
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σκηνές που θα μπορούσαν άνετα να αποτελέσουν μέρος ντοκυμαντέρ που αναφέρεται σε τριτοκοσμικές χώρες, εξελίσσονται καθημερινά στο χώρο της παλιάς χωματερής στην περιοχή της Παγανής.
Σκηνές που θα μπορούσαν άνετα να αποτελέσουν μέρος ντοκυμαντέρ που αναφέρεται σε τριτοκοσμικές χώρες, εξελίσσονται καθημερινά στο χώρο της παλιάς χωματερής στην περιοχή της Παγανής.
Μικρά Τσιγγανόπουλα περιφέρονται ανάμεσα στα σκουπίδια ψάχνοντας οτιδήποτε θα μπορούσαν να πουλήσουν για παλιοσίδερο, αλλά ακόμα και για πεταμένα προϊόντα που θα μπορούσαν να καταναλώσουν. Το «καλό παράδειγμα» στα Τσιγγανόπουλα δίνουν, φυσικά, οι ενήλικες της οικογένειας, οι οποίοι με τα αγροτικά αυτοκίνητα περιφέρονται κι αυτοί στο χώρο της χωματερής αναζητώντας μεταλλικά αντικείμενα.
Οι φύλακες του χώρου βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνηγητό μαζί τους και πολλές φορές καλείται και η Αστυνομία να επέμβει. Τα χέρια ψηλά σηκώνει η δημοτική αρχή, που ελπίζει οι εικόνες αυτές να εξαλειφτούν μόλις ξεκινήσει το έργο αποκατάστασης της χωματερής.
Το δικό τους «πάρτυ» με ληγμένα αναψυκτικά έκαναν το περασμένο Σάββατο μικρά Τσιγγανόπουλα στην παλιά χωματερή του πρώην Δήμου Μυτιλήνης. Σε μία από τις καθημερινές τους περιπλανήσεις ανάμεσα στα σκουπίδια, ανακάλυψαν μια στοίβα από πεταμένα μπουκάλια με αναψυκτικά, τα οποία προφανώς ήταν ληγμένα.
Αμέσως τα μικρά παιδιά τα άρπαξαν και άρχισαν να τα ανοίγουν και να τα πίνουν.
Η φύλακας της χωματερής που αντιλήφτηκε τι συνέβαινε, προσπάθησε να τα αποτρέψει και τους ζήτησε αμέσως να φύγουν από το χώρο της χωματερής.
Εκτυλίχθηκαν σκηνές πραγματικής αθλιότητας, με μικρά παιδιά να τρέχουν ανάμεσα στα σκουπίδια προσπαθώντας να μαζέψουν όσο πιο πολλά μπουκάλια ληγμένων αναψυκτικών μπορούσαν να κουβαλήσουν.
Με αγροτικό…
Το περιστατικό, φυσικά, δεν τελείωσε εκεί. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε καταφτάσει ένα αγροτικό αυτοκίνητο, από το οποίο ξεπήδησαν πέντε ενήλικες Τσιγγάνοι που άρχισαν να μαζεύουν μεταλλικά αντικείμενα και ό,τι άλλο τούς «γυάλιζε» από τα σκουπίδια της χωματερής. Μόνη της η φύλακας ήταν αδύνατο να επιβληθεί της κατάστασης και μόνο όταν απείλησε ότι θα καλούσε την Αστυνομία, αποχώρησαν.
«Καθημερινά έχουμε το ίδιο πρόβλημα…», μας εξήγησε η υπάλληλος του Δήμου, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. «Κάθε αυτοκίνητο με Τσιγγάνους που μπαίνει στη χωματερή», μας λέει, «κουβαλά τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα. Έρχονται σε ώρες που βρίσκεται μόνο ένας φύλακας στη χωματερή. Τους φωνάζουμε να απομακρυνθούν, αλλά δε μας ακούν και αναγκαζόμαστε να καλούμε την Αστυνομία.
Μόλις φτάνει το περιπολικό, απομακρύνονται, για να επιστρέψουν την επόμενη μέρα, μερικές φορές και αργότερα, και επαναλαμβάνεται το ίδιο ξανά και ξανά». Να σημειωθεί πως ο χώρος της χωματερής κρύβει πολλούς και σε αρκετές περιπτώσεις θανάσιμους κινδύνους, κάτι που δε φαίνεται να απασχολεί καθόλου τους Τσιγγάνους που «ζουν» κυριολεκτικά μαζί με τα βουνά των σκουπιδιών.
Παιδιά ανάμεσα σε σκουπίδια. Ζουν μέσα στη χωματερή της Μυτιλήνης
Κατά τη συνήθη τους πρακτική, εμφανίζονται αρχικά ένα ή δύο άτομα και στη συνέχεια, εάν «ανακαλυφθούν» κάποια αξιόλογα ευρήματα, καταφτάνουν ένα ή περισσότερα οχήματα φορτωμένα με κόσμο. Μέσα σε λίγα λεπτά, η κατάσταση εντός της χωματερής ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Άνθρωποι και σκουπίδια γίνονται μία μάζα, διεκδικώντας ένα κομμάτι μέταλλο.
Προβλήματα
Αναμενόμενο είναι και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο δρόμο προς τη χωματερή, να αποτελούν στόχους των Ρομά σε περίπτωση που δε βγει το «μεροκάματο» από τα σκουπίδια.
Οι αποθήκες γνωστής κατασκευαστικής εταιρείας που βρίσκονται στην περιοχή, έχουν δεχθεί αλλεπάλληλες διαρρήξεις με στόχο τις σωλήνες χαλκού και άλλα σιδερένια υλικά που βρίσκονται εντός τους.
Διπλανή επιχείρηση με μάρμαρα επίσης έχει βρεθεί στο στόχαστρο. Σε μία από τις τελευταίες διαρρήξεις εκεί, οι δράστες δε δίστασαν να ξηλώσουν ηλεκτροφόρο καλώδιο προκειμένου να πάρουν το χάλκινο εσωτερικό του, με κίνδυνο να πάθουν ηλεκτροπληξία.
«Είμαστε ανήμποροι να κάνουμε οτιδήποτε», δήλωσε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Κατζανός, τονίζοντας: «Η Αστυνομία ανταποκρίνεται άμεσα στις εκκλήσεις μας, αλλά αυτό δεν αρκεί για τη λύση του προβλήματος.
Δυστυχώς η Πολιτεία έχει εγκαταλείψει το ζήτημα των Τσιγγάνων, το οποίο δεν μπορεί να το λύσει ο Δήμος από μόνος του. Ελπίζουμε με τα έργα της αποκατάστασης της χωματερής που σε λίγο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν, να πάρει τέλος και αυτή η κατάσταση».
Την προηγούμενη εβδομάδα είχε δημοσιοποιηθεί από το «Ε» το ζήτημα με τη βόσκηση αιγοπροβάτων εντός της παλιάς χωματερής. Δυστυχώς ανάμεσα στα σκουπίδια, εκτός από πρόβατα και κατσίκια μπορεί κανείς να συναντήσει και μικρά παιδάκια να ψάχνουν και να καταναλώνουν ό,τι βρίσκουν.