Εκατοντάδες οι ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού από το νοτιά του Σαββατοκύριακου

Δεκάδες βραχυκυκλώματα

04/02/2015 - 14:19

Συνεχείς ήταν οι παρεμβάσεις των συνεργείων τού ΔΕΔΔΗΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δεκάδες βλάβες που σημειώθηκαν στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο το νησί.

Συνεχείς ήταν οι παρεμβάσεις των συνεργείων τού ΔΕΔΔΗΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δεκάδες βλάβες που σημειώθηκαν στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο το νησί.

Οι νότιοι άνεμοι και η υγρασία που έφερναν, σε συνδυασμό με τη μεταφορά σκόνης, ήταν η αιτία των βραχυκυκλωμάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλές περιοχές του νησιού να μείνουν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και ολόκληρο 24ωρο. Η μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Δύο κατηγοριών προβλήματα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Υπηρεσία Συντήρησης Δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) στη Λέσβο τις προηγούμενες ημέρες.

Το ένα ήταν οι σπασμένες κολώνες και τα κομμένα καλώδια από τα δέντρα που είχε παρασύρει ο αέρας και το δεύτερο, τα βραχυκυκλώματα σε διάφορα σημεία, που προκλήθηκαν από την άμμο στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την υγρασία.

Στη Μυτιλήνη, τέσσερα δέντρα έπεσαν σε στύλους τής ΔΕΗ και έκοψαν τα καλώδια που αυτοί συγκρατούσαν. Δύο από αυτές τις περιπτώσεις, ήταν στη Χρυσομαλλούσα και άλλες δύο, στο παρκινγκ και το εμπορικό λιμάνι.

Εκτός Μυτιλήνης, πτώσεις δέντρων σε στύλους είχαμε στο Σκαλοχώρι, τις Μηλιές, τη Στύψη και την Ανεμότια. Οι συγκεκριμένες βλάβες αποκαταστάθηκαν την ίδια ημέρα.

Πώς προκλήθηκαν
Τα βραχυκυκλώματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης οφείλονταν σε τρεις παράγοντες: στους θυελλώδεις ανέμους που μετέφεραν σταγονίδια από το θαλασσινό νερό στις κολώνες, στην υγρασία και στην άμμο που μεταφέρθηκε στην ατμόσφαιρα και κυριολεκτικά σκέπασε τη Μυτιλήνη.

Η άμμος επικάθισε στους μονωτήρες που βρίσκονται στους στύλους και σε συνδυασμό με την υγρασία, τους μετέτρεψαν σε αγωγούς. Αποτέλεσμα ήταν τα βραχυκυκλώματα να διαδέχονται το ένα το άλλο σε πολλά σημεία του νησιού.

Στη Σκάλα Ερεσού, το ρεύμα κόπηκε από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, με το ίδιο να συμβαίνει και σε ένα τμήμα του Πλωμαρίου, στα Βατερά, το Μεσότοπο και το Σίγρι. Διακοπές, αλλά για λιγότερες ώρες, είχαν περιοχές όπως η Άντισσα, η Ανεμότια, το Σκαλοχώρι, η Στύψη και αρκετά άλλα σημεία.

Ουσιαστικά όλη η νότια ζώνη του νησιού ξεκινώντας από τη Μυτιλήνη, το Τάρτι, το Πλωμάρι, τα Βατερά, τη Σκάλα Ερεσού, το Μεσότοπο και φτάνοντας στο Σίγρι, αντιμετώπισε προβλήματα στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα συνεργεία τού ΔΕΔΔΗΕ είτε αποκαθιστούσαν τις βλάβες είτε προσπαθούσαν να ξεπλύνουν τους μονωτήρες από την άμμο και το θαλασσινό νερό για να προλάβουν τα βραχυκυκλώματα. Ακόμα και σήμερα είναι δεκάδες τα σημεία όπου έχουν κληθεί και θα παρέμβουν. Αυτό αφορά μόνο στις βλάβες σε στύλους και σε πυλώνες.

Η πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι στιγμής για τις βλάβες που σημειώθηκαν κοντά στα σπίτια, κάνει λόγο για εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις σε όλο το νησί.

Κι όμως, το δίκτυο άντεξε
Ο τομεάρχης Δικτύου τού ΔΕΔΔΗΕ για τη Λέσβο, Χρυσόστομος Μπάμπουρας, αναφέρει πως οι ζημιές είναι αναλογικά μικρές για το μέγεθος της κακοκαιρίας. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν έσπασε ούτε ένας στύλος λόγω των ανέμων και όλοι έσπασαν λόγω των δέντρων που έπεσαν επάνω τους.

Οι διακοπές ρεύματος ήταν μεγάλες χρονικά λόγω της ιδιομορφίας του δικτύου στο νησί, η οποία έγκειται στο ότι το δίκτυο είναι αυτόνομο και απομονωμένο και δε συνδέεται με άλλα δίκτυα, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρες.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως με μια βλάβη σε ένα σημείο, κόβεται το ρεύμα σε μια περιοχή, κάτι το οποίο δε θα συνέβαινε αν αυτή η περιοχή είχε τροφοδοσία και από άλλα σημεία, όπως συμβαίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ιδιομορφία αυτή του δικτύου το κάνει και ιδιαίτερα απαιτητικό στη συντήρησή του, με το ποσό που δαπανάται ετησίως, να αγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Μπάμπουρας δήλωσε σχετικά με αυτό: «Η ιδιομορφία του δικτύου στη Μυτιλήνη κάνει την πολύ καλή συντήρησή του αναγκαιότητα. Κάθε χρόνο γίνονται εκτεταμένες εργασίες και από τα στατιστικά των βλαβών, είμαστε σε αξιοπιστία πάνω από το μέσο όρο πανελλαδικά και πολύ πάνω από τα υπόλοιπα νησιά.

Δυστυχώς οι διακοπές λόγω κακοκαιρίας δεν μπορούν να προβλεφθούν, μια και οι ζημιές είναι απρόβλεπτες».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey