Με παρέμβαση Αθανασίου, «ναι» από Βρούτση στην παραχώρηση της περιουσίας τού ΤΣΑΥ προς αξιοποίηση

Στην Περιφέρεια το «Σάρλιτζα»

16/01/2014 - 15:37

Η απάντηση στην πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αναλάβει τη διαδικασία για την αξιοποίηση του «Σάρλιτζα», μπορεί να άργησε ένα χρόνο, αλλά τελικά ήρθε και είναι θετική.

Η απάντηση στην πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αναλάβει τη διαδικασία για την αξιοποίηση του «Σάρλιτζα», μπορεί να άργησε ένα χρόνο, αλλά τελικά ήρθε και είναι θετική. Σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε το κυβερνητικό «ναι» στο σχεδιασμό που είχε γίνει ήδη απ’ το Δεκέμβριο του 2012 απ’ την πλευρά της Περιφέρειας και ο οποίος προβλέπει παραχώρηση της περιουσίας τού ΤΣΑΥ, το ακίνητο και την πηγή, με σύμβαση χρησιδανείου διάρκειας 60 ετών, προκειμένου ο αυτοδιοικητικός φορέας να κινήσει τη διαδικασία αξιοποίησής της.

Ο Νάσος Γιακαλής, ευχαριστώντας τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, για την παρέμβασή του στην ικανοποίηση του αιτήματος της Περιφέρειας, υπογράμμισε πως άμεσα θα υπάρξει νομική επεξεργασία και του τυπικού μέρους της υπόθεσης, ώστε το συντομότερο δυνατόν να γίνει η διαδικασία της παραχώρησης. Άλλωστε, τα δύσκολα για την Περιφέρεια αρχίζουν αμέσως μετά, όταν και θα πρέπει να αναζητήσει επενδυτές, το πώς θα γίνει το έργο της ανακαίνισης-λειτουργίας του ιαματικού συγκροτήματος, ή ό,τι άλλο επιλεγεί για την εκμετάλλευση της γης και των νερών της περιοχής.



Τα βήματα…
Η προχθεσινή προφορική συμφωνία στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Εργασίας αποτελεί την κατάληξη της προσπάθειας που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2012, όταν ο νέος τότε πρόεδρος του ΤΣΑΥ, Τάσος Βασιάδης, προσκεκλημένος Γιατρών, Οδοντιάτρων και Φαρμακοποιών της Λέσβου, επισκέφτηκε το «Σάρλιτζα» και ενημερώθηκε για την περιουσία του Ταμείου των Υγειονομικών, δηλώνοντας πως θα κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι του για να προχωρήσει η αξιοποίησή του. Στις συσκέψεις που έγιναν τότε με τους τοπικούς φορείς, διαφάνηκε η πρόθεση του κ. Βασιάδη ακόμη και να παραχωρηθεί η περιουσία σ’ όποιον αναλάμβανε να την αξιοποιήσει.

Σε απόρροια αυτών των επαφών, δεν άργησε η απόφαση της Περιφέρειας να προτείνει στο ΤΣΑΥ να της παραχωρηθεί το «Σάρλιτζα». Έτσι, αρχές τού 2013, το ΤΣΑΥ απάντησε πως αποδέχεται την ιδιαιτέρως φιλόδοξη πρόταση. Το διοικητικό του συμβούλιο προέβη στη λήψη σχετικής απόφασης, που όμως θα έπρεπε να τύχει τυπικά και της επικύρωσης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο υπάγεται το ΤΣΑΥ. Πληροφορίες που υπήρξαν στο επόμενο διάστημα, ανέφεραν πως για να παραχωρηθεί τέτοιου χαρακτήρα περιουσία από ασφαλιστικό φορέα σε αυτοδιοικητικό, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Μέχρι τώρα δε, το ΕΤΑΑ επισήμως δεν έχει απαντήσει στα έγγραφα της Περιφέρειας. Μάλιστα τον Ιούνιο, δεδομένης της στάσης τού ΕΤΑΑ, αλλά και επειδή στένευαν τα όρια υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού για το «Σάρλιτζα», υπήρξε νέο έγγραφο της Περιφέρειας με επαναδιατύπωση της πρότασής της, αλλά και διαρκείς τηλεφωνικές οχλήσεις στελεχών της και ιδίως του εκτελεστικού γραμματέα, Παναγιώτη Καπάρα, με το αίτημα να επισπευστεί η λήψη απόφασης απ’ τη διοίκηση του ΕΤΑΑ.


Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Γιακαλής, μεταξύ των κ.κ. Προβέτζα και Βερβέρη

Νέα ευκαιρία
«Βλέποντας πως δεν υπάρχει ανταπόκριση, με τη βοήθεια του κ. Αθανασίου, που θα ήταν και αυτός παρών αλλά προέκυψαν έκτακτες υποχρεώσεις του στη Βουλή, είχα την Τρίτη συνάντηση με τον κ. Βρούτση, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και περιφερειακός σύμβουλος, Παναγιώτης Προβέτζας. Ο υπουργός Εργασίας ήταν απόλυτα θετικός, με την προεργασία θεωρώ που είχε γίνει απ’ τον κ. Αθανασίου, στο αίτημά μας για παραχώρηση και έτσι σύντομα ξεκινά η διαδικασία για το πρακτικό μέρος της όλης υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Γιακαλής μιλώντας στο «Ε», ευχαριστώντας θερμά τους δύο υπουργούς και διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί ακόμη να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το κόστος ή τη διάρκεια των παρεμβάσεων που αφορούν στο «Σάρλιτζα».

Το συνολικό εμβαδόν του ακινήτου που έχει στην κατοχή του το ΤΣΑΥ και ζητείται προς παραχώρηση, όπως και η ιαματική πηγή που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, είναι 19.164 τ.μ., ενώ η παραχώρηση θα γίνει με σύμβαση χρησιδανείου διάρκειας 60 ετών. Στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης, η Περιφέρεια θα αναλάβει όλες τις δαπάνες ανακατασκευής και συντήρησης των υφιστάμενων κτηρίων, όπως και τη συντήρηση και τις αναγκαίες επεμβάσεις που απαιτούνται στις ιαματικές πηγές. Σημειωτέον ότι το ΤΣΑΥ έχει στην κατοχή του το «Σάρλιτζα» οκτώ δεκαετίες και πλέον, δίχως να προβεί σε καμμία παρέμβαση έστω συντήρησής του. Κάτι που θεωρείται έως και αδύνατο να κάνει τώρα, εν μέσω κρίσης για τα ασφαλιστικά ταμεία, την ώρα που το ιστορικό ξενοδοχείο βρίσκεται προ της κατάρρευσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey