Ζητείται προσαρμογή, που δεν είναι δεδομένη!

05/04/2016 - 14:51

Είναι βέβαιο ότι το μεταναστευτικό, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και κυρίως μετά τις επαναπροωθήσεις που ξεκίνησαν από χθες, προς στην Τουρκία, περνά σε μια άλλη φάση, που ακόμη δεν ξέρουμε τη συνέχεια της και την αποτελεσματική διαχείριση της.

Είναι βέβαιο ότι το μεταναστευτικό, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και κυρίως μετά τις επαναπροωθήσεις που ξεκίνησαν από χθες, προς στην Τουρκία, περνά σε μια άλλη φάση, που ακόμη δεν ξέρουμε τη συνέχεια της και την αποτελεσματική διαχείριση της.

Απαιτείται προφανώς η καλή συνεργασία της Τουρκίας και η επαρκής διαχείριση από μέρους της Ελλάδας και των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών (Υπηρεσία ασύλου, Frontex, κ.ά.), των προβλεπομένων διαδικασιών για την παροχή ασύλου.

Η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση, προκαλεί τριγμούς στο κυβερνών κόμμα, οι οποίοι μπορεί προς το παρόν να έχουν περιοριστεί στη μια αρνητική ψήφο βουλευτή και στο ...λευκό της κας Τασίας, αλλά είναι βέβαιο ότι το θέμα έχει αναστατώσει ένα πολύ δυναμικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να «χωνέψει» ότι η δική του κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις επαναπροωθήσεις, όταν πριν μερικούς μόλις μήνες ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκαζε, ξιφουλκώντας κατά εκείνων που τις υποστήριζαν, προσανατολισμένος σε μια πολιτική «ανοιχτών συνόρων», απ’ όπου πρόσφυγες και μετανάστες μπορούσαν, αφού ...λιαστούν, να εξαφανιστούν, περνώντας στην Ευρώπη!

Οι επαναπροωθήσεις που ξεκίνησαν χθες δειλά - δειλά με επιστροφή στην Τουρκία κυρίως Πακιστανών οικονομικών μεταναστών, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, που κατέκλυσαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά για τη διαφορετική πορεία των μεταναστευτικών ροών, έχει πολύ δρόμο ακόμη.

Όπως ζητούμενο είναι και πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση με το άσυλο, αφού οι αιτούντες ασύλου καθημερινά αυξάνονται μαζί με τις νέες αφίξεις που κατακλύζουν τους χώρους του Κέντρου Κράτησης, πλέον, της Μόριας, το οποίο δεν έχει και απεριόριστη χωρητικότητα.

Αυτό άλλωστε είναι ένα κρίσιμο στοιχείο, που καλούνται οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση του Κέντρου, να αντιμετωπίσουν. Μια διαδικασία που η αποτελεσματικότητα της θα κριθεί στην πράξη και θα εξαρτηθεί από τον όγκο των αιτήσεων, αλλά και την επάρκεια και τον αριθμό του προσωπικού, το οποίο θα κληθεί να διεκπεραιώσει μια τόσο σύνθετη διαδικασία, που υποτίθεται ότι εξατομικευμένα θα εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά που αιτείται ασύλου.

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι είναι βαθειά νυχτωμένοι όσοι θεωρούν ότι επειδή δημιουργήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο, τελείωσαν και οι δυσκολίες και οι αντιδράσεις. Κατά τη γνώμη μας, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, στα νέα δεδομένα που δρομολογούνται, στα οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Και επειδή εκτιμάμε ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προσαρμοστούν όλοι, αυτό θα αποτελεί μια πρόσθετη δυσκολία που θέλει τη διαχείριση της. Εδώ θα είμαστε για να παρακολουθήσουμε τη νέα φάση του μεταναστευτικού, στην οποία η Λέσβος πάλι επωμίζεται έναν ιδιαίτερο ρόλο!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey