Δίνοντας ψίχουλα με αντάλλαγμα ένα καλύτερο κατάλυμα από αυτό που προσφέρει η Μόρια και την προστασία του. Όπως λένε μάλιστα όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, πρόσφερε εργάτες με 20 ευρώ μόλις μεροκάματο και κατά πως φαίνεται απέδιδε στην καλύτερη μόλις πέντε ευρώ στους εργάτες, κρατώντας τα υπόλοιπα ως «εγγύηση». Εξάλλου στη συμφωνία με τους -κατά κύριο λόγο ομοεθνείς του- από την εργασία που θα προσέφεραν σε δουλειές που θα τις «έκλεινε» εκείνος, ο ίδιος θα επωμίζονταν το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής και σαν αντάλλαγμα θα τους εξασφάλιζε τροφή, στέγη και προστασία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το ότι στα Πάμφιλα εδώ και χρόνια έχουν νοικιαστεί στον ίδιο και σε κάποιους άλλους Αφγανούς (με συμβόλαιο κανονικό) τέσσερα παλιά σπίτια, στα οποία διαμένουν οι κατά καιρούς «εργάτες» μετανάστες. «Αυτός έκλεινε τις δουλειές και έπαιρνε το μεγαλύτερο ποσοστό από τα μεροκάματα. Όμως σαν αντάλλαγμα τους προσέφερε στέγη σε καλύτερες συνθήκες από αυτές της Μόριας, ένα πιο ασφαλές περιβάλλον και φαγητό. Πήγαινε συχνά στα μίνι μάρκετ και έπαιρνε πολλά προϊόντα, ενώ εκείνος πλήρωνε και τα ενοίκια των σπιτιών», λέει χαρακτηριστικά κάτοικος από τα Πάμφιλα στο «Ε». 

Οι ίδιες πληροφορίες τώρα που αποδεικνύουν την εκμετάλλευση των μεταναστών στην περιοχή, με κινητήριο μοχλό το θύμα της ματωμένης Κυριακής, συμβάλλουν σε ένα σημαντικό βαθμό στο να διαπιστωθούν και τα ακριβή κίνητρα της επίθεσης, προφανώς εναντίον του την περασμένη Κυριακή. Αφού το τελευταίο διάστημα και ελέω… ελαιοκομικής περιόδου που δημιούργησε μεγαλύτερη ζήτηση «εργασίας», έφερε στα Πάμφιλα πολύ μεγαλύτερο από τον συνηθισμένο αριθμό μεταναστών. Οι οποίοι μάλιστα διέμεναν και σε κελιά του ναού της Αγίας Βαρβάρας. Το αν βέβαια η «επίταξη» και αυτών των χώρων του ναού για την στέγαση των μεταναστών, ήταν κι αυτή προϊόν των «συμφωνιών» του «Χαμπίμπι» με κάποιους κατοίκους του χωριού, φυσικά θα διαπιστωθεί μόνον από τις έρευνες της Αστυνομίας. Όπως και το πως ο ιερέας του χωριού επέτρεψε να γίνεται κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται πως οι τελευταίες δουλειές που έγιναν στο χωριό από τους μετανάστες, χάλασαν για κάποιο λόγο στην αμοιβή. Με τις άγριες συμπλοκές να ξεσπούν κατά την εκτίμηση πολλών, είτε επειδή κάποιοι μετανάστες αντέδρασαν επειδή δεν πληρώθηκαν για τις εργασίες τους, είτε το ανάποδο. Δηλαδή να διεκδίκησε ο «Χαμπίμπι» το ποσό που ενδεχομένως δεν πήρε και αντιστοιχεί στη «διαμεσολάβησή» του στο να κλείνουν οι δουλειές στα χωράφια.

 

 

Επιστολή Καλογήρου σε Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση το αιματοβαμμένο απόγευμα της Κυριακής και το ξετύλιγμα του κουβαριού της υπόθεσης που αναδεικνύει μία ακόμη απάνθρωπη πτυχή της εξέλιξης της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, επαναφέρει ακόμη πιο πιεστικά τα αιτήματα που αφορούν στην ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την αξιοπρέπεια των ιδίων των χιλιάδων εγκλωβισμένων μεταναστών. Η κατάσταση δείχνει πως εξελίσσεται ολοένα και σε πιο εκρηκτική, με την τοπική κοινωνία δικαιολογημένα να φοβάται πλέον (δεν έχει προηγούμενο το προχτεσινό σκηνικό) χωρίς όμως να διαφαίνεται ούτε στο ελάχιστο προσπάθεια να αλλάξει κάτι άμεσα. Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή χθες της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου στον πρωθυπουργό, ζητώντας του μάλιστα συνάντηση μαζί του: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Περιφέρειά μας με υποχρεώνει να επανέλθω προκειμένου να σας ενημερώσω για τις συνθήκες, όπως αυτές εμφανίζονται σήμερα, γύρω από το κρίσιμο προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να βρεθούμε ενώπιον εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών. Για τον λόγο αυτό ζητώ κύριε Πρόεδρε μία συνάντηση μαζί σας».                                          

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey