Συμπλοκές, δακρυγόνα και τραυματισμοί στο Κέντρο Κράτησης- Καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Αδιέξοδο με εντάσεις στη Μόρια!

28/04/2016 - 14:05

Μόνο ως αδιέξοδη μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, η οποία -κατάσταση- φάνταζε προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που 3.000 και πλέον άνθρωποι είναι έγκλειστοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και με τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου να κυλούν εξαιρετικά αργά.

Μόνο ως αδιέξοδη μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, η οποία -κατάσταση- φάνταζε προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που 3.000 και πλέον άνθρωποι είναι έγκλειστοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και με τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου να κυλούν εξαιρετικά αργά.

Ειδικά ο χώρος που κρατούνται οι ανήλικοι όλων των ηλικιών ήταν μέχρι και τη Μ. Τρίτη ανεξέλεγκτος, όταν και προκλήθηκαν συμπλοκές μεταξύ των παιδιών, οι οποίοι στη συνέχεια έριξαν νερό με μάνικα κατά της αστυνομίας. Από το «μπουγέλο» δεν γλίτωσε ούτε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που επισκέφτηκε το μεσημέρι της Μ. Τρίτης το Κέντρο μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό του Κλας Ντάικοφ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού, σημειώθηκε ένταση με τους νεαρούς να εκσφενδονίζουν χαλίκια, μπουκάλια και νερό με μάνικα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο Γιάννης Μουζάλας μπήκε μπροστά για να ηρεμήσει τα πνεύματα χωρίς αποτέλεσμα.

Με χρήση γκλομπ, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης απάντησε η αστυνομία, εξαγριώνοντας ακόμα περισσότερο τους ανήλικους πρόσφυγες.


Τις συνθήκες κράτησής τους καταγγέλλουν οι κρατούμενοι πρόσφυγες, φωτό από τις ντουζιέρες

Για υπέρμετρη χρήση βίας της αστυνομίας μετά την αποχώρηση του υπουργού κάνουν λόγο εθελοντές που έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με κρατούμενους στη Μόρια. Έντεκα πρόσφυγες-μετανάστες τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ δύο ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Στο μεταξύ και μετά την αποχώρηση των δύο υπουργών, στις συμπλοκές έλαβαν μέρος και ενήλικοι πρόσφυγες, κρατούμενοι του Κέντρου, που ήταν κλειδωμένοι σε εσωτερικό χώρο και, σύμφωνα με την Αστυνομία, έσπασαν τις πόρτες και προχώρησαν στον ευρύτερο χώρο.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν βανδαλισμοί σε παράθυρα, ενώ άναψαν φωτιές και σε κουβέρτες. Μεταξύ άλλων, προκλήθηκαν φθορές και στο γραφείο της Αστυνομίας και κυριότερα στον εξοπλισμό καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών.

Οι δρόμοι πέριξ του Κέντρου Κράτησης ήταν αποκλεισμένοι έως αργά το βράδυ, ενώ ενισχύθηκαν πολύ οι δυνάμεις της Αστυνομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία εκκένωσε το Κέντρο από τους εργαζόμενους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ έδωσε εντολές να μη μεταβούν την επομένη (σ.σ. χτες) για τη δική τους ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μπορίς Τσεσίρκοφ δήλωσε στο «Ε»: «Μειώθηκε αρκετά το προσωπικό μας εντός του Κέντρου. Κάποιοι άνθρωποι που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αλλά οι περισσότεροι επέστρεψαν στο Κέντρο». Σε σχέση με την ένταση που υπήρξε, τόνισε: «Ο κόσμος έχασε την υπομονή του. Αγωνιά, είναι μπερδεμένος, δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Θετικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι Αρχές σχεδιάζουν τη μεταφορά κάποιων ανηλίκων στις εγκαταστάσεις της “Ηλιακτίδας”».

Τραγικές συνθήκες για τα παιδιά
Περίπου 200 ανήλικοι πρόσφυγες είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας. Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, «τα παιδιά καίγονται κάτω από τον ήλιο και περιμένουν επί ώρες στη σειρά για ένα κρουασάν ή μία μπανάνα.


Φωτιές, συμπλοκές και δακρυγόνα γέμισε το Κέντρο Κράτησης της Μόριας το απόγευμα της Κυριακής

Τα ρούχα τους είναι μονίμως λερωμένα, αφού δεν υπάρχει καν απορρυπαντικό για τα ρούχα τους». Παράλληλα, τονίζουν ότι είναι αρκετά προβληματικό το γεγονός ότι πολύ μικρά παιδιά έως και 17 χρόνων βρίσκονται υπό κράτηση στον ίδιο χώρο, καθώς οι ανάγκες τους είναι πολύ διαφορετικές ανά ηλικία. Για το λόγο αυτό αλλά και για το ότι «βρίσκονται υπό κράτηση για πάνω από έναν μήνα τα περισσότερα παιδιά», οι διαπληκτισμοί μεταξύ τους είναι «καθημερινό φαινόμενο».

 

13 απελάσεις
Συνολικά 17 πρόσφυγες απελάθηκαν το πρωί και το μεσημέρι της Μ. Τρίτης με δύο δρομολόγια πλοίων από τη Χίο και τη Λέσβο. Από τη Χίο αποχώρησε το πρωί πλοίο με πέντε μετανάστες για το Τσεσμέ, ενώ το μεσημέρι για το Δικελί επαναπροωθήθηκαν από τη Λέσβο 13 μετανάστες: 8 από το Αφγανιστάν, τέσσερις από το Ιράν και ένας από την Ιορδανία.

Επίσης, χτες το πρωί επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία αεροπορικώς με πτήση από τη Μυτιλήνη για τα Άδανα 12 Σύροι, οι οποίοι ζήτησαν να επιστρέψουν προκειμένου να συμμετέχουν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των απελάσεων στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί μετά το Πάσχα, όταν θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου. Από τις 300 υποθέσεις που έχουν ολοκληρωθεί σε πρώτο βαθμό, οι περισσότερες είναι απορριπτικές και έχουν κατατεθεί προσφυγές. Συνολικά οι υποθέσεις που αφορούν τη Λέσβο και διαχειρίζονται από την υπηρεσία ασύλου στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας είναι περισσότερες από 4.000.

 

Γιάννης Μουζάλας
«Πρέπει να είμαστε επιεικείς...»

«Θα έχουμε τέτοια γεγονότα, αφού οι άνθρωποι βρίσκουν κλειστούς δρόμους», εκτίμησε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στην ΕΡΤ για την εξέγερση στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας. «Πρέπει να είμαστε επιεικείς όμως», είπε ο κ. Μουζάλας, «σήμερα αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε και βία, πρέπει να ισορροπήσουμε τις καταστάσεις με αξιοπρέπεια και για μας και γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι άδικο να δίνουμε τόση βαρύτητα σε τέτοια γεγονότα, γιατί καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια».
«Υπήρξαν μικρές εξεγέρσεις, οι οποίες αργότερα το βράδυ μεγάλωσαν και σε κάποια φάση χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Τώρα η κατάσταση δείχνει ήρεμη. Υπήρξαν 15 τραυματίες», τόνισε ο κ. Μουζάλας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «απ’ αυτούς που λέμε ανήλικα και λέω “που λέμε”, γιατί είναι και μεγάλα παιδιά 16, 17 χρονών. Ευτυχώς δεν είναι σοβαρά τα τραύματα.

Μέσα από τους ανεξάρτητους μεταφραστές διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι λένε ότι προκλήθηκαν από φασαρίες που είχαν μεταξύ τους οι εθνότητες, Πακιστανοί και Αφγανοί και ότι δεν ήταν από αστυνομική βία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε αυτές τις καταστάσεις και τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν. Και θα κρίνεται κάθε φορά η ικανότητά μας να τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ασυνόδευτων και ανήλικων προσφύγων ο κ. Μουζάλας σημείωσε στο Στρ. Μπαλάσκα για το ΑΠΕ: «Είναι αλήθεια ότι στη Μυτιλήνη είχαμε περίπου λίγο λιγότερα από εκατό ανήλικα ασυνόδευτα, τα οποία κρατούσαμε στο κέντρο ταυτοποίησης. Αυτό έγινε, γιατί οι συνθήκες στο κέντρο ταυτοποίησης θα ήταν καλύτερες από τις συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα.

Δυστυχώς, έγινε αυτός ο καβγάς μεταξύ τους, που οδήγησε σε ένα ντόμινο μέσα στο κέντρο. Είμαστε ανήσυχοι, δεν είμαστε περήφανοι, δεν είμαστε χαρούμενοι. Είδα όμως ότι όλοι προσπαθούνε πάρα πολύ».

 

Η Χ. Καλογήρου για τη Μόρια

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου για τα γεγονότα στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας δήλωσε: «Στο hot spot της Λέσβου προκλήθηκε χθες μία κατάσταση έντασης και βίας. Τα γεγονότα αυτά φέρνουν στην πρώτη γραμμή την ανάγκη της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού, μαζί με την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις για την ηρεμία, την τήρηση του νόμου και την τάξη».

Συμπληρωματικά, σημειώνεται ότι η Περιφερειάρχης επικοινώνησε χτες το πρωί με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey