Με έντονη παρουσία χωριών και παραγόντων χωρίς ακραίες «παραφωνίες»

Μεγάλη συγκέντρωση για την υποστολή της σημαίας

27/09/2016 - 13:28 Ενημερώθηκε 23/05/2017 - 11:13

Εκατοντάδες πολίτες κατέβηκαν την Κυριακή το απόγευμα για να τραγουδήσουν μαζί με τη στρατιωτική μπάντα, τον εθνικό ύμνο, κατά την καθιερωμένη υποστολή της σημαίας. Χωρίς να ακουστούν ξενοφοβικά συνθήματα, ο κόσμος κράτησε τις ισορροπίες επιθυμώντας παράλληλα να διατρανώσει τον πατριωτισμό του.

Εκατοντάδες πολίτες κατέβηκαν την Κυριακή το απόγευμα για να τραγουδήσουν μαζί με τη στρατιωτική μπάντα, τον εθνικό ύμνο, κατά την καθιερωμένη υποστολή της σημαίας. Χωρίς να ακουστούν ξενοφοβικά συνθήματα, ο κόσμος κράτησε τις ισορροπίες επιθυμώντας παράλληλα να διατρανώσει τον πατριωτισμό του.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε κάποιο κάλεσμα ή ανταπόκριση από αντιφασίστες διαδηλωτές, ούτε κάποιος ναζιστικός χαιρετισμός. Η συγκεκριμένη συγκέντρωση έρχεται σαν απάντηση στην προ δύο Κυριακών ματαίωση της τελετής με προτροπή του Λιμεναρχείου προς το Στρατό, γεγονός που αποκάλυψε το «Ε», όμως ήδη είχε προκληθεί σύγχυση, αλλά και διάχυση κάθε λογής σεναρίων.

Μεγάλη ήταν η παρουσία κόσμου από τα χωριά, αλλά και παράγοντες του νησιού, καθώς και από πολίτες που ήθελαν να δουν τι επρόκειτο να συμβεί. Ο Χρήστος Ψαραδέλλης από την Κάπη, που πέρυσι ήρθε στην επικαιρότητα όταν ως πρόεδρος της τοπικής κοινότητας υποδέχτηκε αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής που επισκεπτόταν το χωριό, γεγονός που αποτέλεσε αιτία για να «αποκηρυχθεί» από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ήταν εκεί για να δηλώσει στο «Ε» ότι δεν είναι ρατσιστής.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, και ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βασίλης Μουζάλας, ο δικηγόρος Παναγιώτης Τσακύρης, ο πρώην διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Βαρκάρης, και ο πρώην διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας, Γιώργος Κουκούλας.

Πάντως, η προπαγάνδα περί αγήματος που εμποδίστηκε προ δύο εβδομάδων, καλά κρατεί. Κι αυτό, παρά και την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση να ακυρωθεί η καθιερωμένη υποστολή της σημαίας που γίνεται κάθε απόγευμα Κυριακής μπροστά στο παλιό Λιμεναρχείο.

Ρωτήσαμε δύο Μυτιληνιούς, 20 περίπου χρόνων, τι τους κινητοποίησε να παρευρεθούν στην τελετή και μας απάντησαν ότι: «Είμαστε εδώ γιατί πριν μια εβδομάδα εμποδίστηκε η υποστολή της σημαίας». Μάταια μέσα στο χαμό προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε τι πραγματικά συνέβη, καθώς οι φήμες είχαν εξαπλωθεί και αναπαράγονταν.

 

Ο Δ. Βουνάτσος

Γιατί βρισκόταν εκεί και ο τέως δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος; «Με κινητοποίησε το καθήκον μου ως απλός Έλληνας πολίτης, μόνιμος κάτοικος ως γνωστόν του εθνικά ευαίσθητου νησιού μας, να υποστηρίξει έμπρακτα και με την αυτοπρόσωπη παρουσία μου, την τελετή της υποστολής του εθνικού συμβόλου της σημαίας μας, από το στρατιωτικό άγημα της μεραρχίας μας, μαζί με το μέγα πλήθος των άγνωστων πατριωτών - συμπολιτών μας και με το μέγα πάθος που τους διακατέχει.

Απέναντι στις εγκληματικές προσπάθειες που έχουν εκδηλωθεί τις προηγούμενες Κυριακές από μια ελάχιστη μειοψηφία μετρούμενη στα δάχτυλα του ενός χεριού, από εισαγόμενους απάτριδες, δυστυχώς και ελληνόφωνους αλλά και αλλοδαπούς ποικίλης εθνικότητας και φυλής», είπε στο «Ε». Τον ενημερώσαμε ότι το ίδιο το Λιμεναρχείο έδωσε εντολή στο Στρατό να ματαιωθεί η υποστολή της σημαίας, και δεν το γνώριζε!

 

Πολλά τα μηνύματα

«Δεν είναι φασισμός, ρατσισμός ή ό,τι άλλο από τα προφανή και τετριμμένα... Είναι πολύ απλά, το αυτονόητο... που σου προκαλεί έντονα συναισθήματα. Είναι απλά φόρος τιμής και υποχρέωση σ’ αυτούς που έχασαν την ζωή τους για αυτόν τον ιερό τόπο κάποτε!!», σημείωσε στην προσωπική της σελίδα στο facebook, η δικηγόρος Ιγνατία Τικέλλη που βρισκόταν την Κυριακή στην πλατεία Σαπφούς.

Ο Βαγγέλης Παυλής, μέλος της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών», εξηγεί στη σελίδα του στο facebook ότι το πλήθος του κόσμου αποτυπώνει τη μαζική έκφραση δυσαρέσκειας για τις κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές πολιτικές που αφορούν τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος, τη μαζική καταδίκη «της (καθεστωτικής προσπάθειας) φίμωσης και περιθωριοποίησης της αντίθετης άποψης», το μαζικό αίτημα να λαμβάνεται υπόψη η λαϊκή βούληση σε σοβαρά θέματα, όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε δημοκρατία: «Όλα αυτά συζητούνται για ημέρες... και όλα αυτά σήμερα μονοπωλούσαν τις συζητήσεις στα “πηγαδάκια”».

 

ΚΕΕΡΦΑ ΛΕΣΒΟΥ:
Εκδήλωση ενάντια στη φασιστική απειλή

To προσφυγικό ζήτημα, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ο κίνδυνος της φασιστικής απειλής, είναι το αντικείμενο εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα η ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου στο ξενοδοχείο «Λέσβιον», στις 8.30 το βράδυ.
Τη συζήτηση ανοίγουν ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός, και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey