Βγήκαν ξανά τα τεφτέρια στα φαρμακεία

Φάρμακα… με πίστωση!

24/12/2014 - 14:20

Τα τεφτέρια έχουν επιστρέψει στα φαρμακεία μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι λαμβάνουν τη θεραπεία τους με δανεικά φάρμακα.

Τα τεφτέρια έχουν επιστρέψει στα φαρμακεία μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι λαμβάνουν τη θεραπεία τους με δανεικά φάρμακα.

Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στα συνοικιακά φαρμακεία και το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Πολλοί είναι εκείνοι που φτάνουν στο σημείο να πηγαίνουν τις συνταγές τους στους φαρμακοποιούς και να τις αφήνουν χωρίς να παίρνουν τα φάρμακά τους ή να παίρνουν μερικά από τα φάρμακα που τους έχει γράψει ο γιατρός τους. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις που κάποιοι παίρνουν φάρμακα και δεν τα πληρώνουν ποτέ.

Ακόμα και τα φάρμακά τους αδυνατούν να προμηθευτούν ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

Η κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στα φαρμακεία μαρτυρά πως χιλιάδες συμπολίτες μας δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση ακόμα και σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως στη φαρμακευτική περίθαλψη.

«Μετά από 20 χρόνια στο επάγγελμα είναι η πρώτη φορά που κρατώ τεφτέρι και μάλιστα γεμίζει συνεχώς» μας λέει ο φαρμακοποιός Νίκος Ευριπιώτης και συμπληρώνει: «Όλο και περισσότεροι πλέον έρχονται, παίρνουν τα φάρμακά τους και, όταν παίρνουν τη σύνταξή τους, έρχονται και μας δίνουν τα χρήματα ή ένα μέρος από αυτά.

Το βλέπουμε πως όταν πληρώνονται κατευθείαν φεύγει η σύνταξη, ο μισθός ή το επίδομα στις υποχρεώσεις. Μέχρι να ξαναπληρωθούν οι άνθρωποι αυτοί, δεν έχουν λεφτά και παίρνουν τα φάρμακα με πίστωση».

Περιμένοντας τις συντάξεις
Και δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι περιπτώσεις. Το ίδιο επισημαίνει και η φαρμακοποιός Κατερίνα Γαβριήλ, λέγοντας: «Περιμένουμε και εμείς τις συντάξεις για να πληρωθούμε.

Το τεφτέρι είναι διαρκώς γεμάτο και πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε μικρά ποσά.

Δυστυχώς οι συνταξιούχοι πλέον στην πλειοψηφία τους συντηρούν άνεργα μέλη της οικογένειας, με αποτέλεσμα να μην τα βγάζουν εύκολα πέρα».

Ο φαρμακοποιός Γιώργος Πάλλης επισημαίνει: «Τον τελευταίο χρόνο δυστυχώς έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις που γράφουμε ανθρώπους στα τεφτέρια, γιατί πραγματικά δεν έχουν να καταβάλουν το ποσοστό συμμετοχής. Το φάρμακο είναι είδος ανάγκης και ο κόσμος το βάζει ως προτεραιότητα.


Κι ο Νίκος Ευριπιώτης με το τεφτέρι του

Τις μέρες μετά την καταβολή των συντάξεων έχουμε τις όποιες πληρωμές και μετά η κίνηση πέφτει. Τα ποσά που γράφονται στα τεφτέρια δεν είναι μεγάλα, αλλά αυτό είναι ακόμα πιο ανησυχητικό. Σημαίνει ότι ο κόσμος για είδη πρώτης ανάγκης δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί ακόμα και σε μικροποσά».

Κάποια από τα φάρμακα…
Αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται στις οποίες οι ασθενείς προτιμούν να μείνουν χωρίς φάρμακα παρά να ζητήσουν από το φαρμακοποιό να τους κάνει πίστωση.

«Έρχονται ασθενείς που έχουν διακόψει τις θεραπείες τους για δέκα μέρες ή και για έναν μήνα ακόμα.

Μας το λένε πως το συγκεκριμένο φάρμακο έχω να το πάρω αρκετές μέρες τώρα. Άλλοι προμηθεύονται μερικά από τα φάρμακα που τους έγραψε ο γιατρός στη συνταγή, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν για τα υπόλοιπα» σημειώνει ο κ. Πάλλης.

Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Ευριπιώτης δήλωσε: «Αρκετά παραδείγματα υπάρχουν που φέρνουν τις συνταγές, τις αφήνουν και επιστρέφουν μετά από αρκετές ημέρες για να τις πάρουν. Από αξιοπρέπεια δεν μας λένε ότι δεν έχουν λεφτά, αλλά εύκολα μπορεί κανείς να το καταλάβει.

Ακόμα πελάτες που γνωρίζουμε ότι λαμβάνουν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις και έχουν τελειώσει τα φάρμακά τους και καθυστερούν να τα πάρουν λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

Είναι επικίνδυνο για την υγεία τους και πραγματικά είναι λυπηρό να βλέπουμε σε τι σημείο έχει έλθει ο κόσμος και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να είναι αξιοπρεπής».

Ο πρόεδρος της Φαρμακοποθήκης Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαδέλλης δήλωσε στο «Ε» για το θέμα: «Δυστυχώς το σύστημα που ισχύει εδώ και έναν χρόνο είχε ως αποτέλεσμα να μετακυλήσει σημαντικό μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασφαλισμένους.

Υπάρχουν συνταγές που πλέον καλείται κάποιος να δώσει υπολογίσιμα ποσά και κυρίως για τους χρόνια πάσχοντες είναι άλλο ένα φορτίο σε αυτά που έχουν. Δυστυχώς όλες οι κατηγορίες φαρμάκων περιλαμβάνονται στο νέο σύστημα, οι ασθενείς βάζουν το χέρι στην τσέπη για σκευάσματα που πριν δεν πλήρωναν καθόλου.

Μιλάμε για ζήτημα δημόσιας υγείας πλέον και το Υπουργείο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του την κατάσταση».


Επιβάρυνση στους ασφαλισμένους με το νέο σύστημα
Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 60%, η εφαρμογή του νέου συστήματος στο ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο κόστος των φαρμάκων έχει αυξήσει περίπου 40% το ποσό που πλέον καλούνται οι ασθενείς να καταβάλουν για την προμήθεια των φαρμάκων τους.

Πλέον τα φάρμακα, εκτός από την κανονική τους τιμή για τον ΕΟΠΥΥ, έχουν και την τιμή αναφοράς.

Πάνω στην τιμή αναφοράς, η οποία είναι χαμηλότερη της πραγματικής, ορίζεται η συμμετοχή του ταμείου και του ασφαλιζόμενου σε κάθε αγορά φαρμάκου.

Έτσι ο ασφαλιζόμενος καλείται, εκτός από τη δική του συμμετοχή, να πληρώσει και ποσοστό από τη διαφορά μεταξύ της τιμής μονάδος και της πραγματικής τιμής του κάθε σκευάσματος.

Το μέτρο αυτό ελήφθη με στόχο την προώθηση των γενοσήμων, δηλαδή φθηνότερων φαρμάκων, δημιουργώντας έτσι οικονομικά αντικίνητρα στους ασφαλισμένους.

Όπως όμως φαίνεται από τις αποδείξεις των φαρμακείων, ακόμη και τα αντίγραφα σκευάσματα παραμένουν σε κάποιες περιπτώσεις ακριβά για μια μερίδα ασθενών εν μέσω κρίσης.

Το νέο αυτό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων και το οποίο κατά μέσο όρο κυμαίνεται κοντά στο 40%.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey