Η σύλληψη επτά ξένων, προφανώς εθελοντών, για… κλοπή 335 σωσιβίων, αναδεικνύει τον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ ΜΚΟ και τοπικής κοινωνίας

Το «πνεύμα», το «γράμμα» και ο… νόμος του Μολύβου!

12/01/2016 - 15:12

Με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο αναδεικνύεται το αλαλούμ, για να μην πει κανείς την απόλυτη αναρχία, που επικρατεί στο Μόλυβο και στην Εφταλού από τη στιγμή που παγιώθηκε η βόρεια Λέσβος ως η βασική πύλη εισόδου χιλιάδων προσφύγων.

Με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο αναδεικνύεται το αλαλούμ, για να μην πει κανείς την απόλυτη αναρχία, που επικρατεί στο Μόλυβο και στην Εφταλού από τη στιγμή που παγιώθηκε η βόρεια Λέσβος ως η βασική πύλη εισόδου χιλιάδων προσφύγων.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε χθες το απόγευμα, τη σύλληψη επτά ατόμων από την Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και την Κύπρο, οι οποίοι κατηγορούνται ότι… έκλεψαν 335 σωσίβια από το… Δήμο Λέσβου!

Την ίδια ώρα όμως, είναι γενικά γνωστό πως τα σωσίβια αυτά, μαζί με τόνους πλαστικού που μαζεύονται εδώ και πολύ καιρό από τις παραλίες της βόρειας Λέσβου, συγκεντρώνονται σε έναν εξωτερικό χώρο στο Μόλυβο, που παραπέμπει σε χωματερή και είναι προσβάσιμη σε όλους.

Το ότι κάποιος κατήγγειλε κλοπή και κάποιοι άλλοι προφανώς εθελοντές θέλησαν να πάρουν τα σωσίβια, αναδεικνύει καταρχήν το «πολεμικό» κλίμα που επικρατεί μεταξύ ντόπιων και εθελοντών, μεμονωμένων ή που (συν)εργάζονται με ΜΚΟ. Κατ’ επέκταση όμως, από το συμβάν αυτό προκύπτουν και ερωτήματα για το τι είδους «περιουσία» είναι τα σωσίβια, ποιοι μπορεί να έχουν συμφέροντα από αυτά και μακροπρόθεσμα πώς μπορεί να μπει… τάξη σε όλη αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πλήρη υποκατάσταση του κράτους από τις ΜΚΟ.

Καταρχήν, στην πρώτη ανάγνωση της ανακοίνωσης της Αστυνομίας για επτά συλληφθέντες που έκλεψαν 335 σωσίβια, μπορεί να θεωρήσει κανείς και ως απάνθρωπη την ενέργεια να κλέψει κάποιος σωσίβια. Ωστόσο τα σωσίβια που μαζεύονται από τις παραλίες, δεν μαζεύονται για να επαναχρησιμοποιηθούν, αλλά για την προστασία των ακτών από τη ρύπανση. Επιπρόσθετα είναι γνωστό πως τα σωσίβια δεν αποτελούν και καθαρό ανακυκλώσιμο υλικό, καθώς η σύνθεσή τους, περιέχει κάποιες τοξικές ουσίες.

Τα γνωστά «κοράκια» εξάλλου που αξιοποιούν τον εξοπλισμό που αφήνουν πίσω τους οι χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στις ακτές της Λέσβου καθημερινά, εστιάζουν κυρίως στις μηχανές των φουσκωτών βαρκών που έχουν κάποια αξία.

Τα πήραν από χωματερή
Το περιστατικό λοιπόν, καταγγελίας για κλοπή 335 σωσιβίων γιλέκων, κρύβει πολλά και έχει ενδιαφέρον η πορεία της προανάκρισης που διενεργεί ο Αστυνομικός Σταθμός Μήθυμνας, ο οποίος ανακοίνωσε και τις συλλήψεις των επτά αλλοδαπών. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως τα σωσίβια είναι μαζεμένα από το Δήμο, με τη βοήθεια και εθελοντών σε έναν ανοιχτό χώρο στο Μόλυβο από τους πρόσφατους καθαρισμούς των ακτών.

Οι συλληφθέντες φέρονται να πήραν τα σωσίβια αυτά, για να δημιουργήσουν υποδομές είτε στο κέντρο της Μόριας για την προστασία των προσφύγων από τη βροχή, είτε για μία άλλη αυτοσχέδια κατασκευή προς όφελος των προσφύγων.

Το ότι καταγγέλθηκαν από κάποιον και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κλοπή, αποτυπώνει σαφώς το περίεργο κλίμα που επικρατεί στο Μόλυβο από την κορύφωση του «προσφυγικού» και έπειτα. Είναι γνωστή εξάλλου, η προβληματική συμβίωση σημαντικού κομματιού της τοπικής κοινωνίας με μερίδα εθελοντών που εργάζονται σε ΜΚΟ, όπως είναι γνωστές και οι καταγγελίες ακόμα και του ιδίου του υπουργού Μετανάστευσης, κ. Μουζάλα, για «τσιφλίκια» των ΜΚΟ στις παραλίες της βορείου Λέσβου.

Ανοίγει πολλά «θέματα»
Ωστόσο η είδηση «κλοπής σωσιβίων», φέρνει ξανά στο προσκήνιο το λεπτό βεβαίως ζήτημα ελέγχου της δράσης των εθελοντών -μεμονωμένων ή συνεργαζομένων σε ΜΚΟ- που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, αλλά ως σήμερα δεν έχει προχωρήσει αποφασιστικά ούτε έστω στην περίφημη «καταγραφή των ΜΚΟ» στη Λέσβο.

Και αναδεικνύει και το ζήτημα του «πνεύματος» της φημολογούμενης εδώ και καιρό «αστυνόμευσης» της δράσης των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων, οι οποίες είτε παρανομούν με το «γράμμα» του νόμου, είτε όχι, δεν παύουν στην ουσία, εδώ και καιρό να υποκαθιστούν την αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey