Έκρυθμη για ακόμα μια εβδομάδα η κατάσταση στη Μόρια

Πορεία προσφύγων που προκλήθηκε από «φήμες»!

13/09/2016 - 14:14

Για ακόμα μια εβδομάδα «ξέφυγε» η κατάσταση στο χοτ σποτ της Μόριας με δύο διαμαρτυρίες το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου που υποκινήθηκαν, όπως θέλουν πληροφορίες, από φήμες που ήθελαν νεκρούς επτά μετανάστες που ταξίδευαν με πλοίο πετρελαιοφόρο.

Για ακόμα μια εβδομάδα «ξέφυγε» η κατάσταση στο χοτ σποτ της Μόριας με δύο διαμαρτυρίες το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου που υποκινήθηκαν, όπως θέλουν πληροφορίες, από φήμες που ήθελαν νεκρούς επτά μετανάστες που ταξίδευαν με πλοίο πετρελαιοφόρο.

Αν και αρκετοί ήταν εκείνοι που επεσήμαναν ότι η φήμη δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, αυτή είχε εξαπλωθεί προκαλώντας τεράστια ανησυχία στους πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στη Μόρια, που κάποιοι είναι εγκλωβισμένοι εδώ και έξι μήνες, αναμένοντας απάντηση στο πολυπόθητο αίτημά τους για άσυλο.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και αφού η φήμη για πέντε Πακιστανούς και δύο Μαροκινούς νεκρούς σε φορτηγό πλοίο είχε διαχυθεί παντού, διακόσιοι περίπου πρόσφυγες και μετανάστες εξεγέρθηκαν και βγαίνοντας από το χοτ σποτ της Μόριας έσπασαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ- ΜΠΕ, δύο αυτοκίνητα εργαζομένων.

Η πορεία προσφύγων διασχίζει την περιοχή του Καρά Τεπέ, την Παρασκευή

 

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ακολούθησε ένα πραγματικό κυνηγητό σε μια απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από το χοτ σποτ μέχρι το πάρκο της Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της πόλης, όπου οι εξεγερμένοι μετανάστες έφτασαν στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, και ότι περίπου στις 3 μετά τα μεσάνυχτα επέστρεψαν στο χοτ σποτ.

Το βράδυ του Σαββάτου, πορεία από το Κέντρο της Μόριας πραγματοποιήθηκε με φωνές και συνθήματα έως το Άγαλμα της Ελευθερίας. Χωρίς να κρατούν κάποιο πανό, οι πρόσφυγες πέρασαν έξω από τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού, όπου διακριτικά παρέμειναν αστυνομικές δυνάμεις, και συνέχισαν την πορεία τους έως την πλατεία Σαπφούς. «Moria is jail» (σ.σ. «η Μόρια είναι φυλακή»), φώναζαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μετανάστες και πρόσφυγες, κάποιοι από τους οποίους μίλησαν στο «Ε». Ο Αλί, 27 χρόνων από το Πακιστάν, τόνισε: «Δεν αντέχουμε άλλο, είμαστε εγκλωβισμένοι στο νησί έξι μήνες, θέλουμε να φύγουμε, αφήστε μας να φύγουμε, ανοίξτε τα σύνορα».

Ο Μομπάρ, 31 ετών από το Πακιστάν, τόνισε: «Δεν μπορούμε άλλο να μένουμε στη Μόρια, δεν χωράμε! Το φαγητό δεν φτάνει για κανέναν. Νερό δεν έχει για να κάνουμε ντους. Ζητάμε να φύγουμε».

 

Οι πρώτες επιστροφές μετά από αίτημα ασύλου

 

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επιστροφές μεταναστών, των οποίων η αίτηση ασύλου εξετάστηκε και απορρίφτηκε, όπως και οι προσφυγές που κατέθεσαν στη δευτεροβάθμια Αρχή προσφυγών.

Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Αυγούστου επιστράφηκαν δύο μετανάστες Αλγερινής καταγωγής στην Τουρκία, ενώ την περασμένη Πέμπτη άλλοι πέντε μετανάστες, τέσσερις Πακιστανοί και ένας Αιγύπτιος. Οι Επιτροπές Προσφυγών έκριναν ότι οι εφτά μετανάστες δεν δικαιούνταν διεθνή προστασία στην Ελλάδα. Παράλληλα, πέντε ακόμη μετανάστες που ανακάλεσαν την αίτηση ασύλου τους και τρεις που δεν κατέθεσαν αίτηση ασύλου επιστράφηκαν την Πέμπτη από τη Λέσβο στο Δικελί.

Συνολικά, με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, 502 μετανάστες έχουν επιστραφεί στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά. Ανάμεσα σε αυτούς 46 Σύριοι, οι οποίοι επέστρεψαν εθελοντικά. Περισσότεροι μετανάστες αναμένεται να επιστραφούν τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε».

 

Και αντιδράσεις

Χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία της νομικής υποστήριξης απελάθηκαν την Παρασκευή οι 13 μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν από τη Μυτιλήνη στο Δικελί διαβάζουμε σε άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Μέλη της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες προσφέρθηκαν να τους παρέχουν νομική υποστήριξη εθελοντικά, αλλά το αίτημα των δικηγόρων στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα να έχουν ολιγόλεπτη συνάντηση με τους μετανάστες απορρίφθηκε. Όταν στη συνέχεια οι δικηγόροι προχώρησαν σε γραπτό αίτημα στον αξιωματικό υπηρεσίας, με το οποίο ζητούσαν να καθυστερήσει η διαδικασία της επαναπροώθησης προκειμένου οι μετανάστες να έρθουν σε επαφή με δικηγόρο, όπως καταγγέλλουν στην «Εφ. τ.Συν.», απορρίφθηκε σιωπηρά μέχρι που η διαδικασία της επαναπροώθησης πραγματοποιήθηκε.

Το θέμα είναι ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και όπως αποκλειστικά έγραψε το Σάββατο το «Ε», ανάμεσα στους μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία φαίνεται ότι υπήρχε ένας καρδιοπαθής και ένας νεφροπαθής, άρα άτομα ευάλωτα που θα έπρεπε να προστατευτούν από την απέλαση.

 

 

115 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για το προσφυγικό

 

Ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 115 εκατ. ευρώ από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε.

Η επιχορήγηση απευθύνεται στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Με το νέο αυτό ποσό, η συνολική χρηματοδότηση από το Χρηματοδοτικό Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης ανέρχεται σε 198 εκατ. ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, εξακολουθεί να μετουσιώνει την αλληλεγγύη σε δράσεις για την καλύτερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η νέα χρηματοδότηση έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης πριν μπει ο χειμώνας. Τους τελευταίους μήνες, συμβάλαμε ουσιαστικά στην αποκατάσταση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων-εταίρων μας. Μαζί, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι ότου ολοκληρώσουμε το έργο μας», δήλωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανακοίνωσε τη νέα χρηματοδότηση από κοινού με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.

 

Οι προτεραιότητες

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί σε τέσσερις προτεραιότητες:

Α) Βελτίωση των υφιστάμενων καταλυμάτων και κατασκευή νέων στους καταυλισμούς πριν από το χειμώνα. Παράλληλα, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και παροχή άλλων υποδομών, όπως θέρμανσης.

Β) Παροχή απευθείας βοήθειας στους πρόσφυγες μέσω προγραμμάτων χορήγησης καρτών/κουπονιών, με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών τους π.χ. σε τρόφιμα, με αξιοπρεπή τρόπο, αλλά ταυτόχρονα και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Γ) Πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση.

Δ) Παροχή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανηλίκους που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και προστασία.

Η νέα στήριξη έκτακτης ανάγκης προστίθεται στο ποσό των 83 εκατ. ευρώ που ήδη χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους σε διεθνείς οργανώσεις και ΜΚΟ για την αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών αναγκών στην Ελλάδα, όπως είναι η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής καθώς και η άτυπη εκπαίδευση και οι ασφαλείς χώροι για παιδιά και γυναίκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει συνολική βοήθεια πάνω από 1 δισ. ευρώ, με στόχο την υποστήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων της μετανάστευσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey