Δεύτερη μεταφορά παράνομα εισελθόντων μεταναστών μετά την 1η Μαρτίου, σε δομή της ενδοχώρας

Φεύγουν με το πλοίο «Aqua Blue»

20/03/2020 - 12:01

Σε κλειστές δομές της Ηπειρωτικής Ελλάδας μεταφέρονται σήμερασ με το πλοίο Aqua Blue της εταιρείας Sea Jets όλοι οι παρανόμως εισελθόντες μετανάστες που έχουν έρθει στη Λέσβο και στη Χίο  μετά την 1η Μαρτίου και παραμένουν ακόμη στα νησιά και εμπίπτουν στο νέο πλαίσιο περί αναστολής δικαίωματος υποβολής ασύλου.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εξάλλου με  το Αρματαγωγό «Ρόδος» μεταφέρθηκαν  περίπου 450 νεοαφιχθέντες μετανάστες οι οποίοι παρέμεναν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού για δύο εβδομάδες.

Αδειάζουν οι παραλίες και το λιμάνι

Με το Aqua Blue μεταξύ άλλων θα μετακινηθούν  περίπου 90 μετανάστες οι παρέμεναν  εδώ και μέρες σε διάφορες παραλίες της βόρειας Λέσβου, όπως η Σκάλα Συκαμνιάς, η Μήθυμνα, η Κλειού κ.α. καθώς και άλλα 99 άτομα περίπου που είχαν μείνει στον  περίκλειστο χώρο του λιμανιού, αφού δεν υπήρχε επάρκεια χώρου για να μεταφερθούν με το δρομολόγιο του Αρματαγωγού «Ρόδος» το περασμένο Σάββατο.

Μέχρι την τελευταία στιγμή  ωστόσο, άγνωστο παρέμενε  αν στο δρομολόγιο του Aqua Blue υπάρχερι η δυνατότητα ένταξης και των  36 περίπου νεοαφιχθέντων  μεταναστών, οι οποίοι έφτασαν στη Μυτιλήνη την περασμένη Τετάρτη.

Σε καραντίνα

Κατ’ εφαρμογή των τελευταίων αυστηρών μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τον κοροναϊό, όλοι οι πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για 15 ημέρες. Οι 36 νεοαφιχθέντες μετανάστες, αφού παρελήφθησαν και εξετάστηκαν από τον ΕΟΔΥ μεταφέρθηκαν όλοι σε ειδικό περιορισμένο χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου διέμειναν  σε λεωφορεία που βρίσκονται εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους και δεν εμφανίζουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Ακολούθησε η ενδεδειγμένη διαδικασία καταγραφής τους και λήψης αποτυπωμάτων από την αστυνομία.

Όλοι ωστόσο οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι λειτουργοί  στη σύλληψη και στη μεταφορά των νεοεισερχόμενων μεταναστών στο λιμάνι,  εξέφρασαν δημόσια  τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι δεν υπήρχε η παραμικρή μέριμνα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη φιλοξενία και μεταφορά των ατόμων αυτών σε ειδικό χώρο, χωρίς να εκτεθούν σε κίνδυνο οι ένστολοι που θα αναλάβουν τη μετακίνηση.

Πιέζει ο Κύτελης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος  Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, πιέζει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να μετακινηθούν και οι 36 μετανάστες  που βρίσκονται σε δεκαπενθήμερη καραντίνα με ευθύνη του Υπουργείου, και να μην παραμένουν άλλο στο λιμάνι.

Μάλιστα ο δήμαρχος ανέφερε στη διάρκεια της επικοινωνίας του με τα στελέχη του Υπουργείου ότι οι 36 μετανάστες μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στις καμπίνες του πλοίου απομονωμένοι από τους υπόλοιπους, ώστε να μην υπάρξει καμία υπόνοια μετάδοσης του κορονοϊού σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς είναι μολυσμένος. Στόχος όπως υπογράμμισε είναι να αδειάσει το λιμάνι της πόλης και να μην επικρατεί συνωστισμός ανθρώπων σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που βιώνουμε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey